Spoštovani,

na pregledu pri dermatologu so mi odkrili nevarno kožno znamenje in dobila sem napotnico za kirurško odstranitev tega znamenja. Vlogo sem poslala na zavarovalnico, kjer imam sklenjeno zavarovanje Specialisti z asistenco. Paket, ki sem ga izbrala, vključuje tudi operativne posege, zato sem bila v nekaj dneh naročena na poseg h kirurgu. Na srečo sem bila pri zdravniku pravočasno, histološki izvid je namreč pokazal, da je šlo za rakavo znamenje. Prosila bi vas, da bolj natančno opišete, kako običajno poteka obravnava sprememb na koži, saj vsak želi vnaprej vedeti, kako bo potekalo njegovo zdravljenje. Rada bi se zahvalila za vso pomoč vašega klicnega centra, prav tako pa bi rada svojo pozitivno izkušnjo delila z drugimi. Po posegu sem bila naročena na kontrolo čez 14 dni, v prihodnje pa moram na redne preglede pri dermatologu, saj se nevarno kožno znamenje lahko pojavi tudi na drugih delih telesa.

Marina iz Postojne

Spoštovani,

zahvaljujemo se vam za pobudo, saj ima veliko naših strank težave s kožo, nekatere so podobne vašim. Navadno v primeru ugotovljenih sprememb na koži stranko najprej naročimo skladno z napotnico na dermatološki pregled, natančneje k specialistu dermatovenerologu, ki opravi pregled kožnih in podkožnih sprememb. V večini primerov so spremembe nenevarne in benigne. Čeprav ne ogrožajo zdravja, so lahko moteče iz praktičnih in estetskih razlogov, zato si jih ljudje želijo odstraniti.

Stroški zdravstvenih posegov, opravljenih iz estetskih razlogov, iz zavarovanja niso kriti (npr. odstranitev pecljatih bradavic, zamrzovanje bradavic, lasersko odstranjevanja keratoz in podobno.) Če pa se na pregledu ugotovi, da so spremembe na koži potencialno nevarne, kar se je zgodilo v vašem primeru, je tako spremembo treba čim prej odstraniti. Na odstranitev potencialno nevarnih znamenj oziroma kožnih sprememb pa zavarovance naročamo izključno k specialistom splošne kirurgije ali pa k specialistom plastične kirurgije.

Kot ste že sami opisali, je treba izrezano tkivo histološko pregledati, kar pomeni, da zdravnik patolog izvede mikroskopski pregled tkiva, odvzetega pri kirurškem posegu, in postavi histološko diagnozo spremembe. Histološka diagnoza je osnova za nadaljnje zdravljenje, pomembna predvsem za zgodnji začetek zdravljenja
rakavih bolezni. Najpogostejše kožne spremembe, s katerimi se srečujejo naši zavarovanci, so: spremenjena
pigmentna znamenja, ateromi, lipomi, bazalnocelični karcinom, ploščatocelični karcinom, maligni melanom.

Pomembno je torej, komu zaupati odstranjevanje kožnih sprememb. V ambulanti Zdravje AS je vzpostavljena
optimalna klinična pot, ki pred potrebnim izrezom omogoča predhodni dermatološki pregled pri dermatologinji Tamari Levičnik, dr. med., specialistki dermatovenerologije, ki deluje tudi v Althei v Lescah.

Odstranitve kožnih sprememb (nevarne in nenevarne) pa izvaja Tamara Klarić, dr. med., specialistka splošne kirurgije. V primeru sprememb, ki jih dermatologinja označi kot nevarne, se izrezani vzorec pošlje tudi na histopatološki pregled na Inštitut za patologijo Medicinske fakultete v Ljubljani. Nadaljnje kontrole so odvisne od vrste kožne spremembe in poteka zdravljenja, v vašem primeru ste bili naročeni na kontrolo pri dermatovenerologinji v ambulanti Zdravje AS. Praviloma so pravočasne odstranitve kožnih znamenj zelo uspešne.

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki