Kako odpraviti bradavice

Krvavi mlečnik
Krvavi mlečnik (Foto: Shutterstock)

Nasvetov, kako odpraviti bradavice, je veliko – skorajda toliko, kot je vrst bradavic. Pri navadnih bradavicah, ki jih povzročajo virusi, si največkrat pomagamo kar sami, vendar je dobro vedeti, katera sredstva so v resnici učinkovita in varna.

Pomoč iz lekarne

Virusne bradavice so nenevarne in navadno ne povzročajo težav in bolečin. Nekatere ostanejo na koži več let, druge izginejo same od sebe. Kljub temu utegnejo biti vir okužbe, saj se lahko prenesejo z dotikom. Če nas motijo iz estetskih razlogov, si lahko pomagamo na različne načine. Bradavic nikoli ne praskajte in jih ne poskušajte odstraniti na silo, saj morajo odpasti ali izginiti same od sebe.

V lekarnah so na voljo raztopine in obliži, ki vsebujejo salicilno, ocetno ali mlečno kislino, ureo, jodovo tinkturo ali kolodij. Zdravljenje je odvisno od lege, vrste in izrazitosti bradavic. Ker so sredstva za njihovo odstranjevanje agresivna, natančno upoštevajte navodila za uporabo, zdravila pa nanašajte redno. Če se bradavica pojavi na obrazu ali na spolovilih, ne uporabljajte kemičnih pripravkov – raje obiščite zdravnika.

Kdaj še k zdravniku?

Če vam sredstvo, s katerim ste poskušali odstraniti bradavice, ne pomaga, obiščite dermatologa. Obiščite ga tudi v primeru, če so bradavice boleče ali če opazite spremembe njihove barve ali velikosti. K zdravniku se odpravite tudi, če se na koži pojavi veliko bradavic ali pa so nastale na motečih mestih. Zdravnik bo določil najprimernejšo metodo odstranjevanja, izbira pa lahko med zamrzovanjem s tekočim dušikom, kiretažo, odstranjevanjem z laserjem, kirurškim posegom, elektrodisekcijo …

Pomoč iz narave

Tako kot obstajajo številne vrste in tipi bradavic,je na voljo tudi kopica naravnih pripomočkov za njihovo odstranjevanje. Ljudsko izročilo pozna kar nekaj domačih zdravil, pri katerih je navadno potrebno še več potrpežljivosti kot pri rabi pripravkov iz lekarne, pogosto pa tudi več pazljivosti in preudarnosti, saj nekateri pripravki utegnejo dodatno razdražiti kožo. Med naravna zdravila proti bradavicam spadajo jabolčni kis, krvavi mleček, ognjič, regrat in česen, vmes pa se najde celobananin olupek … Kaj torej predlaga ljudsko zdravilstvo?

Na bradavico lahko nanesete svež strt strok česna, nato pa jo zaščitite z obvezo in ga pustite delovati čez noč. Uporabite lahko tudi česnov sok, vendar ga ne nanašajte na zdravo kožo. Nad bradavico se lahko spravite tudi z nanašanjem svežega mlečnatega izločka krvavega mlečnika ali regratovega stebla (zjutraj in zvečer). To ponavljajte, dokler se bradavica ne posuši. Uporabite lahko tudi brezovo skorjo, saj vsebuje salicilate, ki so vsebina številnih zdravil za zdravljenje bradavic. Košček brezine skorje namočite v vodo in ga z notranjo stranjo prilepite na bradavico.

Dober nasvet

Mesto bradavice temeljito zaščitite z obližem, saj boste s tem preprečili, da bi se virus prenesel na druge dele telesa ali na drugo osebo. Zlasti v kopalni sezoni pride prav opozorilo, da velja še bolj skrbeti za higieno: na kopališčih nosite obuvala in si redno umivajte roke. Včasih bradavice izginejo tudi same od sebe, kar je navadno posledica dobrega delovanja imunskega sistema, zato skrbite za svoje zdravje in delujte preventivno.

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki