Preprečimo pigmentna znamenja

  • M.J.S.
  • sreda, 30. junij 2010
(Foto: Diana Anđelić)

Zaščitimo se pred sončnimi žarki

Vsi si želimo lepo gladko kožo brez znamenj in posledic staranja. Žal staranje kože, naravni pigment, ki ga imamo v koži in izpostavljenost vremenskim in drugim vplivom kožo sčasoma spremeni. Neredko se na njej pojavijo starostne pege (strokovno lentigo senilis), ki so enakomerno obarvane lise rjavkaste barve. Najpogosteje se pojavijo na hrbtni strani dlani, na podlahti, obrazu in dekolteju. Pojavljati se začnejo kmalu po štiridesetem letu, včasih že prej. Njihov nastanek je odvisen od tipa kože in izpostavljenosti UV-sevanju. Po nekaterih podatkih naj bi kar 90 odstotkov prebivalstva, starejšega od šestdeset let, imelo manj ali več pigmentnih madežev.

Vpliv sonca
Pigmentni madeži nastanejo na tistih delih kože, ki so najbolj izpostavljena UV-žarkom. Pomembno vlogo igra tudi barva kože in oči; ljudje svetlih las in svetlih oči so bolj nagnjeni k nastanku pigmentnih znamenj, zlasti če se veliko zadržujejo na soncu. Ko govorimo o izpostavljanju sončnim žarkom, nimamo v mislih le sončenja, temveč moramo kožo zaščititi tudi med športnimi ali rekreativnimi dejavnostmi na prostem.

Vpliv UV-žarkov se žal ne izniči, ampak se kopiči v kožnih celicah. Do osemnajstega leta starosti prejmemo največji delež sevanja, ta pa se pozneje samo še povečuje. Pigmentni madeži se pojavijo na koži obraza in dekolteja ter na hrbtiščih dlani in podlahti, torej na delih telesa, ki so vse leto izpostavljeni vplivu sončnih žarkov. Poleg tega pretirano izpostavljanje sončnim žarkom izsuši kožo, povzroči nastanek gubic in pretirano poroženelost, a tudi nevarne tvorbe, kot sta kožni rak in celo maligni melanom. Na delih telesa, ki jih obleka večji del leta ščiti pred soncem, tovrstni madeži ne nastajajo. Starostne pege so zelo podobne pigmentnim znamenjem in jih je pogosto težko ločiti med seboj.

Zaščitite kožo
Nastanek pigmentnih madežev lahko preprečimo predvsem tako, da poskrbimo za stalno zaščito kože pred vplivom sončnih žarkov. Vedno, ko smo zunaj, tudi če samo delamo na vrtu, imejmo na sebi majico z dolgimi rokavi, obraz in oči pa si zaščitimo s pokrivalom in sončnimi očali. Če je za dolge, četudi tanke rokave v resnici prevroče, poskrbimo za to, da bomo ves čas namazani s kakovostno kremo z visokim zaščitnim faktorjem.

Zaščita je zelo pomembna tudi zato, ker se lahko iz posameznih pigmentnih znamenj razvije kožni rak. Če si ne želimo dnevno mazati izpostavljenih delov kože s kremami za sončenje, ker smo morda nanje preobčutljivi, lahko uporabljamo tudi kreme, ki jih kupimo v lekarni in s katerimi si lahko zaščitimo samo posamezna znamenja.

Kako se jih znebiti?
Pigmentna znamenja in/ali starostne pege so praviloma neškodljiva, a so za marsikoga moteča, zlasti če so velika. Znamenja si lahko damo odstraniti, kar je vsekakor najbolje narediti pri dermatologu. Obstaja več metod, med katerimi ima vsaka svoje prednosti in pomanjkljivosti. Ena od najpogostejših je odstranjevanje s tekočim dušikom. Obstaja tudi odstranjevanje z laserjem.
Za starostne pege si lahko pomagamo tudi drugače, manj invazivno. V lekarni namreč lahko kupimo kremo, ki peg sicer ne odstrani v celoti, a pege močno obledijo in postanejo manj vidne in moteče.

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki