Pomen preverjanja kakovosti in varnosti konoplje

dr. Anthony Smith, molekularni in celični biolog, glavni znanstveni vodja, Kenevir Research – An EVIO Labs Company
dr. Anthony Smith, molekularni in celični biolog, glavni znanstveni vodja, Kenevir Research – An EVIO Labs Company

Viva in I.canna.blog

Analitično testiranje in preverjanje kakovosti konoplje je relativno nov pojem pri zagotavljanju kakovosti naravnih produktov. Čeprav na Zahodu opažamo čedalje več gibanj za legalizacijo »rekreativne konoplje«, pa v ospredju kljub vsemu ostaja njena medicinska uporaba, zato je zagotavljanje varnosti in kakovosti pri konoplji izjemnega pomena.

V zadnjih 20 letih smo priča čedalje večjemu zanimanju splošne javnosti in medicine za zeliščna zdravila, naravne prehranske proizvode in fitofarmakologijo. Kljub temu pa je konoplja vse do nedavnega močno zaostajala v tem trendu predvsem zaradi prohibicije, ki vlada skoraj po vsem svetu. Analitski laboratoriji, ki testirajo kakovost in s tem varnost konoplje in njenih produktov, so zato relativno nov pojav.

Ali so laboratoriji za testiranje konoplje in storitve, ki jih ti laboratoriji ponujajo, sploh potrebni oziroma zanimivi? Ljudje namreč vzgajamo in uživamo konopljo že tisočletja in – kot kaže – brez potrebe po visokotehnoloških laboratorijskih postopkih, ne glede na to pa sta seveda analitika in kontrola kakovosti tako za medicinsko kot tudi komercialno rabo konoplje nujni in potrebni. Klasična projekcija v moderni zeliščni medicini je sledeča: bazične raziskave, razvoj terapevtskih aplikacij in implementacija komercialne kontrole kakovosti za proizvode.

Zagotovo mora tudi konoplja za komercialne in medicinske namene slediti isti poti, kot to pričakujemo tudi za druga tržna zeliščna zdravila. Smernice za določanje kakovosti v zeliščnih medicinskih pripravkih je določila WHO (Svetovna zdravstvena organizacija). Najmanj, kar bi pričakovali, je, da bodo zeliščni pripravki iz konoplje izkazovali enako stopnjo kakovosti in varnosti, kot to pričakujemo od drugih zelišč.

V Oregonu (ZDA) je testiranje na pesticide obvezno za konopljo in koncentrate konoplje, ki so namenjeni prodaji na trgu. Trenutno v Oregonu velja zahteva, da akreditirani in licenčni laboratoriji testirajo približno 60 posameznih pesticidov, meja detekcije pa je določena med 0,2–2,0 PPM. Podatki iz zadnjih štirih let, odkar naš laboratorij testira konopljo, kažejo, da 5–10 odstotkov konopljinih cvetov ter približno 25 odstotkov konopljinih koncentratov presega dovoljene meje pesticidov. Ni neobičajno, da testiranje zazna pesticide tudi v koncentracijah 10–20 PPM v konopljinih koncentratih, saj je večina pesticidnih ostankov hidrofobnih in dobro ekstrahira skupaj s konopljino smolo.

Čeprav testiranje na plesni za konopljo, ki vstopa na trg v Oregonu, zakonsko ni več obvezno, pa se veliko proizvajalcev in prodajalcev prav z namenom, da zagotovijo kakovost, še vedno odloča za testiranje na plesni (totalni rastni test na plošči) pri konopljinih cvetovih. Približno 20 odstotkov vzorcev konoplje preseže mejo 10,000 CFU/g plesni – mejo, ki jo je WHO določila za zeliščne pripravke.

Preverjanje kakovosti in varnosti konoplje je zelo smiselno za varovanje javnega zdravja in zagotavljanje varnosti, kar je tudi razlog, da v ZDA podpiramo obvezna testiranja, ki jih zahtevajo zvezne države in lokalne oblasti. Z vzponom industrije, ki proizvaja konopljo za tržne in medicinske namene, zato pričakujemo čedalje manj vzorcev konoplje, ki ne bodo ustrezali zahtevam kakovosti in varnosti. Poleg dejstva, da takšno testiranje varuje javno zdravje in varnost, pa daje tudi dodano vrednost proizvodom in proizvajalcem.

S primernim preverjanjem in validacijo lahko laboratoriji podajo kritično povratno informacijo glede potentnosti formuliranih produktov, ki vsebujejo konopljo, kar proizvajalcem omogoča, da razvijejo preverjene postopke formulacij in receptur ter tako proizvajajo proizvode s konsistentno in deklarirano vsebnostjo aktivnih učinkovin. Slednje je kritična točka pri razvoju te industrije, saj se hkrati z njenim vzponom razvijajo tudi tržna proizvodnja in prakse nadzora kakovosti. Tako je gotovo, da so analitski laboratoriji tisti, ki ponujajo kritične in neodvisne podatke o kakovosti in varnosti ter ki so stična točka, v kateri morajo proizvajalci dokazati kakovost svojih produktov uporabnikom.

Testiranje v laboratoriju po eni strani prepreči, da bi kontaminirani in slabše kvalitetni proizvodi vstopali na trg, po drugi strani pa laboratoriji tudi neposredno preverjajo kakovost in varnost konoplje ter proizvodov, ki vsebujejo konopljo. S svojo neodvisnostjo ti laboratoriji omogočajo proizvajalcem blagovnih znamk, da se dokažejo kot kakovostni proizvajalci in s tem novim generacijam omogočijo, da spoznajo konopljo v pravi luči, torej kot cenjeno zeliščno zdravilo in ne le kot zloglasno rekreativno drogo.


Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. splošne medicine

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Vsi Viva strokovnjaki