Kako si lahko pomagam pri kalcinirajočem tendinitisu ramena?

Spoštovani,

star sem 55 let in v desni rami čutim hude bolečine, zaradi katerih ne morem spati. Dobil sem diagnozo kalcinirajoči tendinitis ramena. Kako si lahko pomagam?

Hvala, Vojko iz Logatca

Spoštovani gospod Vojko,

kalcinirajoči tendinitis ramena je stanje, pri katerem zaradi kalcinatov v tetivi pride do vnetja v ramenskem sklepu. Kristali kalcija se nalagajo v slabo prekrvavljenem delu tetiv in povzročajo vnetje v ramenu, ki se kaže kot vnetje ovojnice ali kot vnetje subakromialnega mešička. Bolniki, tako kot vi, opisujejo močno bolečino in omejeno gibljivost v ramenu.

Specialist ortoped najprej opravi klinični pregled ramena z UZ in RTG diagnostiko oziroma še z magnetno resonanco (MR), ki je potrebna v določenih primerih. Običajno se vnetje zdravi s počitkom, sredstvi proti bolečinam in fizioterapijo: laser, tecar, manualna terapija, lahko tudi v kombinaciji z udarnimi valovi (ESWT). Vse to lahko opravimo v ambulanti Zdravje AS v Ljubljani, na Vojkovi 48. Kadar pa je potrebna tudi MR, vam v ambulanti pomagamo z organizacijo le-te.

Če so kalcinati večji od 8 mm in so enakomerne strukture, lahko pod UZ kontrolo v ambulanti opravimo punkcijo kalcinata in kalcinat izperemo. Poseg se opravi v lokalni anesteziji in traja približno pol ure. Bolečina lahko traja nekaj dni po posegu, kar blažimo z jemanjem sredstev proti bolečinam. Nekaj dni po posegu priporočamo postopno stopnjevanje aktivnosti in izvajanje vaj, ki jih pacientu pokaže fizioterapevt v ambulanti Zdravje AS, ob tem pa še plavanje, nordijsko hojo in fizioterapijo. Vrnitev k želenim aktivnostim lahko pacient pričakuje v roku 2-3 mesecev po opravljeni punkciji. V redkih primerih je potrebna operativna odstranitev kalcinata, ki se opravi artroskopsko.

Lepo vas pozdravljam!