Pozorno pri zdravilih prek interneta!

(Foto: Diana Anđelič)

Tveganje je veliko

Vsak tretji oglas, ki ga dobimo prek spleta, ponuja modro tabletko, ki pa je največkrat ponarejena! Razvoj elektronskega povezovanja je v zadnjih letih v razvitem svetu predvsem preko spleta in mobilne telefonije dosegel nesluten razvoj. Še pred desetletjem smo le redki imeli dostop do spleta, računalniški programi in orodja pa so bili precej nerodni in počasni. V sedanjosti pa smo priča izjemno hitremu razvoju spletne trgovine, ki poleg nekaterih prednosti predstavlja tudi kopico nevarnosti.

Najbolj oglaševani izdelki na spletu pa so prav zdravila in medicinski pripomočki, med katerimi je daleč najpogosteje omenjana modra tabletka  z aktivno učinkovino sildenafilijev citrat.

Oglaševanje je običajno videti nekako takole: Vsakodnevno naše elektronske predale zasipajo z reklamnimi pismi s sledečimi ponudbami: »Dovolite, da naredimo vaše spolno življenje zopet razburljivo.« Pojavljajo pa se tudi taka vprašanja: »Ali imate težave z erekcijo? Ali s partnerko nista zadovoljna s kakovostjo spolnih odnosov? Ali želite imeti optimalne spolne odnose?« itd, itd.

Gre za oglaševanje in ponudbo sredstev za izboljšanje motenj erekcije. Znamenita modra tabletka, ki je nedvomno pomagala že milijonom pacientom pri zdravljenju erektilne disfunkcije po vsem svetu, je le primer najbolj ponujanega zdravila preko spleta, ni pa edina. Tako ponujajo sredstva proti hujšanju, ki velikokrat vsebujejo nedovoljene učinkovine, pa sredstva za zniževanje holesterola v krvi, zdravila proti depresiji, celo zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni.

Internet, ali po slovensko medmrežje ali splet,  z veliko hitrostjo vstopa v vse pore našega življenja. Nekoliko več ga sicer uporabljajo mlajše generacije, ki so si že pridobile sinonim »internet generacije«, a tudi med starejšimi uporabniki računalniške tehnike je uporaba medmrežja vse bolj priljubljena.

Zakaj bi zdravilo kupili po internetu? Najprej se moramo zavedati, da reklamiranje zdravil na recept, med katerimi je tudi tako pogosto omenjana modra tabletka, ni dovoljeno, razen v strokovnih publikacijah. Vsako oglaševanje zdravil na recept  po medmrežju je torej v Sloveniji prepovedano.

Seveda pa večina internetne pošte prihaja iz tujine. Kaj so torej osnovni razlogi za  nakup zdravila preko spleta?

1. Osnovi razlog nakupa zdravila preko internetnega spleta je enostavnost in diskretnost izvedbe. Vendar pa se moramo zavedati, da zdravilo ni le škatlica ali steklenička z vsebino. Pri zdravilu je velikokrat bistven nasvet strokovnjaka farmacevta ali zdravnika!  Zato naj nam ne bo nerodno povprašati zdravnika ali farmacevta za nasvet oziroma za zdravilo. Če se izkaže, da zdravilo potrebujemo, ga bomo tudi dobili s popolnim strokovnim nasvetom vred.

2. Če zdravilo vzamemo, ne da bi o njem predhodno povprašali zdravnika ali farmacevta, prevzamemo odgovornost nase, saj odgovornosti večinoma ne moremo naprtiti neznanemu prodajalcu, ki nam zdravilo pošlje po povzetju.  Brez osebnega stika med zdravnikom ali farmacevtom na eni strani in pacientom na drugi strani ni zagotovila za stalno strokovno spremljanje poteka zdravljenja. Prav tako ni strokovnih nasvetov okoli sprememb zdravljenja ali neželenih učinkov, ki nastopijo po začetku jemanja zdravila, torej med zdravljenjem.

3. Pri zdravilu je zelo pomembna sledljivost poti zdravila od proizvajalca do končnega uporabnika. Preko internetnega spleta se sledljivost lahko hitro izgubi. Veliko internetnih prodajalcev zdravil pa želi prav to, zabrisati sledi. Zakaj? Eden od razlogov je, da se na ta način izognejo davku, še hujši razlog pa je ta, da je ogromno zdravil po internetu ponarejenih. Ponarejena zdravila pogosto nimajo aktivne učinkovine, torej ne delujejo in so le navzven kot prava zdravila. Še huje pa je, če ponarejeno zdravilo vsebuje nekakovostno učinkovino, ki lahko škoduje našemu zdravju, saj lahko pride do zastrupitev ali celo do smrti.

Preden kakovostno zdravilo pride na tržišče, proizvajalec opravi zahtevne raziskave, ki dokazujejo, da je zdravilo varno in učinkovito. Vsega tega ponarejeno zdravilo seveda nima. Ponarejenih zdravil je zelo veliko predvsem v nerazvitem svetu, mrgoli pa jih tudi na internetu. Tako uradni podatek Agencije za zdravila (FDA) v ZDA ocenjuje, da se vsak dan proda za nekaj milijonov dolarjev ponarejenih zdravil, daleč največ prav Viagre. Ponarejenih zdravil v lekarnah v Evropski uniji ni, jih pa lahko najdemo v Afriki, Aziji in Južni Ameriki. Tam je na tržišču od 60 do 80 odstotkov ponarejenih zdravil, od tega kar 75-80 odstotkov Viagre, ostalo pa so zdravila proti malariji, antibiotiki, sredstva za lajšanje težav s prebavo, itd.

4. Oglas, ki ga dobimo preko spleta, lahko navaja nepreverjene učinke, saj ni nadzora regulatornih oblasti, kot je to običajno pri zdravilih, ki jih dobimo v lekarni.

5. Zdravilo, ki ga naročimo s pomočjo interneta, bo prišlo v naše roke kar po pošti, zato nista zagotovljena strokovni prevoz in skladiščenje takega zdravila. Veliko učinkovin se lahko zaradi nepravilnega prevoza in skladiščenja pokvari. Pravilen prevoz in skladiščenje sta zagotovljena le za zdravila, ki jih izročajo v lekarnah.

6. Cena zdravila preko interneta je običajno le malo nižja od tiste, ki je določena v lekarnah. Seveda pa je veliko zdravil na recept sofinanciranih preko zdravstvenih zavarovalnic, zato so internetna zdravila pravzaprav dražja.

7. Ker zdravilo naročimo s plačilom preko kreditne kartice, s tem povečamo možnost njene zlorabe. Prodajalci iz drugih držav se namreč izogibajo pošiljanju zdravil po pošti s plačilom po povzetju. Nemalokrat se zgodi, da plačano zdravilo sploh ne pride do naročnika.

Velja torej, da naj bo internetni splet še naprej okno v svet informacij, ne uporabljajmo pa ga v škodo našega zdravja z nakupom zdravil dvomljive kakovosti! Za uporabo modre tabletka pa se le pogovorite s svojim zdravnikom. Kljub izjemni spremembi kakovosti življenja pacientov, ki taka zdravila potrebujejo, pa je modra tabletka le zdravilo in ne spolni pripomoček za eksperimentiranje. Nenadzorovani, nekakovostni nakup preko spleta lahko resno ogrozi vaše zdravje.
Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki