Kako jemati antikoagulacijska zdravila

Če so vam predpisali zdravila za »redčenje krvi«, kot rečemo po domače antikoagulacijskim zdravilom, morate biti pozorni tudi na to, kaj jeste in kako varno se »vedete«.
Če so vam predpisali zdravila za »redčenje krvi«, kot rečemo po domače antikoagulacijskim zdravilom, morate biti pozorni tudi na to, kaj jeste in kako varno se »vedete«. (Foto: Pixabay)

Če so vam predpisali zdravila za »redčenje krvi«, kot rečemo po domače antikoagulacijskim zdravilom, ki krvi sicer ne redčijo, temveč preprečujejo normalno strjevanje krvi, s čimer ovirajo nastajanje krvnih strdkov ter s tem preprečujejo srčni infarkt ali možgansko kap, morate biti pozorni tudi na to, kaj jeste in kako varno se »vedete«.

Ob takšnem zdravljenju se kri ne more popolnoma strditi niti tedaj, ko bi bilo to nujno – torej med krvavitvijo. Majhne krvavitve se praviloma zaustavijo same, nekatere je mogoče zaustaviti s pritiskom na mesto krvavitve in hladnimi obkladki. To so denimo krvavitve iz nosu, v očesno veznico, iz dlesni ali v kožo in podkožje. Kljub temu, da taka krvavitev praviloma ni nevarna, je treba o njej obvestiti svojega zdravnika. Takoj pa je treba ukrepati ob znakih velike krvavitve, torej poklicati reševalce oziroma poiskati pomoč v dežurni urgentni službi. Takrat je namreč lahko ogroženo tudi življenje. Zato je ob jemanju teh zdravil dobro biti pozoren na nekaj ukrepov, da preprečite morebitne težave.


Pozorno

Izogibajte se športnim ali drugim aktivnostim, pri katerih je velika verjetnost, da se boste poškodovali, ter raje izberite bolj varne oblike vadbe, kot je denimo plavanje, hitra hoja … Pozorni bodite tudi denimo pri drugih gospodinjskih ali domačih opravilih, kjer bi se lahko poškodovali – rezanju, žaganju … Nosite zaščitno obleko! Vedno imejte ob sebi tudi obliže.

Zdravila jemljite ob istem času

Nekatera namreč ne delujejo enako, če jih vzamete vsak dan ob različnem času. Pomagajte si z opomniki … ne preskočite odmerka! In če ga vseeno pozabite, se posvetujte s svojim zdravnikom (oziroma preberite priložena navodila), kaj storiti.

Pozorno pri drugih zdravilih in prehranskih dopolnilih

Preden začnete jemati še kakšna druga zdravila ali prehranske dodatke, pa tudi nekatera živila, vedno preverite, ali so kompatibilna z vašimi zdravili. Nekatere sestavine lahko namreč spremenijo delovanje zdravil – povečajo lahko na primer tveganje za krvavitve in podobno.

Do resnih tveganj lahko prihaja predvsem pri kombiniranju popularnih nadomestil iz belega vratiča (Tanacetum parthenium), ingverja in ginka ter ginsenga, ki vsebujejo substance za zniževanje krvnega tlaka ali redčenje krvi.

Tudi kombiniranje energetskih napitkov ali hranilnih tablic z zdravili lahko povzroči nevarne neželene učinke.

Težave lahko predstavljajo tudi česnovi nadomestki, ki jih nekateri jemljejo za zniževanje krvnega tlaka, saj ti lahko reagirajo z zdravili za redčenje krvi in preprečevanje krvnih strdkov.

Z vašimi zdravili lahko reagira tudi šentjanževka, ki poveča aktivnost encimskega sistema citokrom P450 v jetrih, ki je odgovoren za presnovo številnih zdravil.

Zato se vedno posvetujte s farmacevtom, preden posežete po še tako naravnih ali rastlinskih zeliščih in seveda vseh dodatnih zdravilih ali prehranskih dodatkih.

Pazite tudi na vitamin K

Če boste vzeli veliko vitamina K, so lahko nekatera zdravila za redčenje krvi manj učinkovita. Pazite, koliko pojeste temnolistnate zelenjave, kot so brstični ohrovt, zelena solata, špinača, pa tudi zelja, peteršilja in graha, saj vsebujejo veliko tega vitamina. To ne pomeni, da se jim morate povsem izogibati, le da jih ne smete pojesti v zelo velikih količinah.


Posegi?

Če ste napoteni na zdravstvene posege, tudi zobozdravstvene, vedno opozorite, da ste na antikoagulacijski terapiji.

Ali opazite? …

  • da vam krvavijo dlesni,
  • nepojasnjene modrice,
  • slabost,
  • močnejše menstruacije,
  • rdeče ali temno rjavo obarvano blato?
Pogovorite se s svojim zdravnikom.