Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Konoplja zdravi ali škodi?

Ali konoplja zdravi ali škodi smo skušali ugotoviti v anketi, na katero je odgovorilo 264 ljudi. Rezultati odgovorov so jasno pokazali: večina je povsem prepričana o tem, da konoplja zdravi.

To je skupna ugotovitev, sodeč po analizi odgovorov na enajst vprašanj, s katerimi smo raziskovali, kakšen odnos imamo do uporabe konoplje, zlasti v namene zdravljenja.

Le dobrih šest odstotkov sodelujočih v raziskavi je menilo, da je konoplja škodljiva, velika večina, več kot 80 odstotkov, pa tega ne verjame in se s tem ne strinja. Da je konoplja zdravilna rastlina, jih je prepričanih še več, kar 87,5 odstotka, dvom o tem je izrazilo le dobrih pet odstotkov vprašanih. Podobno visok odstotek sodelujočih je prepričan, da zdravstvene prednosti konoplje presegajo njeno potencialno škodljivost – tako meni skoraj 84 odstotkov ljudi in le okoli pet odstotkov se s tem ne strinja.

Da slovenski zdravniki dobro poznajo zdravilne prednosti konoplje, je menilo 24 odstotkov ljudi, več kot polovica (51 odstotkov) pa je prepričanih, da temu ni tako. S plebiscitarno večino, več kot 91 odstotki, so anketiranci sporočili slovenskim zdravnikom, da bi morali bolje (s)poznati konopljo zlasti v namene zdravljenja, da bi lahko svetovali bolnikom.

Če bi imeli potrebo, bi se skoraj vsi, kar 94 odstotkov tistih, ki so Vivino anketo rešili, poskusili zdraviti s konopljo. Enako soglasni so bili glede tega, ali bi Slovenija morala slediti drugim državam, ki konoplji priznavajo zdravilno moč in jo uvajajo kot enega izmed načinov zdravljenja.

Konopljo bi legaliziralo skoraj 80 odstotkov sodelujočih v anketi, temu pa bi nasprotovalo manj kot deset odstotkov. In sicer niti ne izključno za zdravljenje, saj se s to omejitvijo pri uporabi ni strinjala skoraj tretjina vprašanih.

Da lahko zdravniki že zdaj predpišejo plačljiv recept za sintetične kanabinoide, je manj znano dejstvo, saj je to vedelo manj kot 40 odstotkov ljudi, ki so izpolnili anketo.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

konoplja , medicinska konoplja

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.