Skrb ob nezgodah za stare starše

(Foto: Shutterstock)

Spoštovani,
na vas se obračam z nekoliko neobičajnim vprašanjem, pa vendar. Oče je pred nekaj leti umrl, mama, ki je upokojenka, je še precej aktivna. Pogosto se zgodi, da me njen telefonski klic prestraši, saj je precej nerodna. Zaradi tega sva na urgenci že vsem dobro znani, klub temu, da se je doslej vedno izšlo le z manjšimi poškodbami. Mama se nikakor noče sprijazniti s tem, da ni več tako čila in gibčna kot v mladih letih in bojim se, da se bo zaradi tega enkrat  resno poškodovala. Sama imam družino, naporno službo, dva majhna otroka in mame nikakor ne bi mogla negovati brez dodatne pomoči. Prosila bi vas za nasvet, ali za moje skrbi obstaja kakšna rešitev v obliki zavarovanja?

Hvala v naprej za nasvet, Kaja iz Ljubljane

Draga gospa Kaja,
vaša skrb, da bi se vaši mami kaj zgodilo, je kar upravičena. Upokojenci so v povprečju še vedno zelo aktivni, ukvarjajo se s številnimi dejavnostmi in kar pogosto si zatiskajo oči, da nekaterih stvari ne zmorejo ali pa bi bilo bolje, če se jih ne bi lotili. Po drugi strani se jim pogosto zdi škoda časa in denarja za kakšno redno vadbo ali kakšno drugačno preventivo.
A začnimo od začetka. Med preventivo sodi že urejeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje  (DZZ), ki omogoča vse pravice iz obveznega zavarovanja brez doplačil v bolnišnicah, pri specialistih, v lekarnah, zdraviliščih ... Prednost tega zavarovanja pri naši zavarovalnici je kar pomembna, zato ker vsem, ki ga že imajo ali sklenejo na novo, sklenemo še brezplačno zavarovanje pomoči na domu in prevozov na kontrolne preglede za hujše nezgode. To pa nudi organizacijo, izvedbo in plačilo pomoči na domu pri hranjenju, osebni higieni, oblačenju, izločanju, gibanju, pri gospodinjskih in podobnih opravilih, nakupovanju, plačevanju računov. Vanj je vključen tudi prevoz s spremstvom po odpustu iz bolnišnice in prevozi na kontrolne preglede. Po naših izkušnjah marsikomu olajša prav takšne skrbi, ki jih imate vi zaradi mame, če bi se resno poškodovala.

Ob veljavnem DZZ je zavarovanje pomoči na domu veljavno do konca marca 2018. Vsem starejšim (med 61. in 85. letom) ponujamo še nezgodno zavarovanje Mladi po srcu. Slednje nudi finančno pomoč pri odpravljanju posledic nezgode zaradi zlomov, izpahov, opeklin, operacij, bolnišničnega ter zdraviliškega zdravljenja, invalidnosti in upravičencu v primeru smrti zavarovanca.

Morda vam bo lažje razumeti, če vam predstavimo še primer iz naše prakse. 70-letna gospa Mojca iz Velenja si je poleti zlomila obe roki. Po padcu je dobila dokomolčni mavčni longeti in predpisan obvezen počitek z rokama v višjem položaju. Bila je povsem odvisna od pomoči. Niti z eno niti z drugo roko ni zmogla prav nič, kaj šele doseči obraza, zatilja, zadnjice ali stopal. Ker je imela sklenjena vsa tri našteta zavarovanja, so ji prišla zelo prav. Svojci so poklicali brezplačno zdravstveno asistenco in prijavili zavarovalni primer. Izvajalka pomoči na domu jo je poklicala isti dan in dogovorili sta se za 40 ur (20 dni po 2 uri na dan) pomoči na domu (pri hranjenju, oblačenju, osebni higieni in gospodinjskih opravilih). Vse te storitve so bile za Mojco brezplačne, ker jih je plačala zavarovalnica. Ker je sklenila tudi zavarovanje Mladih po srcu (s kritji za invalidnost v vrednosti 7 tisoč, za smrt 3 tisoč in za operacije tisoč evrov, za zlome, izpahe in opekline pa 500 evrov), je zaradi zloma obeh rok dobila izplačano še skupaj 2 tisoč evrov zavarovalnine. Zaradi kritja »Zlomi, izpahi in opekline«, je za zlom podlahti dobila 30 % (150 evrov), za zlom kosti zapestja še 30 % (150 evrov), torej za zloma obeh rok skupaj 300 evrov. Ker je zapestje leve roke ostalo otrdelo in ga ne more ga premikati kot prej, smo ji zaradi 25 % stopnje invalidnosti izplačali tudi 1.750 evrov zavarovalnine za trajno invalidnost.

Da je bilo družini vse skupaj lažje prenesti in da gospe Mojca ni imela občutka, da zaradi svoje nezgode obremenjuje otroke, seveda ni treba posebej pojasnjevati. Upamo, da smo vam pojasnili, kakšna zavarovanja bi prišla v poštev za vašo mamo, če pa vas še karkoli zanima , nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 11 10.

Lepo vas pozdravljava!


Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki