Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Kako se ne okužiti, če zbolijo vaši najbližji?

Velika verjetnost je, da se boste okužili, če se boste dotikali obolelega ali celo poljubljali z njim. Preostane vam le, da mu poljubčke pošiljate z roko.
Velika verjetnost je, da se boste okužili, če se boste dotikali obolelega ali celo poljubljali z njim. Preostane vam le, da mu poljubčke pošiljate z roko.

Vivina bralka Manja je na porodniškem dopustu s trimesečnim sinčkom, doma ima še dvoletni dvojčici in pred kratkim je »staknila« hud prehlad s kihanjem, kašljanjem in nenehnim curljanjem iz nosu. Za nameček je ena od dvojčič, Pija, dobila še trebušni virus. Manja je Vivino pediatrinjo vprašala, če naj začasno preneha dojiti. Pripravili smo nekaj ključnih ukrepov, s katerimi lahko preprečite morebitno okužbo, če nekdo doma že zboli.

Pri roki imejte razkužilo

Ko ni možnosti, da bi si umili roke, je druga najboljša stvar razkužilo. Razporedite jih po stanovanju, tako da bo vedno pri roki, ko boste na primer menjali pleničko bolnemu otroku ali pa pospravljali za bolnim možem ali ženo. Izberite takšnega, ki vsebuje vsaj 60-odstotni alkohol.

Očistite in uničite bacile

Očistite vse površine, ki jih lahko dobro zdrgnete – od pulta, vrat in kljuk, omaric in ročajev, do stikal za luči. Vaš cilj naj ne bo le to, da odstranite bacile, temveč da jih tudi uničite – zato uporabite čistilo, ki hkrati tudi razkužuje.


Operite tudi igrače

Ko zbolijo najmlajši, je čas, da se posvetite tudi njihovim igračam – tudi te je potrebno očistiti. Vse plastične in takšne, ki ne vsebujejo baterij oziroma elektronike, lahko operete kar v pomivalnem stroju, saj jih boste s tem razkužili, tekstilne igrače operite v pralnem stroju, druge pa poskusite očistiti vsaj z razkužilnim čistilom.

Plenice menjajte previdno

Ne menjajte jih v bližini, kjer se igrate, se pogosto zadržujete (denimo na postelji) ali kjer jeste – če je dojenček bolan. Po vsaki menjavi dobro obrišite previjalno podlogo in jo tudi pogosto razkužite. Med menjanjem plenic lahko nosite tudi rokavice iz lateksa, nato pa jih takoj odvrzite v koš.


Ne prenehajte z dojenjem

Če zboli vaš otrok ali vi, ne prenehajte z dojenjem; po vsej verjetnosti mu bo vaše mleko koristilo, saj vsebuje protitelesa za tisto bolezen, ki jo prebolevate. Tako se bo dojenček veliko uspešneje boril z boleznijo.


Pazite tudi pri kuhanju

Najboljše je, da tisti, ki je zbolel, ne kuha in ne pripravlja jedi za druge družinske člane – in to vsaj 48 ur po tem, ko nima več simptomov. Pri jedi pazite, da ne kradete hrane z drugih krožnikov in ne delite si prigrizkov ali kozarcev za pijačo.


Naj bo še posebej čista

Kopalnica namreč. Ta potrebuje posebno pozornost, ko je nekdo bolan, še posebej, če gre za bolezni, ki se prenašajo tudi z izločki, kot je trebušna gripa, pa tudi ko zbolimo za prehladom ali gripo. Očistiti je potrebno vse površine – in to zelo pogosto.

Ne pozabite na krpe

Kaj storiti s krpami in gobicami po čiščenju? Ne pozabite namreč, da so na njih sedaj ostali bacili, zato jih takoj po čiščenju operite vsaj pod vročo vodo, nato pa še temeljito v stroju. Uporabljate lahko tudi robčke za enkratno uporabo ali papirnate brisače, ki jih takoj po uporabi odvržete v smeti.

Odvrzite zobno ščetko

Čeprav na zobni ščetki, ko se posuši, ne preživi veliko bacilov, je vseeno veliko boljša preventiva, da jo zamenjate, takoj ko se pozdravite. In pazite, da ne boste hranili zobnih ščetk skupaj, ko zboli nekdo v družini.

Ohranite razdaljo

Če je le mogoče, poskusite ohraniti tudi razdaljo – naj bo bolni član v drugi sobi, drugem delu hiše – počitek in mir jim bo tudi koristil.


Robčke vedno mečite v koš

Ob kihanju in kašljanju uporabite robčke ali pa to naredite v rokav, če robčka ni pri roku. Robčkov ne grmadite na kupček ob postelji, temveč si raje pripravite koš za smeti in jih mečite tja, tako da bacili ne bodo imeli veliko možnosti za postopanje naokrog.


Uporabite masko

Pri zelo nalezljivih in nevarnih boleznih, kot je gripa, obolelemu nanesite masko. Nanesite jo tudi sebi, in sicer takoj, ko opazite prve simptome.

Ne poljubljajte se

Velika verjetnost je, da se boste okužili, če se boste dotikali obolelega ali celo poljubljali z njim. Preostane vam le, da mu poljubčke pošiljate z roko.


Umivajte si roke

To je najboljša preventiva! Umivajte si jih pogosto in dobro. Pred umivanjem rok odstranimo nakit (prstane, zapestnice) in zavihamo rokave. Roke zmočite s toplo vodo in nanje nanesite milo v zadostni količini. Nato roke drgnite, da se milo speni in razporedi po vseh predelih rok (ne le po dlaneh, pač pa tudi po zgornji strani, med prsti, po členkih, pod nohti, po palcih in zapestjih). Postopek umivanja rok naj traja vsaj 20 sekund. Na koncu roke temeljito sperite pod tekočo vodo in popolnoma osušite s čisto brisačo. Pipo na umivalniku zaprite s komolcem ali papirnato brisačko, da umitih rok znova ne kontaminiramo.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

okužba

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.