Koga ljubijo komarji?

(Foto: wikipedia.org)

Preživljanje časa na prostem v toplih dneh ima tudi svoje manj prijetne plati. Ena od njih so zagotovo komarji. Te nadležne žuželke nam kvarijo užitek bivanja na prostem, zato je večno vprašanje, kako se pred njimi zaščitimo. Prinašamo vam nekaj zlatih pravil zaščite ter nekaj manj znanih dejstev o komarjih.

Komarji so ena od zdravstveno najpomembnejših skupin žuželk, saj prenašajo številne povzročitelje bolezni, med njimi malarijo, denga mrzlico, rumeno mrzlico ter v zadnjem času okužbo z virusom zika. Z upoštevanjem zaščitnih ukrepov se lahko vsemu temu izognemo.

Zakaj komar(ka) piči?

Pikajo izključno samičke, ki imajo rilček oziroma votlo bodico, skozi katero srkajo kri. Površja kože najpogosteje ne morejo predreti, zato raje poiščejo pore, v katere zabodejo svojo cevko. Ko jim to uspe, izločijo snov, ki preprečuje strjevanje krvi, kar omogoča njen prost pretok, to pa povzroči lokalno alergično reakcijo, kar čutimo kot oteklino, ki nas nadležno srbi.

Katera kri je slajša?

Verjetno ste pomislili, da komarji ljubijo vašo kri bolj kot drugo – in imate popolnoma prav. Med glavnimi razlogi za to so genski material ter vzorec dihanja. Komarje privlačijo ljudje s pospešeno presnovo, ki hitreje dihajo, saj se pri tem izloči več ogljikovega dioksida. Iz tega razloga imajo raje nosečnice, pa tudi moške, ki so večji od žensk in izdihajo več ogljikovega dioksida. Prav tako je določena vrsta bakterije, ki se izloča na naši koži med znojenjem, še posebej privlačna za komarje. Ti najbolj ljubijo krvno skupino 0. Tudi telesno aktivnejši so dobra tarča, saj poleg večje količine CO2 izločajo tudi mlečno kislino, ki prav tako privlači komarje.

Kako se zaščititi?

  • V času »vladavine« komarjev zmanjšajte uporabo deodorantov in parfumov, saj so nekateri vonji, zlasti cvetlični, za komarje izjemno mamljivi. »Dišijo« jim tudi tisti, ki pijejo pivo.
  • Na okna in vrata postavite zaščitne mreže komarnike.
  • Dosledno ugašajte luči v prostorih, v katerih niste prisotni, na terasi, balkonu, v dvorišču.
  • Če nimate komarnika na oknu, okoli postelje postavite zaščitno mrežo.
  • Uporabljajte repelente s sredstvi, ki odganjajo ali ubijajo komarje po navodilih proizvajalca.
  • Če ste na področjih, kjer je veliko komarjev, nosite dolge rokave in hlačnice, bolje svetlejših barv.
  • Komarje odganjajo tudi nekateri vonji, kot denimo bazilike, ter naravna eterična olja, zlasti sivke, klinčkov, citrusov in pačulija.

Če vas že piči …

… se nikar ne praskajte, saj boste s tem podaljšali čas lokalne alergične reakcije in vas bo samo še bolj srbelo. Namesto tega na mesto pika dajte ohlajeno mokro čajno vrečko. Hlad bo pomagal ublažiti srbenje, tanini v čaju pa pri zmanjševanju otekline. Učinkovita pomoč po piku je zaradi svojega hladilnega učinka tudi eterično olje čajevca (tea tree), na voljo pa so tudi sredstva za lokalno blaženje alergičnih reakcij v stiku, gelu in kremi.

Irma Kuhar

Irma Kuhar dr. med. spec. psihiatrije, psihoterapevtka, kognitivno vedenjska terapevtka

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Matic Fabjan

Matic Fabjan dr. med. spec. plastične rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki