Kronomedicina - Prisluhnite notranji uri

(Foto: Jupiterimages)

Bog časa v nas

Vsako jutro, preden se zbudite, se vaša telesna temperatura in krvni tlak povišata, srce utripa hitreje, številne žleze pa izločajo kortizol in druge hormone, ki jih boste kmalu potrebovali, da se boste spravili v gibanje. Vsak večer, preden greste spat, pa temperatura in utrip srca upadeta, telo pa začne izločati nočni hormon melatonin. Ta hormon, ki ga večina še ne pozna dobro, ima velik pomen za naš organizem. Naučiti se velja, kako ravnati, da ne porušimo izločanja melatonina in mehanizmov, ki uravnavajo izločanje teh hormonov. Z upoštevanjem naravnih zakonov si namreč lahko izboljšamo življenje.

Melatonin, ki ga v medicini raziskujejo že petdeset let, je ključni dejavnik tega, kar smo nekoč imenovali bioritem. Zabava ob boku horoskopa ali tarota, ki je bila še pred dvajsetimi leti v domeni alternativne medicine, je prerasla v priznano znanost, imenovano kronobiologija ali kronomedicina. Temeljna postavka kronomedicine je dejstvo, da človeško telo uravnava nekakšen notranji senzor ali telesna ura.

Notranji senzor

Hiša prihodnosti naj bi bila "pametna" hiša. Opremljena bo z računalniškimi senzorji, ki si bodo zapomnili naše navade, nato pa bodo prižigali luči in radio ob uri, ko zjutraj običajno pridemo v kuhinjo, nam skuhali kavo, uravnali gretje in klimatizacijo … Toda v resnici že stanujemo v nadvse pametni hiši, pametnejši, kot bi lahko bil kateri koli računalnik.

To je naš notranji senzor, telesna biološka ura, dvojna skupina živčnih celic, ki po obliki in velikosti ustrezajo mali tiskani črki v. Te nakopičene celice se imenujejo suprahiazmatična jedra ali SCN. SCN je dobil ime po svojem položaju nad optično hiazmo (lat. supra ali nad) oziroma velikim vozliščem živcev, ki prenašajo informacije od očesa do možganov. SCN počiva v hipotalamusu, ki mu pravijo tudi glavna telesna žleza, saj pomaga uravnati dihanje, utripanje srca, telesno temperaturo, krvni tlak, izločanje hormonov in druge vitalne telesne funkcije.


Uigrana ekipa

Telesni biološki časovni sistem dela kot prava poslovna družba, pri čemer SCN sedi v fotelju izvršnega direktorja. V tej družbi živčne povezave v očesu pošiljajo SCN podatke o ravni dostopne svetlobe. SCN razlaga ta sporočila in razdeljuje naloge svojim namestnikom v hipotalamusu in bližnji hipofizi. Ti nato izdajajo ukaze "srednjemu menedžmentu", delom sistema, ki so v možganih in organih po vsem telesu, tako da ukazi pridejo vse do posameznih celic. Celoten sistem deluje brez prestanka. "Poročila s terena" ustvarjajo povratne informacije za SCN, ki nenehno procesira in spreminja delovne naloge.

Neobičajni dogodki, kot sta potovanje skozi časovne pasove in izmensko delo, vznemirijo "osebje". To je enako, kot če bi sočasno prejemali ukaze od dveh šefov, dnevnega ravnatelja in nočnega direktorja. Nekateri delavci bodo poslušali prvega, drugi drugega …

Skladno z osnovnimi ritmi menjavanja dneva in noči se obnaša vse, kar je v naravi živega. Človeški organizem se ravna po tem notranjem, endogenem ritmu, ki je biokemični izraz obrnjenega gibanja Zemlje, ki se je začelo pred več kot 4,5 milijarde leti.

1. uri
Tisti, ki še budni, se približujejo absolutnemu padcu delovnih sposobnosti. Pogoste so napake, ki jih povzroči človeški dejavnik. Po polnoči znatno upade stopnja pozornosti, zato celo najboljši delavci delajo najbolj neumne napake.

Ob 2. uri
V tem času se zgodi največ prometnih nezgod. Vozniki počasneje opažajo in se odzivajo.

Ob 3. uri
Med drugo in tretjo uro zjutraj je človek sposoben samo za spanje. Depresivne osebe, ki so še budne, obletavajo mračne misli, razpoloženje je zelo slabo, zato se največ samomorov zgodi prav ob tem času.

Ob 4. uri
V organizmu prihaja do pomanjkanja energije, saj se baterije polnijo ponoči. Povečano je tveganje za srčni infarkt, astmatiki utegnejo imeti izrazitejše motnje. Veliko otrok se rodi okrog štirih zjutraj.
Članek se nadaljuje »


Irma Kuhar

Irma Kuhar dr. med. spec. psihiatrije, psihoterapevtka, kognitivno vedenjska terapevtka

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki