Dr. Robert J. Melamede, molekularni biolog, biokemik, raziskovalec, upokojeni predstojnik Oddelka za biologijo na Univerzi Colorado Springs
Dr. Robert J. Melamede, molekularni biolog, biokemik, raziskovalec, upokojeni predstojnik Oddelka za biologijo na Univerzi Colorado Springs

Življenje kot tako je odvisno od vzdrževanja dinamične izmenjave med vnosom hranil in odstranjevanjem odpadnih produktov. Bolj ko je organizem kompleksen, bolj zapletena koordinacija je potrebna za opravljanje teh bistvenih nalog, za njihovo usklajevanje pa je potrebna komunikacija. Celice komunicirajo na tisoče različnih specifičnih načinov, na primer tudi prek receptorjev na celičnih površinah, ki se odzivajo na ogromno različnih molekul, med njimi tudi na kanabinoide.

Kaže, da endokanabinoidni sistem obstaja že zelo dolgo, nekateri njegovi deli so se pojavili že pred približno 600 milijoni let hkrati s pojavom prvih večceličnih organizmov. Z nadaljevanjem evolucije se je vloga, ki jo je imel kanabinoidni sistem v življenju živali, nenehno povečevala. Zdaj je znano, da ta sistem vzdržuje homeostazo vseh živali v okviru organizacijske lestvice in prek nje.

V celici kanabinoidi nadzorujejo osnovne presnovne procese, kot je presnova sladkorja, vendar pa opravljajo tudi vlogo komunikatorja med celicami. Na splošno kanabinoidi usklajujejo delovanje tkiv, organov in telesnih sistemov (vključno s srčno-žilnim, prebavnim, endokrinim, izločevalnim, imunskim, mišično-skeletnim, živčnim, reproduktivnim in dihalnim sistemom).


Kanabinoidi pomembni homeostatski modulatorji imunskega sistema

Ob upoštevanju trenutnih svetovnih razmer je treba poudariti vlogo kanabinoidov v imunskem sistemu. Vlogo imunskega sistema si poenostavljeno predstavljamo kot zaščito pred zunanjimi mikrobiološkimi napadi. Imunski sistem del te naloge opravi z uravnavanjem dveh medsebojno nasprotnih si poti, ki sta znani kot odziva »Th1« in »Th2«.

Odziv Th1 vključuje vnetne odzive, odgovorne za ubijanje znotrajceličnih parazitov, in poveča avtoimunski odziv (interferon gama …). Prekomerni vnetni odzivi lahko povzročijo nenadzorovane poškodbe tkiv, zato smo vretenčarji razvili mehanizem za njihovo preprečevanje.

Odziv Th2 pa je povezan s protivnetnimi in alergijskimi odzivi (interlevkini 4, 5, 10, 13 …). Če je odgovor Th2 premočan, bo preprečil mikrobicidno delovanje odziva Th1. Najprimernejši scenarij je seveda dobro uravnotežen odziv Th1 in Th2, primeren za trenutni imunski izziv.

Kanabinoidi so pogosto uvrščeni med imunske zaviralce, a to drži le delno. Kanabinoidi namreč spodbujajo odziv Th2 in zavirajo odziv Th1, zato so pomembni homeo­statski modulatorji imunskega sistema in imajo kot taki ogromen medicinski potencial, na primer pri avtoimunskih motnjah in številnih stanjih, ki so velikokrat starostno pogojena in je zanje značilen prekomeren imunski odziv Th1. V to kategorijo denimo sodijo multipla skleroza, artritis, revmatska stanja, Crohnova bolezen in diabetes.

Fitokanabinoidi in maščobe kot gorivo

Za kanabinoide je znano, da so koristni pri nekaterih virusnih okužbah, na primer z virusom HIV, pri Kaposijevem sarkomu, gripi in hepatitisu C, kjer je mogoče nadzorovati razmnoževanje virusa s smiselno uporabo kanabinoidov in presnovno manipulacijo (maščobe kot gorivo). Uporaba fitokanabinoidov, ki se vežejo na receptorje CB2, še dodatno podpira naše celice, da začnejo uporabljati maščobe kot gorivo.

Veliko nedavnih raziskav kaže, da z oživljanjem, prestrukturiranjem in obnovo biokemije, ki je povezana z izgorevanjem maščob, močno izboljšamo svoje zdravje ne glede na to, ali govorimo o raku, avtoimunskih stanjih, kroničnih vnetjih, bolečini ali virusni okužbi. Ta preklop, da celice uporabljajo maščobe kot gorivo, je mogoče preprosto podpreti z jemanjem nekaterih naravnih prehranskih dodatkov, kot so NAC-acetil cistein, vitamin D, CBD, alfalipojska kislina, resveratrol z niacinom in polinenasičene maščobne kisline.

Pomen endokanabinoidov

Evolucija je izbrala endokanabinoide za uravnavanje številnih bioloških pojavov in za preprečevanje biokemičnih neravnovesij. Kanabinoidi so že v materinem mleku, pozneje pa endokanabinoidi uravnavajo apetit, telesno temperaturo, reproduktivno aktivnost, sposobnost učenja in veliko večino naših dejavnosti, odločitev in celo zavest.

Smiselna uporaba dopolnil

Ob pravkar razsajajoči globalni pandemiji je postalo bolj jasno, da je sodobna protivirusna medicinska tehnologija neustrezna za soočanje s svetovnimi izzivi. S smiselno uporabo dopolnil, vključno s kanabinoidi, lahko svojo biologijo opremimo s potrebnimi gradniki in ustvarimo razmere, ki so neugodne za viruse in ugodne za skladen pretok življenjske energije.
Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. splošne medicine

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki