Telekom Slovenije je razvil novo inovativno rešitev oskrbe na daljavo za starejše, invalide in kronične bolnike

Telekom Slovenije razvija sodobne storitve in rešitve s področja zdravja in oskrbe na daljavo, ki so namenjene zasebnim (kroničnim bolnikom, starejšim osebam, svojcem, skrbnikom) kot tudi poslovnim uporabnikom (izvajalcem zdravstvenih in socialnih storitev ipd.).

Prva novost je storitev e-oskrba, ki omogoča aktivno, bolj neodvisno ter varno bivanje na domu vsem, ki potrebujejo podporo pri samostojnem življenju v domačem okolju in „miren spanec“ njihovim bližnjim. Storitev e-oskrba je socialno-varstvena storitev, za katero je Telekomu Slovenije Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti podelilo posebno dovoljenje.

Storitev e-oskrba je napredna rešitev, ki se enostavno ter brez večjih vlaganj prilagaja potrebam ter bivalnemu okolju uporabnika. Učinkovito podpira bivanje starejših, invalidov, bolnikov s kroničnimi boleznimi, bolnikov po težjih operativnih posegih in oseb z demenco pri samostojnejšem bivanju na njihovem domu. 24 ur na dan omogoča enostaven in hiter klic na pomoč v primeru padca ali nenadne slabosti ter organizacijo pomoči.

V bivališču uporabnika je nameščena oprema, ki omogoča sproženje klica na pomoč s pritiskom na gumb na obesku ali na varovalni enoti. Posebna dodana vrednost opreme je, da omogoča alarmiranje tudi v primeru, ko zaradi npr. padca, nezavesti ali slabosti uporabnik ne more pritisniti na gumb. V takšnem primeru se samodejno (prek senzorjev) sproži opozorilo asistenčnemu centru in svojcem na mobilni telefon, da pri uporabniku nekaj ni v redu. Pomoč organizira medicinsko osebje asistenčnega centra in o tem obvesti svojce.

Storitev e-oskrba je namenjena podpori pri samostojnem življenju v domačem in širšem okolju, npr. na domu uporabnika, v varovanem stanovanju, domu starejših ipd.

Svojcem pa omogoča:
  • hitro obveščanje v primeru potrebe po pomoči in strokovno podporo medicinskega osebja v asistenčnem centru,
  • stalen kontakt s svojci in občutek varnosti,
  • možnost lociranja poškodovanega,
  • lažje usklajevanje dnevnih obveznosti,
  • detekcijo dima - požarna varnost, detekcijo izliva vode - varnost pred izlivom vode.

Oprema za storitev e-oskrba je prejela številna priznanja za kakovost in inovativnost, proizvaja jo svetovno uveljavljen proizvajalec, uporabljajo pa jo številni uporabniki v ZDA, Avstraliji, Izraelu, na Kitajskem itd.


Galerija
Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki