Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Klopi: odstranite jih v prvih 12. urah!


(stran 2 od 3)


Lymska borelioza je najpogostejša

Če imate samo klopa, to še ni zadosten razlog za obisk zdravnika. K zdravniku pa se nemudoma odpravite, če po piku klopa (tudi če ne veste za pik), opazite simptome, ki pričajo, da ste morda zboleli za katero od bolezni, ki jih prenašajo. Število bolnikov z lymsko boreliozo narašča iz leta v leto, bolnikov s klopnim meningoencefalitisom pa je od 200 do 300 na leto.

Značilen potek lymske borelioze: od nekaj dni do nekaj tednov po vbodu klopa ni opaziti sprememb, nato nastane sprva majhna rdečina na mestu vboda, ki se počasi širi navzven in po nekaj dneh začne bledeti. Tako se oblikuje obroček, ki se širi navzven. To traja nekaj tednov ali mesecev. Če se ne zdravimo, se izpuščaj lahko zelo razširi, vendar potem zlagoma izgine sam od sebe.

Pri polovici okuženih Evropejcev lahko pozneje pride do prizadetosti živčevja ali sklepov. V času kožnih sprememb nekateri ljudje nimajo težav, druge mesto vboda malce srbi, boli ali peče, tretji pravijo, da se slabo počutijo, da so utrujeni in imajo bolečine v mišicah/sklepih. Prizadetost živčevja, srca ali sklepov se običajno pojavi po nekaj tednih ali mesecih po začetnih kožnih spremembah. Te težave so lahko zelo hude. Tisti, pri katerih je prizadeto živčevje, imajo glavobole, bolečine zaradi vnetja živcev, pogosto nekaj tednov slabo spijo, vendar ti znaki počasi izginejo. Lahko pa so prizadeti sklepi, predvsem veliki sklepi, kot je koleno. Sklep boli in pozneje zelo zateče, kar lahko traja nekaj dni ali tednov, nato pa izgine, vendar se lahko spet pojavi pozneje. Ker lymsko boreliozo povzročijo bakterije, zdravljenje poteka z antibiotiki.

Na mestu vboda ni vidnih sprememb

Klopni meningoencefalitis povzroča virus klopnega meningoencefalitisa. Bolniki se običajno spomnijo vboda klopa, vendar na koži ni vidnih sprememb, pripoveduje dr. Strle. Po tednu ali dveh se pojavijo slabo počutje, glavobol, povišana telesna temperatura in bolečine v mišicah. To traja nekaj dni, nato temperatura pade, stanje se izboljša, vendar pozneje znova nastopi poslabšanje. Bolniki imajo glavobol, povišano telesno temperaturo, bruhajo, nekaterim se tresejo roke ali jezik in imajo motnje zavesti. Povišana telesna temperatura pri odraslih navadno traja od tedna do dveh, slabo počutje in glavoboli pa so dolgotrajnejši.

Približno tretjina bolnikov ima zaradi klopnega meningoencefalitisa glavobole, slabo se počutijo in se ne morejo zbrati. Pet odstotkov jih ima ohromitve, prizadete so dihalne mišice, zaradi česar ne morejo dihati sami, zato jim pri tem pomagajo z aparatom. Proti tej bolezni ni vzročnega zdravljenja. Zdravniki lahko pomagajo bolnikom samo z zdravili, ki zdravijo simptome.

Klopi prenašajo tudi humano granulocitno anaplazmozo, ki jo povzročijo bakterije anaplazme. To je vročinska bolezen, ki je še redkejša od klopnega meningoencefalitisa. Pokaže se od pet do deset dni po vbodu klopa, in sicer s povišano telesno temperaturo, glavobolom in utrujenostjo. Bolezen lahko mine sama od sebe, učinkovito pa pomagajo tudi antibiotiki.
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd