Kako si pomagati pri pomanjkanju železa?

Železo dodajamo kot zdravila na recept ali kot prehranska dopolnila, ki jih kupimo v prosti prodaji. Je v obliki tablet, injekcij in sirupov. Terapijo je treba jemati še od tri do šest mesecev po normalizaciji krvne slike, saj moramo zapolniti tudi zaloge. Pojejmo tudi čim več hrane, bogate z železom.
Železo dodajamo kot zdravila na recept ali kot prehranska dopolnila, ki jih kupimo v prosti prodaji. Je v obliki tablet, injekcij in sirupov. Terapijo je treba jemati še od tri do šest mesecev po normalizaciji krvne slike, saj moramo zapolniti tudi zaloge. Pojejmo tudi čim več hrane, bogate z železom. (Foto: Shutterstock)

Železo je pomemben element v našem telesu. Je kofaktor pri prenosu kisika po krvi in se veže v hemoglobin v eritrocitih. Sodeluje pri celičnem dihanju in presnovi aminokislin, maščob, alkohola, vitamina A.

Ima vlogo pri delitvi celic, delovanju imunskega sistema, pripomore k zmanjšanju utrujeno­sti in izčrpanosti ter sproščanju energije pri presnovi. Pomanjkanje železa zahteva ukrepanje. Za čim boljši uspeh zdravljenja je pomembno, da uporabimo takšno obliko, ki se dobro absorbira in nima neprijetnih stranskih učinkov. Takšno je na primer hemsko železo, ki ga lahko kupimo v prosti prodaji.

Železo dobimo v telo s hrano, ki se absorbira v tankem črevesu. V krvi se veže na prenašalno beljakovino (transferin). Ta prenaša železo po krvnem obtoku in ga glede na potrebe v telesu dostavi v različne organe. Ko so potrebe po železu majhne, ga prenese do jeter, kjer se železo shrani v zaloge. Ko so potrebe povečane, ga prenese do kostnega mozga, kjer se tvorijo novi eritrociti z zadostno količino železa. Vranica je organ za razgradnjo starih eritrocitov in železo, ki se pri tem sprosti, se znova vsrka v krvni obtok.

Hemoglobin veže in prenaša kisik

Hemoglobin je rdeče barvilo v eritrocitih in železo je njegov sestavni element. Naloga hemoglobina je, da veže kisik in ga prenaša od pljuč proti preostalim delom telesa. Ko pride do celic, se kisik sprosti. Zatem veže ogljikov dioksid in ga prenese do pljuč, kjer ga izdihamo. Motena tvorba hemoglobina je najpogosteje posledica pomanjkanja snovi, ki so potrebne za njegovo nastajanje. Najpogostejše je pomanjkanje železa, možno je pomanjkanje vitamina B12 ali folne kisline. Vzroki za moteno tvorbo hemoglobina so tudi kronične okužbe, vnetja, rakava obolenja, motnje absorpcije ali okvare ledvic.

Koncentracija hemoglobina je laboratorijski parameter za postavitev diagnoze anemije oziroma slabokrvnosti. Pri anemiji se pojavi zmanjšano število eritrocitov v krvi ter s tem tudi zmanjšana raven hemoglobina. Okvirne normalne vrednosti hemoglobina so od 140 do 180 gramov na liter pri moških ter od 125 do 150 gramov na liter pri ženskah.

Po normalizaciji krvne slike moramo napolniti tudi zaloge

Na pomanjkanje železa posumimo zaradi nenavadne utrujenosti, splošne nemoči, hitrega utripa srca, težke sape, šumenja v ušesih, zaspanosti, otežene koncentracije, prebavnih težav, pri ženskah motenj menstruacije, pomanjkanja libida. Opazna je bledica kože in sluznic. Potreben je obisk pri zdravniku, ki bo odredil odvzem krvi za hemogram, krvno sliko.

Železo dodajamo kot zdravila na recept ali kot prehranska dopolnila, ki jih kupimo v prosti prodaji. Je v obliki tablet, injekcij in sirupov. Terapijo je treba jemati še od tri do šest mesecev po normalizaciji krvne slike, saj moramo zapolniti tudi zaloge. Pojejmo tudi čim več hrane, bogate z železom. Priporočena so gosja jetrca, govedina, ribe, jajca, kjer je nekaj železa v hemski obliki. Nehemsko železo najdemo v rastlinskih živilih, rdečem fižolu, leči, črni čokoladi. A prehrana ni zadostna, kadar gre za povečane potrebe organizma po železu ali zdravljenje anemije.


Hemsko železo – dobra absorpcija brez neprijetnih stranskih učinkov

Nehemsko železo je v obliki sulfata ali glukonata. Možni sta dve obliki, dve- in trivalentno železo, zadnje se mora v telesu pretvoriti, da postane učinkovito. Zdravljenje s takim železom ima veliko neprijetnih stranskih učinkov. Pogosto se pojavita zaprtost ali driska, draženje želodca s krči in bolečinami, jemati ga moramo na prazen želodec z dodatkom C-vitamina in omejiti pitje kave, čaja, mleka. Tudi terapije za ščitnico, kalcij, magnezij, cink, E-vitamin motijo absorpcijo. Zato marsikdo opusti zdravljenje.

Hemsko železo je vezano na beljakovini hemoglobin ali mioglobin. Tako dosežemo zelo dobro absorpcijo brez neprijetnih stranskih učinkov. Poleg tega ni treba paziti na sočasno hrano ali razvade, prebava je nespremenjena. Pojemo ga v obliki tablete, ponavadi zadostuje ena na dan. Ravno dobro prenašanje zagotavlja dolgoročno jemanje, in to prinese uspeh. Kot vsako železo tudi hemsko temno obarva blato, a posamezniku razložimo, da je to navadno in nenevarno.

Zdrava kri v vseh starostnih obdobjih

Znano je, da ženska v rodni dobi mesečno z menstruacijo izgubi od 15 do 20 miligramov železa. Veliko jih trpi zaradi močnih, nepravilnih menstruacij zaradi vnetij, miomov, polipov, adenomioze, hormonskih motenj, krvnih bolezni ali morajo jemati zdravila, zaradi katerih lahko bolj krvavijo. Zelo ogrožene so tudi ženske na prehodu v menopavzo s tipičnimi nepravilnimi hudimi krvavitvami. Tudi sicer ženske in tudi moški vsak dan izgubimo en miligram z znojem, sečem ter odmrlimi celicami. Posameznici predstavim vse možnosti zdravljenja. Ponavadi se odločijo za tako vrsto terapije, ki jo najbolje prenašajo.


Zlasti so ogrožene nosečnice

Ko ženska ni noseča, dnevno iz hrane vsrka od en do dva miligrama železa. V nosečnosti dnevna potreba naraste na povprečno štiri miligrame, prikrita izguba pa znaša približno miligram na dan. Nosečnica lahko zadosti povečani potrebi le z mobilizacijo zalog, kar pa ni mogoče, če teh zalog ni. Če je nosečnica zdrava in uživa hrano, bogato predvsem s hemskih železom, ji uspe donositi brez slabokrvnosti, a večina jih mora uživati železo dodatno. Hemsko železo v tabletah kot prehransko dopolnilo dobijo v lekarni brez recepta.


S prehodom na hemsko železo stranski učinki izginejo

Letno pregledam veliko nosečnic, saj jih srečujem od ultrazvoka nuhalne svetline. Marsikatera išče nasvet zaradi slabokrvnosti. Tretjina vseh, ki uživajo nehemsko železo, ima težave z napihnjenostjo, zaprtostjo in bolečinami v trebuhu. Slabemu počutju se pridruži strah pred prezgodnjim porodom, zato jim svetujem železo v hemski obliki. Skoraj pri vseh stranski učinki izginejo in ob rednih kontrolah krvne slike je opazno, da se anemija ne razvije.

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki