Kako omiliti smrčanje

(Foto: Shutterstock)

Četudi so se morda sprijaznili s plešo, je moškim večinoma nerodno govoriti o smrčanju. Če se vam brca v ledvica ne zdi ustrezna rešitev, vam ponujamo nekaj nasvetov, kako umiriti potres v njegovih nosnicah. Tistim, ki spijo poleg smrčačev, utegne nočni hrup resno ogroziti čustveno in poklicno življenje ter jim zaradi neprespanih noči osiromašiti dneve. Smrčanje je motnja, ki lahko pripelje celo do resnih zdravstvenih težav -- povišanega krvnega tlaka in celo kapi.

Puhanje, sopihanje in prhanje, ki jih kot vidne medmete cenijo predvsem risarji stripov, v resničnem življenju lahko pomenijo, da je nekaj narobe z dihalnimi poti. Smrčanje nastopi, ko dihalne poti deloma zaprejo izrastki v uvuli, mehkonebnem jezičku (tistem, ki vam binglja v grlu, ko odprete usta), in okoliških tkivih. Slišno postane, ko so mehkonebni jeziček in okoliška tkiva popolnoma sproščeni in zrak na dihalnih poteh začne vibrirati.

Na hrbtu, alkohol in debelost

Nočno dihanje spremenijo v moteč ropot predvsem spanje na hrbtu ter čezmerno uživanje alkohola, pomirjeval in antihistaminikov (ti sproščajo mastna tkiva, ki ovirajo dihalne poti). Drugi pomembni dejavnik je debelost – smrčanje je kar trikrat pogostejše pri ljudeh s čezmerno telesno težo.

Narašča s starostjo

O smrčanju ni zanesljivih statistik, toda mirno lahko rečemo, da precejšen del Slovencev smrči. Velika večina smrčačev je moških, starejših od štirideset let. Tako pri moških kot pri ženskah intenzivnost smrčanja narašča s starostjo, in sicer zato, ker so mehkonebni jeziček in druga tkiva bolj "sproščeni" in povešeni. Moški začnejo smrčati mlajši, čeprav jih ženske dohitijo v starosti petdeset, šestdeset let.

Spalna apneja

Toda gledano z medicinskega stališča ni vsako smrčanje tudi zdravstveno problematično. Resno postane takrat, ko povešena in "sproščena" tkiva začnejo preprečevati dotok kisika v možgane – strokovnjaki pravijo temu stanju spalna apneja. Motnja sčasoma terja davek v obliki počasne zadušitve in je navzoča pri približno tretjini rednih smrčačev.

Smrčanje, ki izdaja spalno apnejo, zaznamujejo hlastanje za zrakom in veliki premori med vdihi. Apneja je pogostejša pri starih moških, ki kadijo in so debeli, lahko pa povzroča premore pri vdihavanju od desetih sekund pa do dveh minut. Najpogostejši vzrok za to motnjo so zamašene dihalne poti, toda motnje spanca imajo lahko tudi resnejši vzrok, denimo kap, možganske tumorje in kronične dihalne bolezni. Apneja ne le preprečuje dotok kisika v možgane, temveč sili srce, da bije hitreje, in sicer v času, ko bi v resnici moralo manj delati.

Neprespani

Drugi problem, povezan s smrčanjem, je v tem, da fragmentira globoki spanec, zato se smrčač zjutraj zbudi nespočit in muhast. Kumulativni učinek pomanjkanja globokega spanca lahko povzroči hitro spreminjanje razpoloženja, zavira zmožnost koncentracije čez dan in včasih botruje celo hujšim nevrološkim zapletom, kot je izguba spomina.

Kako "ugasniti" smrčača?

Za smrčanje ni zanesljivega zdravila, toda obstaja več možnosti, kako ga vsaj omiliti. Prvi korak pri odpravljanju te nadležne motnje je, da si priznate, da sploh obstaja. Priporočljiv je pregled pri otorinolaringologu, zdravniku za uho, grlo in nos. V večini primerov bo specialist povedal, kar veste že sami, in sicer da morate shujšati, opustiti kajenje in alkohol, skratka opustiti vse, kar sestavlja profil hedonista. Strokovnjaki trdijo, da je poleg operativnega posega edina rešitev izguba odvečnih kilogramov in sprememba življenjskega sloga.

Obstaja cela vrsta operativnih posegov, pri večini pa gre za odstranitev tkiv, ki ovirajo dihalne poti. Težava je v tem, da so operacije, čeprav so v veliki večini primerov uspešne, zelo boleče, poleg tega lahko tkivo spet zraste.
Smrčanje v družbi spada v domeno šal. Le malo ljudi se zaveda, da se mnogi neradi sprijaznijo s svojo usodno žago -- svoje glasnosti se zavedo šele, ko se zaradi nespečnosti začnejo pritoževati sosedje iz tretjega nadstropja.

Hrup, ki ga povzroča smrčanje, lahko doseže 90 decibelov, kar je blizu vladnemu priporočilu o najvišji dopustni meji hrupa na delovnem mestu.