Si upate v naravo brez zaščite pred klopi?

(Foto: Dreamstime)

Spomladi se poveča tudi aktivnost klopov, ki prenašajo nevarni bolezni – klopni meningoencefalitis (KME) in lymsko boreliozo. Slovenija sodi med najbolj ogrožena območja v Evropi, zato je pred odhodom v naravo nujno poskrbeti za zaščito. Okuženi klopi živijo v gozdovih, na obronkih in travnikih, pa tudi v parkih in vrtovih po večjem delu Slovenije. Si upate v naravo brez zaščite?

Proti KME se lahko cepimo, za lymsko boreliozo pa ne ni učinkovitega cepiva. Kako se torej zaščititi pred klopi?

  • Oblecite primerno obleko: oblačila naj pokrijejo čim več kože (dolgi rokavi, dolge hlače, pokrivalo, škornji). Oblačila naj bodo svetla, saj tako klopa laže opazimo, izdelana pa naj bodo iz gladkih materialov, da se jih bo težje oprijel.
  • Uporabite zaščitno sredstvo (repelent): popršite se z ustreznim repelentom proti klopom. Repelent je sredstvo, ki odganja klope in zmanjša njihovo sposobnost za prisesanje. Primerni so repelenti, ki vsebujejo naravne sestavine, na primer naravne piretrine (izvlečki iz rastline bolhač), in jih ni treba nanašati na kožo, ampak predvsem na oblačila. Z njimi popršimo robove rokavov, nogavice, obutev ter hlačnice od kolen navzdol. Pri manjših otrocih oblačilo najprej napršimo, šele nato pa otroka oblečemo. Preverite, koliko časa učinkuje posamezen repelent – po potrebi ga znova nanesite.
  • Držite se poti: ne hodite skozi visoko travo, podrast in grmovje.
  • Pregledujte se: tudi med sprehodom se večkrat ozrite po telesu, saj boste tako zlahka opazili klopa, ki leze po vas. Po prihodu domov temeljito preglejte kožo celotnega telesa in pri tem ne pozabite na lasišče. Nato se oprhajte, umijte lase in operite oblačila.
  • Domače živali: tudi domače živali redno pregledujte in jim redno odstranjujte klope.

Kako varno odstraniti klopa?

Če najdete prisesanega klopa, ga morate takoj odstraniti. Slina okuženega klopa vsebuje viruse ali bakterije, s katerimi vas pri vbodu okuži, zaradi česar lahko zbolite za nevarnimi boleznimi. Dlje ko je klop prisesan, večja je verjetnost okužbe (to velja za boreliozo). Najlažje ga boste izvlekli s posebno pinceto za odstranjevanje klopov; primite ga čim bližje koži in ga počasi izvlecite. Klopa je treba odstraniti v celoti. Prisesanega klopa ni priporočljivo vrteti, stiskati, mazati z oljem ali drugimi tekočinami, saj bo zaradi stresa še prej izbruhal okuženo vsebino. Ko ste klopa izvlekli, mesto vboda razkužite z blagim razkužilom.

Po odstranitvi klopa opazujte mesto vboda in celotno kožo ter pozorno spremljajte svoje počutje. Če opazite kakršne koli spremembe, se takoj posvetujte z zdravnikom.

ABC o klopih

  • Klopi se najraje zadržujejo v svetlih listnatih gozdovih z bujno podrastjo in veliko odpadlega listja. Najti jih je tudi na gozdnih obronkih, travnikih, poljih, vrtovih in v parkih.
  • Radi imajo vlažno, zasenčeno okolje in višje temperature.
  • Dejavni so podnevi in ponoči.
  • Klopi ne skačejo, ne padajo z dreves in ne letijo. Navadno lezejo med rastlinjem (do višine kolen) in čakajo na primernega gostitelja. Človeka se oprimejo, ko se dotika listja, trave, podrasti ali mimogrede oplazi rastje, nato pa lezejo po njem in si iščejo primeren prostor za pritrditev.
  • Najraje se prisesajo na nežne in vlažne dele telesa, kot so pazduhe, dimlje, pregibi rok in nog ter kožne gube. Pri tem v kožo vbrizgajo slino, ki preprečuje strjevanje krvi.

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Marijana Jazbec

mag. Marijana Jazbec poklicna grafologinja analiza pisave

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki