Kaj bi ženske morale vprašati zdravnika, a ga ne!

(Foto: Dreamstime)

Je res vse v redu?

"Imate še kakšne skrbi?" vas zdravnik vpraša potem, ko ste povedali vse o tisti največji, zaradi katere ste ga sploh obiskali. Seveda jih imate, a zakaj vas zdravnik takole sprašuje, ko ste z eno nogo že pri vratih. Odgovor je preprost, ker nima časa, a bi bil rad prijazen. Prav takšni želite biti tudi vi, zato smo pri zdravnikih skušali dobiti odgovore na vprašanja, ki ženske najbolj zanimajo.     

Zdravo jem in imam idealno telesno težo. Ali se moram kljub temu ukvarjati s športom?
Nobenega dvoma ni - odgovor je pritrdilen. Predstavljajte si, da sta zdrava hrana in gibanje kot energiji jin in jang. Vsaka ima določene prednosti, toda najmočnejši sta, ko se združita. Veliko ljudi shujša ob pomoči različnih diet, toda takšne shujševalne kure so največkrat kratke sape. Če zdravi prehrani dodate še gibanje, se lahko veselite nove, trajne telesne teže.Omenimo še nekaj prednosti gibanja: nižja raven slabega holesterola (LDL) in višja raven zdravega holesterola (HDL), manj tveganja za bolezni srca in ožilja torej, boljša gibljivost sklepov vse do pozne starosti (preprečevanje revmatičnih obolenj), boljši spanec, manj stresa in še in še ...

In obiskujem telovadnico samo enkrat na teden?
Tudi to šteje. Če telovadite vsaj pol ure, si s tem povečujete mišično maso, zaradi česa se bo vaša presnova v nekaj mesecih pospešila in "pokurili" boste več kalorij - ne da bi telovadili. Imeli boste lepše oblikovano telo in lažje boste shujšali.

Kaj lahko storim v dvajsetih, če nameravam zanositi v tridesetih?
Veliko. Ne zanemarite obiskov pri ginekologu in se zaščitite pred spolnimi odnosi s slabo znanimi partnerji. Nehajte kaditi, alkohol pijte zmerno; nikotin in alkohol namreč dokazano znižujeta plodnost tako pri ženskah kot pri moških. In še to; približno 12 odstotkov žensk ima težave z zanositvijo, ker so pretežke ali prelahke. Tudi v tem primeru se torej splača jesti zmerno in zdravo ter se ukvarjati z najljubšim športom.

Že leta jemljem kontracepcijske tablete. Ali bom zato težje zanosila?
Nasprotno. Ženske po prenehanju jemanja tablet hitreje zanosijo kot tiste, ki tablet niso jemale, kar kaže, da tabletke celo ohranjajo plodnost. V obsežni ameriški raziskavi so sodelovale ženske, ki so jemale kontracepcijske tabletke pet let ali dlje. Po prenehanju jemanja kontracepcije jih je kar 75 odstotkov zanosilo v obdobju šestih mesecev, kar se je posrečilo samo 70 odstotkom žensk, ki niso nikoli jemale tablet. Nekateri zdravniki pozitivne rezultate povezujejo s tem, da tabletka zmanjšuje tveganje za endometriozo in pomaga pri zdravljenju slabokrvnosti. Spet drugi trdijo, da tabletka odebeli maternično sluz, kar zaščiti medenične organe pred vnetji.

Pokadim do pet cigaret na dan. Ali kljub temu škodujem zdravju?
Ministrstvo za zdravje prav nič ne pretirava z napisi na škatlicah cigaret. Kajenje ubija! Zato si nikar ne štejte v velik plus, če pokadite "tako malo". Nikotin je droga, ki povečuje tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja ter vseh vrst raka. Prav, z zmernim kajenjem do pet cigaret na dan, zmanjšujete tveganje za nastanek raka na pljučih, toda srce je kljub temu obremenjeno. Ste vedeli, da srce najbolj trpi prav pri prvi, drugi in tretji i cigareti. Raziskave so tudi pokazale, da tisti, ki kadijo manj, bolj inhalirajo, pokadijo cigareto vse do filtra ipd. Kaj vam je torej storiti? Opustite kajenje!

Kateri so zdravstveni pregledi, ki jih ne smem izpustiti?
Vsake tri leta morate opraviti odvzem brisa materničnega vratu, vsak mesec si morate pregledati dojke in okoli 40. leta opraviti prvo mamografijo. Vsaki dve leti si morate izmeriti krvni tlak in vsakih pet let izmeriti raven holesterola. Temeljit pregled kože in kožnih znamenj opravite vsak mesec, dermatologa pa obiščite enkrat na leto. To zlasti velja za vse, ki imate veliko znamenj (več kot 50), a tudi za tiste, ki vas je sonce najmanj trikrat pošteno opeklo. Vsako leto je treba obiskati zobozdravnika. Po štiridesetem vas bo vsaki dve leti vesel tudi oftalmolog, specialist za oči. In če je kdo v družini sladkorni bolnik, je priporočljivo, da v primeru sumljivih znamenj tudi vi opravite pregled koncentracije glukoze v urinu in krvi oziroma približno enkrat na pet let po štiridesetem letu. In nazadnje je tu še kolonoskopija, pregled za zgodnje odkrivanje raka in polipov na črevesju. Čeprav ne zaznate nobenih svarilnih znamenj, je prvi pregled zelo priporočljivo opraviti okoli štiridesetega leta in nato po dogovoru z zdravnikom.

Približno dvakrat na teden spijem malce več, kot je dovoljeno. Kako s tem škodim telesu?
Če to pomeni, da si vsakič privoščite tri ali več kozarcev pijače, je to absolutno preveč. Zdravju, dokazano koristi samo kozarec rdečega vina na dan, vse, kar je več od tega, pa obremenjuje ledvica in povečuje tveganje za nastanek raka, zlasti raka na dojkah.

Ali je v štiridesetih letih že prepozno, da bi zmanjšala tveganje za nastanek osteoporoze?
Kar zadeva zdravje, nikoli ne morete biti prepozni. Kostna masa se resda začne manjšati že po 25. letu, toda po tej mejni starosti kostem dobro dene prav vsak gram kalcija. Popijte pol litra posnetega jogurta, pa boste pokrili dnevne potrebe telesa po tem ključnem mineralu. Če niste privrženka mleka, poskusite z brokolijem, pomarančnim sokom in obogatenimi kosmiči ali pa se z zdravnikom pogovorite o jemanju ustreznega nadomestka. Ne pozabite na telovadbo. Vsaka oblika vadbe, tudi polurna hoja, poveča pritisk na kosti, zaradi česa se kostna masa le rahlo, a vztrajno povečuje. Opustite kajenje in čezmerno uživanje alkohola.

Ali z oralnim seksom lahko staknem spolno bolezen?
Lahko. Največje tveganje prinaša herpes. Raziskave kažejo, da približno polovico spolno prenosljivih bolezni povzroči virus HSV 1 (herpes z ustnic). Edina možna razlaga, da ga najdemo med spolno prenosljivimi boleznimi, je seveda ta, da se prenaša z ust na spolovilo. Morda še niste slišali, toda če partnerju oralno ponudite užitke, lahko staknete klamidijo. Torej, spoznajte dodobra partnerja ali pa se zaščitite s kondomom.

Psihično sem povsem izčrpana. Kako naj vem, ali je moje razpoloženje zaskrbljujoče?
Dobro vprašanje, kajti izraz depresija vse prepogosto zlorabljamo in ga uporabimo že ob malenkostnih jezicah, kot je zamuda na sestanek ... Depresija navadno izbruhne ob velikih, spremembah, kot so izguba službe ali partnerja, resna telesna bolezen ipd. Ali pač ... vsakogar se zdijo njegove težave največje. Da potrebujete pomoč zdravnika, kažejo naslednji opozorilni znaki. Če ste jih prepoznali vsaj pet, ne odlašajte z zdravljenjem.

  • Že dalj časa (nekaj tednov, mesecev) sem izrazito potrta.
  • Jem več/manj kot sicer.
  • Spim občutno več/manj kot sicer.
  • Nimam energije, da bi šla na kratek sprehod.
  • Ne morem se zbrati. Ko preberem članek v časopisu, ne vem, kaj sem sploh prebrala.
  • Izgubila sem spolno poželenje.
  • Težko najdem odgovor na preprosto vprašanje ali pa sem pretirano dejavna, ne morem se umiriti in sprostiti.
  • Po glavi mi rojijo mračne misli, tudi misel na samomor.
  • Muči me občutek krivde; menim, da sem vsega kriva jaz in da sem vsem v napoto.