Limfa: Skrivnostna rumena reka

(Foto: Shutterstock)

Ste se kdaj vprašali, na kakšen način se odpadne snovi, ki nastajajo v medceličnem prostoru, denimo beljakovine, tujki ali presnovni produkti, izločajo od tam? Nikar si ne ženite k srcu, če niste, saj povprečnega človeka njegovo telo zanima bolj z vidika posameznih organov in ne medceličnega prostora. A "umazanijo" iz očem in mislim nevidnega prostora ves čas odplavlja limfa oziroma mezga ali sokrvica, kot jo še poimenujemo, ki nastaja iz krvne plazme in se skozi stene kapilar izloča v okoliško tkivo.

Zanimivo je, da ta rumenkasta prosojna telesna tekočina, ki po telesu teče po mezgovnicah ali limfnih žilah, nima ne zaključenega limfnega kroga, kot ga ima krvni obtok, ne posebne črpalke, ki bi jo poganjala po telesu, kot denimo srce poganja kri, zato se limfa premika zelo počasi in pod nizkim pritiskom. Limfno tekočino lahko vidimo kot izloček, ki se nabere na vrhu odrgnin, na primer. Limfni sistem je poleg krvnega obtoka najpomembnejši transportni sistem v telesu. Podobno kot vene imajo tudi mezgovnice oziroma limfne žile zaklopke, ki se odpirajo le v eno smer. Limfa potuje po svojih žilah predvsem s pomočjo mišic, ki so v njeni bližini, v pomoč pa so ji tudi krvne žile s svojim ritmičnim krčenjem in raztezanjem. Limfne žile imajo približno 12 utripov na minuto.

Limfni preplet

Limfa je sestavljena iz beljakovin, maščob, odpadnih celičnih snovi in vode. Limfno ožilje potuje vzporedno z venskim sistemom po celotnem organizmu. Zgrajeno je iz kapilar in žil, nadalje iz limfnih zbiralcev, vmesnih postaj oziroma bezgavk ter limfnih debel. Do potankosti dovršen labirint limfnih žil se kot kača zvija skozi telo in se mestoma prepleta s krvnimi žilami. Prekinjajo ga nizi limfnih vozličev (bezgavke), mrežasto tkivo, ki je izdatno opremljeno z obrambnimi celicami. Te čakajo na svojo priložnost, da uničujejo nepridiprave, ki napadajo naš organizem. Takih vozličev je v našem telesu kar med 600 in 700. Ne, nahajajo se samo tik pod čeljustnima sklepoma, tu jih le najbolj pogosto občutimo, saj nam otečejo in so boleče pri prehladnih in drugih obolenjih dihalnega sistema. Med večje vozliče sodijo tudi skupine bezgavk v pazdušni jami, v dimljah in na vratu. V bezgavkah se torej razmnožujejo limfociti, naše obrabne celice, tukaj se regulira tudi razmerje vode in beljakovin v limfi ter skladiščijo tudi določene snovi.

Limfne žile imajo premer lasu, nekatere tudi premer kuhanega špageta. Limfa se iz mezgovnih kapilar zliva v večje limfne žile, ki se izlivajo v desni mezgovod (limfa iz desnega zgornjega dela telesa) ali prsni mezgovod (limfa iz ostalega telesa). Oba mezgovoda se zlivata v krvožilni sistem preko leve in desne podključnične vene. Limfno žilje je prepleteno tudi okrog prebavil. Medtem ko večina hranil prehaja v portalni venski sistem in od tam naprej v jetra, se maščobe ponovno vsrkajo v mezgovni sistem in gredo v kri preko prsne mezgovnice.

Organi limfnega sistema

Poleg bezgavk imajo pomembno vlogo v limfnem sistemu tudi drugi organi. Mandlji se nahajajo na zadnji steni žrela in varujejo vhod v dihala in prebavila in delujejo kot prva obramba našega telesa. Priželjc (timus) leži v prsnem košu za prsnico in nad srcem. V tem majhnem organu so shranjene bele krvničke, dokler ne dozorijo in dobijo svoje naloge pri obrambi – in tako postanejo aktivne. Vranica je največji organ našega limfatičnega sistema in leži levo ob želodcu. Njena glavna naloga je odstranjevanje povzročiteljev okužb (mikrobov) iz krvi, ki teče skozi vranico. Vranica nadzoruje število rdečih krvničk v telesu in zalogo krvi in skupaj z bezgavkami ustvarja limfocite, ki se borijo proti tujkom. Ljudje lahko živimo brez vranice, čeprav smo običajno zaradi tega bolj podvrženi okužbam.

Pospešite limfni pretok z globokim dihanjem

Skrivnost optimalnega pretoka skozi limfni sistem in s tem boljšega zdravja je v tem, da poskrbite za čim boljši limfni pretok oziroma čim širše odprte limfne vode. Kako to storiti? Strokovnjaki pravijo, da že minimalna mišična aktivnost, kot je gibanje dihalnih mišic, pripomore k znatnemu pretoku limfe skozi limfne žile. Pljuča delujejo kot meh, ki masira prsni mezgovod, tako da limfa pomika navzgor iz trebušne votline in skozi prsni koš pri vratu … Globoko dihanje učinek le še poveča.

Kaj je limfedem?

Če je limfni sistem kakor koli moten, je seveda motena tudi pot limfe, ki ne odvaja več stranskih produktov v zadostni meri. Ti se odlagajo v medceličnem prostoru. Na tistem mestu to povzroči oteklino tkiva, ki ji pravimo limfedem. Posebno pogosto so prizadete noge in roke, ženske bolj kot moški. Limfedem je lahko glede na vzrok nastanka primaren, kjer nastane zaradi prirojenih okvar limfnega sistema, in sekundaren, do katerega pride zaradi okvar na limfnem sistemu, ki so posledica zunanjih vzrokov (kirurško ali obsevalno zdravljenje rakavih tumorjev, poškodbe, vnetje kože, paraziti).

Kaj je limfni sistem?

Beseda limfa izhaja iz latinske besede lympha, ki pomeni povezan z vodo. Limfni sistem sestavljajo limfna tekočina, limfni vozli oziroma bezgavke, vranica, timus, mandlji in kostna sredica. Limfni sistem predstavlja del našega imunskega sistema – poleg urejanja telesnih sokov in tekočin limfa deluje kot obramba pred vsiljivci. Limfo lahko opišemo kot prosojno rumenkasto tekočino, ki po limfnih kapilarah in žilah do bezgavk prenaša odpadne snovi. V bezgavkah se limfna tekočina prefiltrira, očiščena tekočina pa se nato preko desnega in prsnega mezgovoda vrača nazaj v krvni obtok.


Ste vedeli, da …
… je v našem telesu trikrat več limfe kot krvi, a ni organa, ki bi limfo črpal? Delovanje limfnega sistema spodbujajo pljuča, ki z raztezanjem in krčenjem spodbujajo prsni mezgovod. Limfa potuje iz trebušne votline skozi prsni koš in naprej proti vratu.
… naš limfni sistem ne deluje optimalno, če ne pijemo dovolj vode?
… redna telesna vadba omogoča limfnemu sistemu, da nemoteno deluje?
… pijača, ki vsebuje veliko sladkorja, barvil in konzervansov, zelo obremenjuje že tako obremenjeni limfni sistem?
… sadje na tešče zelo učinkovito očisti limfni sistem?
… limfni obtok regulira tkivno tekočino, limfo in možgansko tekočino. Celotne tekočine je za
60 odstotkov naše telesne teže!


Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. splošne medicine

Vsi Viva strokovnjaki