Pomoč pri pikih žuželk

Osebe, ki so alergične na čebelji ali osji pik, morajo imeti ves čas pri sebi komplet za samopomoč in ga v primeru pika tudi nemudoma uporabiti.
Osebe, ki so alergične na čebelji ali osji pik, morajo imeti ves čas pri sebi komplet za samopomoč in ga v primeru pika tudi nemudoma uporabiti.

Poletje prinaša tudi nekatere nevšečnosti, kot so srbeči piki komarjev, boleči piki os, čebel in obadov ter ugrizi klopov. Značilnost večine teh žuželk je, da imajo posebej prilagojene organe, s katerimi prebadajo kožo in med pikom ali ugrizom vbrizgajo strup, zato lahko povzročijo tudi nekaj nevšečnosti.

Pomoč po pikih komarjev, obadov ali konjskih muh

Po pikih komarjev, obadov ali konjskih muh lahko doživimo neprijeten in močan srbež, zaradi katerega si ne moremo kaj, da se ne bi praskali. Posledica praskanja je lahko neprijetna okužba ranice, ki se kaže v obliki intenzivne rdečice, toplote, otekline, občutljivosti ob dotiku in gnojenja. Če se zdravljenja ne boste lotili pravočasno, lahko pride celo do povišane telesne temperature in povečanja bezgavk. Okužbo preprečite tako, da mesto vboda operete s tekočo vodo in z milom, še bolje pa je, če ga razkužite s sredstvom za dezinfekcijo.
Močnejši srbež ublažite s hladnimi obkladki (led, mrzla voda). Če to ne zadošča, žarišče namažite z antihistaminsko kremo ali s tekočim pudrom; oboje je v prosti prodaji v lekarnah. Če so težave hujše ali pa je vbodov več, vam bo zdravnik predpisal antihistaminske tablete in kremo proti srbenju oziroma vnetju.

Piki čebel, os, sršenov in čmrljev

Piki čebel, os, sršenov in čmrljev pri večini ljudi povzročijo bolečo oteklino, ki na mestu pika ostane nekaj dni. Zdrav odrasel človek varno prenese do tisoč čebeljih pikov, za otroka pa je lahko usodnih že manj kot petsto pikov. Zlasti nevarni so piki na območju ust ali žrela, saj že kmalu nastane oteklina, ki utegne ovirati dihanje ali celo povzročiti zadušitev. Če človeka piči več žuželk, lahko pride do sistemske zastrupitve. Precej večja je nevarnost za posameznike, pri katerih se razvije nevarna alergija na strupe teh žuželk. Strupa čebele in čmrlja sta si podobna, tako da so ljudje, ki so alergični na pik čebele, alergični tudi na pik čmrlja. Podobna sta si tudi osji in sršenji strup.

Za ose je znano, da jih priteguje močen vonj hrane in pijače ter živahne barve. Pikajo predvsem takrat, ko se čutijo ogrožene, zato jih nikar ne vznemirjajte in ne mahajte po njih. Če se ustavijo na telesu, bodite nekaj trenutkov negibni, saj bodo odletele same od sebe. Po travi se sprehajajte v oblačilih, ki prekrivajo okončine. Nikar ne drezajte v žuželčja gnezda. Izogibajte se dezodorantom, lakom za lase, parfumom, dišečim kremam in sredstvom za sončenje … Te žuželke privlači tudi vonj po znoju, zato je odkrite dele telesa priporočljivo namazati s sredstvi, ki jih odganjajo.

Čebela v koži pusti želo, ki ga je treba nežno izvleči iz kože, najbolje z noževo konico, včasih pa je to mogoče narediti tudi z nohti. Odstranjevanje s pinceto lahko povzroči, da se ob tem v kožo iztisne strup. Treba je tudi paziti, da se vrečica s strupom, ki je povezana z želom, ne prebode. Mesto vboda sperite z večjo količino vode, nato pa ga namažite z antiseptično kremo in po možnosti še z antihistaminsko kremo v kombinaciji s kortikosteroidom ali tekočim pudrom. Na boleče mesto položite obkladke z ledom ali mrzlo vodo.

Pomoč pri alergijah

Strup čebel, os in sršenov povzroči predvsem lokalne znake na koži. Če je pikov več, se sprosti več strupa, zaradi česar je večja tudi verjetnost, da pride do resnejše sistemske reakcije. V takem primeru je treba čim prej poiskati zdravniško pomoč.

Kadar se lokalni reakciji pridružijo slabost, vrtoglavica, glavobol, bolečine v trebuhu ali celo težave z dihanjem in obsežnejše otekanje, je treba nemudoma poiskati zdravniško pomoč, saj gre očitno za alergijsko reakcijo. Ob prvem piku reakcija navadno ni smrtno nevarna, lahko pa pomeni opozorilo: ob vsakem nadaljnjem piku utegne biti alergijska reakcija močnejša, znaki pa resnejši.

Osebe, ki so alergične na čebelji ali osji pik, morajo imeti ves čas pri sebi komplet za samopomoč in ga v primeru pika tudi nemudoma uporabiti. Kljub temu je treba po vsakem piku poskrbeti za kar se da hitro zdravniško pomoč. V vmesnem času je priporočljivo uporabiti obkladke z ledom in antihistaminsko kremo. Predel pika je treba imobilizirati, oseba pa naj počiva. Pri ljudeh, ki so alergični na pike os ali čebel, je mogoče alergijo odpraviti z desenzibilizacijo. Postopek je dolgotrajen in ga je treba pogosto ponavljati.

PREBERITE ŠE:Zlatko Fras

dr. Zlatko Fras dr. med. spec. internist

Postavi vprašanje

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki