Spoštovani!

Že dlje časa me žena opozarja, da ponoči »škripam« z zobmi. Pravi, da je spanje ob meni zelo mučno in da tega zvoka ne more več prenašati. Resno mi je povedala, da bo odslej spala v dnevni sobi, če se bo hotela naspati oziroma če ne bom česa ukrenil. Poleg tega tudi sam opažam, da se zjutraj vse bolj pogosto zbujam z glavobolom in bolečinami v čeljustih. Bral sem tudi, da dolgotrajno škripanje vpliva tudi na zobe, saj se obrabijo zobne ploskve in moji sprednji spodnji zobje so že na pogled na vrhu obrabljeni. Sicer drugih težav z zobmi nimam, na zgornjih zobeh imam manjšo protezo. Kaj mi svetujete?

Hvala in lep pozdrav,
Franc iz Ilirske BistriceSpoštovani gospod Franc,

bruksizem ali škripanje z zobmi je motnja, pri kateri nezavedno stiskamo čeljusti in drgnemo z zobmi. Običajno se pojavlja med spanjem, ko je stiskanje nenadzorovano in veliko močnejše kot v budnem stanju. Ob škripanju z zobmi nastajajo izredno velike sile, ki močno obremenjujejo sistem žvečilnih mišic, čeljustnih sklepov in zob.

Škripanje ni samo socialno moteče, temveč lahko povzroča tudi poškodbe čeljustnih sklepov, zob in pa zobnih protez. Ker je škripanje običajno posledica različnih vzrokov, ki jih je zelo težko ugotavljati, je zdravljenje največkrat simptomatsko. Tako v vašem primeru priporočam pregled v naši ambulanti, kjer bomo pregledali vaše žvečilne mišice, čeljustne sklepe in zobe ter ocenili, če bi vam koristilo injiciranje botulin toksina v žvečilne mišice.

Injiciranje botulin toksina namreč za več mesecev oslabi žvečilne mišice in tako zmanjša silo grizenja, s čimer odpravi, ali močno omili nočno škripanje in tudi razbolelost, ki v žvečilnih mišicah in sklepih nastane zaradi stalnega nočnega preobremenjevanja.

Injiciranje botulin toksina je enostavno in ni posebej boleče. Pacient začne čutiti zmanjšanje sile griza šele dan po posegu, primerna oslabitev mišic pa se dokončno razvije v tednu dni.

Kasneje je potek zdravljenja različen od pacienta do pacienta. Pri nekaterih zadošča eno injiciranje, pri drugih je potrebno ponovno injiciranje čez 4–6 mesecev in nato še eno čez približno eno leto. Nekateri pacienti pa morajo hoditi na redna injiciranja približno na pol leta. Vsekakor je tudi zadnja, najbolj neugodna možnost dosti manj neprijetna, kot so stalno škripanje, bolečine ter poškodbe zob in zobnih protez.

V ambulanti Zdravje AS znaša cena pregleda 68 evrov, ena aplikacija botulin toksina pa od 320 do 600 evrov, odvisno od težavnosti primera.