Kako se brez zdravil borimo proti prehladu?

(Foto: Diana Anđelić)

Prehlad

Pri prehladu si lahko pomagamo na naraven način, zdravila pa imamo navadno že kar doma. Sami si lahko pripravimo slano raztopino, s katero si bomo izpirali nos. Uporabimo pol čajne žličke soli, raztopljene v kozarcu tople vode.

V vsako nosnico iztisnemo tri kapljice, nalahno vdihnemo in počakamo vsaj 30 sekund, preden izpihamo nos. To lahko ponovimo nekajkrat na dan. Pripravimo si lahko tudi sirup iz limoninega soka, tople vode in dodatka medu.

Pri napetosti ali bolečini v sinusih si lahko pomagamo tako, da jih ogrevamo s toplo brisačo. Zdravljenje pospešimo z naravnimi dodatki vitamina C, cinka in ameriškega slamnika. Seveda ne smemo pozabiti na tekočino.

Popiti moramo vsaj osem do deset kozarcev (ne ledeno hladne) vode ali zeliščnih čajev (denimo kamiličnega) in pojesti nekaj več juhe kot sicer. Če imamo v stanovanju vlažilnik zraka, bomo dodatno pospešili zdravljenje. Po prehladu je priporočljivo očistiti telo strupov, ki se naberejo v telesu, ko se imunski sistem bori proti virusu. Vsak dan se izmenično prhamo z vročo in hladno vodo.

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki