K zdravniku tudi, ko nas ne boli

(Foto: Shutterstock)

Na pregled po zdravje

Periodični zdravstveni pregled je prirejen posamezniku, in sicer na temelju njegove zdravstvene zgodovine. Počutite se dobro, nimate nobenih bolečin ali kratke sape, torej nič neobičajnega. Zakaj bi torej morali obiskati zdravnika? Temu v prid govori kar nekaj razlogov.

Redni pregledi, oziroma periodični zdravniški pregledi, lahko pomagajo preprečiti bolezen, še preden se ta razvije s polnim zamahom. Zelo pomembno je tudi, da bolezen odkrijejo v zgodnejši fazi, ko jo je še laže nadzorovati ali ozdraviti. Naslednja pomembna korist takšnih obiskov je, da sčasoma s svojim zdravnikom ali zdravnico razvijete odnos, poln medsebojnega zaupanja.
Splošni zdravniki ne le skrbno pazijo na pacientovo zdravje, temveč tudi ugotavljajo morebitno potrebo po specialističnih pregledih. Drugi pomemben del njihovega dela je izobraževanje o ukrepih, s katerimi lahko preprečimo nastanek resnih zdravstvenih težav. Splošni zdravniki so družinski zdravniki, ki lahko zdravijo vse člane družine, saj obvladajo različna osnovna medicinska znanja, skupaj z interno medicino, pediatrijo, ginekologijo in psihiatrijo.

Vsi se strinjajo, da so redni zdravniški pregledi dragoceno orodje za ohranjanje dobrega zdravja, toda strokovnjaki niso enotni, ko gre za to, kako pogosto bi ljudje morali opravljati tovrstne preglede in katere teste naj ti obsegajo. S svojim zdravnikom se pogovorite o tem, kako pogosti pregledi so za vas najboljši, poleg tega se prepričajte, koliko vam jih krije vaše zdravstveno zavarovanje.

Kaj se dogaja med zdravniškim pregledom?

ŠTIRI TEMELJNE PRVINE OBIČAJNEGA PREGLEDA SO:
1. Vaša zdravstvena zgodovina. Pred zdravniškim pregledom bi morali svojemu zdravniku povedati vse o svoji prehrani, telesni dejavnosti, uživanju alkohola in tobaka, seksualnem vedenju, družinski zgodovini bolezni, kot so rak, sladkorna bolezen in srčne bolezni, ter o vseh simptomih, ki jih občutite. Te informacije so ključne, saj zadevajo vaše dejavnike tveganja za posamezne bolezni in posledično vplivajo na to, za katere teste se bo odločil zdravnik. Zato ne čakajte, da vas bo zdravnik spraševal o vsem namesto tega mu sami povejte vse, za kar menite, da je pomembno. Če se vam bo zdelo, da zdravnik za vas nima dovolj časa, ga opozorite, če pa še vedno čutite, da vašim skrbem ne prisluhne v zadostni meri, lahko razmislite o zamenjavi.

2. Fizični pregled. Zdravnik bo preveril vašo telesno težo, višino in telesno temperaturo ter prisluhnil delovanju srca in pljuč. Temeljit pregled obsega še pregled ustne votline, ušes, bezgavk, ščitnice, rektuma in trebušne votline ter pregled kože.

3. Posvetovanje. Po zgodovini bolezni in fizičnem pregledu bi vas moral zdravnik opozoriti na morebitne dejavnike tveganja in vam svetovati, katere navade bi morali spremeniti, če naj ohranite dobro zdravje. Poleg tega bi vam moral priporočiti, katere laboratorijske teste potrebujete in kako pogosto jih morate opravljati. To je dober trenutek za pogovor o tem, kako pogosto bi bilo v vašem primeru najbolje opravljati periodični zdravniški pregled.

4. Laboratorijski testi. Nekatere teste, kot sta, denimo, mamografija in PAP-bris, navadno določa državna doktrina. Zdravnik lahko zahteva še teste za sladkorno bolezen, spolno prenosljive bolezni in rak prostate, slikanje srca, jeter ali ledvic ter pregled kri in urina. Morebitne dodatne teste, ki bi vam jih priporočil zdravnik, bo določil na osnovi dejavnikov tveganja, ki izhajajo iz vaše družinske obremenjenosti s posamezno boleznijo.

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki