So elektronske cigarete (vejpanje) odrešilna alternativa ali samo posel?

Svetovna zdravstvena organizacija elektronskim cigaretam oziroma vejpanju ostro nasprotuje, zagovorniki pa vztrajno dokazujejo, da so veliko manj škodljiva alternativa cigaretam.
Svetovna zdravstvena organizacija elektronskim cigaretam oziroma vejpanju ostro nasprotuje, zagovorniki pa vztrajno dokazujejo, da so veliko manj škodljiva alternativa cigaretam. (Foto: Shutterstock)

Svetovna zdravstvena organizacija elektronskim cigaretam oziroma vejpanju ostro nasprotuje, zagovorniki pa vztrajno dokazujejo, da so veliko manj škodljiva alternativa cigaretam ne glede na davek, ki ga jemljejo med najstniškimi uporabniki.

Razmere je dodatno zaostrila epidemija pljučnih bolezni v ZDA – nenadoma so na urgenco začeli prihajati kadilci e-cigaret zaradi težav z dihanjem, nekaj jih je tudi umrlo. Za zdaj še ni znano, kje natančno je vzrok za te težave.

Vejpanje postaja moda

Ducat let po pojavu »revolucionarnih« elektronskih cigaret, ki naj bi pometle s konvencionalnim kajenjem, je položaj močno zapleten. Na tisoče startupov in velika tobačna podjetja v tržni bitki kujejo silne dobičke, Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) pa stopnjuje pritisk za prepoved inovativnih izdelkov. Vejpanje postaja množična moda – kot manj škodljiva alternativa za kadilce pa tudi kot objekt užitka in zabave med mladimi. Izbruh pljučne bolezni, povezane z vejpanjem, v Ameriki je dodatno vznemiril zdravstvene oblasti, strokovnjake in kadilce.

Epidemija vejpanja med dijaki

Ameriški centri za nadzor bolezni ocenjujejo, da vejpa že vsak peti dijak, in svarijo pred »epidemičnimi razsežnostmi«. Sedemdeset odstotkov trga e-cigaret v ZDA ima startup Juul, ki je lani pri prodaji tretjinskega deleža podjetja tobačni industriji iztržil 13 milijard dolarjev. Temelj njihovega trženja so družbena omrežja, njihova trendovska ­e-cigareta uporabniku omogoča vdihavanje močnega odmerka nikotina – in z njim tveganje za hudo odvisnost.
Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) se je odzvala z omejevalnimi ukrepi, eden izmed njih se nanaša na arome v nikotinskih raztopinah. V ZDA jih je na trgu več kot 15 tisoč, prevladujejo sladkobni sadni okusi, očitna vaba za mladostnike.


Kaj pravijo zagovorniki elektronskih cigaret

Zagovorniki so prepričani, da lahko alternativni izdelki za uživanje nikotina občutno pripomorejo k zmanjšanju svetovnega zdravstvenega bremena, ki ga povzroča 1,1 milijarde kadilcev na svetu, od katerih jih več kot sedem milijonov na leto umre zaradi bolezni, povezanih s kajenjem.

»E-cigarete so zanesljivo manj škodljive od tobačnih cigaret tako glede toksičnosti aerosola, ki ga vdihavajo vejparji, kot glede absorpcije toksinov v telesu. Krasno bi bilo, če bi to lahko prevedli v zdravstvene koristi,« nam je povedal Clive Bates, angleški analitik tobačne javnozdravstvene politike, ki smo ga srečali na globalnem forumu o nikotinu v Varšavi, osrednjem svetovnem dogodku dinamične industrije dostave nikotina in zmanjševanja zdrav­stvene škode zaradi tobaka, na katerem se s svojimi mnenji soočijo porabniki, znanstveniki, regulatorji, proizvajalci in ljudje iz javnega zdravstva.

A SZO je neomajen, konec julija je v poročilu o svetovni epidemiji tobaka navedel, da so ­e-cigarete »brez dvoma škodljive« in ljudem ne pomagajo opustiti kajenja, strategija tobačne industrije za zmanjšanje škode pa je le krinka za širitev trga z novimi izdelki. Stališča SZO odločilno vplivajo na tobačne politike 180 držav in jih zavezujejo k strogemu omejevanju kajenja. V skladu s tem večina javnozdravstvenih organizacij in nevladnih protikadilskih aktivistov vztraja pri stališču, da uporaba e-cigaret vpliva na »renormalizacijo« kajenja oziroma da lahko za mlade pomeni vstop v kajenje konvencionalnih cigaret.

Na drugi strani smo v Varšavi slišali podatek, da so »ameriški mladostniki, ki kadijo cigarete, 16-krat verjetnejši uporabniki e-cigaret kot nekadilci, število nekadilcev, ki postanejo vejparji, pa da je blizu ničli«, navaja ugotovitve svoje raziskave grški kardiolog Konstantinos Farsalinos, vodilni laboratorijski in klinični raziskovalec e-cigaret. »Na drugi strani 62 odstotkov vejparjev trdi, da so povsem nehali kaditi – kaj je torej uspeh?« se sprašuje ra­ziskovalec.

Vsaka država po svoje

SZO bi moral zdravnikom svetovati, naj kadilcem, ki poskušajo nehati kaditi, priporočajo e-cigarete, so junija že šesto leto zapored ponavljali na omenjenem svetovnem forumu o nikotinu. Tudi letos je kopica strokovnjakov predstavila rezultate raziskav o učinkovitosti vejpanja pri opuščanju kajenja. V eni izmed zadnjih, ki so jo opravili med 8.200 odraslimi kadilci, so ugotovili, da je dnevna uporaba e-cigaret v dveh letih za 77 odstotkov povečala verjetnost za dolgotrajno abstinenco kajenja cigaret.

Trenutno v zakonodaji, ki ureja to področje, vlada, milo rečeno, zmešnjava. V Veliki Britaniji je denimo vejpanje legitimno sredstvo za prenehanje kajenja in ga več bolnišnic ponuja v okviru svojih programov za odvajanje.

V ZDA se ukvarjajo s prepovedjo arom v e-tekočinah, hkrati pa ponudniki izdelke neovirano oglašujejo. Kitajska, največja svetovna proizvajalka e-cigaret, ima zelo malo vejparjev, po izbruhu pljučne bolezni, povezane z vejpanjem, pa so z internetnih portalov celo umaknili prodajo Juulovih e-cigaret. Indija napoveduje triletno zaporno kazen za uporabnike e-cigaret.

Paradoksalno, države, v katerih imajo največje težave s kajenjem, poskušajo uveljaviti najstrožje zakone za alternativne izdelke. »Rusija s 40 odstotki kadilcev dela vse za vzdrževanje tobaka kot najboljše možnosti,« pravi Farsalinos.

Grešni nikotin

Skoraj 50 let je že stara ugotovitev britanskega psihiatra Michaela Russlla, da ljudje kadijo zaradi nikotina, umirajo pa zaradi katrana, še vedno pa je v javnem boju proti kajenju nikotin priročen »dežurni krivec«.

Več raziskav dokazuje, da nikotin lajša tesnobo, povečuje pozornost in izboljšuje kognitivno delovanje. Tveganja pa se nanašajo na poslabšanje razpoloženja in povečanje stresa. Morebitna škoda zaradi dolgotrajnega vdihavanja nikotina brez zgorevanja tobaka še ni raziskana, kot varno sredstvo za odvajanje od kajenja pa so že leta uveljavljeni izdelki nadomestne nikotinske terapije (žvečilni gumiji, obliži in pršilniki).

Na Norveškem je med ženskami, starimi od 16 do 24 let, razširjenost kajenja upadla na odstotek. Razlog? Uporabljajo snus, tobak za žvečenje. V več desetletjih raziskovanja so v Skandinaviji ugotovili, da je tveganje pri tej obliki uživanja nikotina tako rekoč ničelno. »Vse njihove študije so narejene v primerjavi z nekadilci,« poudarja Farsalinos.

Slaba znanost

Avgusta je ameriška raziskava pokazala, da ima vdihavanje hlapov e-cigarete – samo pare, brez nikotina in arom (vejpanje) – takojšen negativen vpliv na žilni sistem. Na to zagovorniki odgovarjajo: »Iz prehranske, kozmetične in farmacevtske prakse za vse sestavine v tekočini za e-cigarete vemo, kaj se zgodi med absorpcijo po oralnem zaužitju,« pravi Farsalinos.

»Mogoče kakšne spojine, čeprav varne za zaužitje, niso varne za inhaliranje, a do zdaj nismo opazili še nobenega problematičnega epidemičnega pojava,« je naš sogovornik povedal pred izbruhom epidemije pljučnih težav v ZDA. Zanimivo bo videti, kaj bo pokazala preiskava vzrokov za to epidemijo, kar vsi, tako zagovorniki kot nasprotniki e-kajenja, nestrpno pričakujejo.
Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki