Društvo solzice

  • NN
  • ponedeljek, 09. november 2009
(Foto: Dreamstime)

Smrt otroka med nosečnostjo ali kmalu po porodu

O smrti v naši družbi še vedno zelo neradi govorimo, še večji tabu pa je smrt otroka na začetku življenja. Smrti v materinem telesu ali smrti otroka kmalu po rojstvu se pripisuje neljubim dogodkom in se sploh ne pričakuje, da starši objokujejo mrtvorojenega otroka.

Po podatkih IVZ RS 2003 je v Sloveniji v letu 2001 med nosečnostjo ali kmalu po porodu umrlo kar 2638 otrok. Mnoge ženske, ki so imele spontan splav ali rodile mrtvega otroka medicinskemu osebje ne postavljajo vprašanj; počutijo se krive z neodgovorjenimi mučnimi vprašanji. Tudi zato je bilo na pobudo staršev, ki so izgubili otroka med nosečnostjo ali kmalu po porodu, konec prejšnjega leta ustanovljeno prostovoljno, samostojno, nepridobitno društvo Solzice, pomoč družinam, ki so izgubili otroka med nosečnostjo ali kmalu po porodu.

Namen društva je pomoč žalujočim staršem in njihovim družinam, kot tudi ostalim, v težkem obdobju soočanja z izgubo otroka med nosečnostjo ali kmalu po porodu. Svoj namen med drugim uresničujejo s seznanjanjem žalujočih s pravicami ob tragičnem dogodku, organizirajo predavanja za starše in svojce ob pomoči zunanjih sodelavcev različnih strok (zdravnikov, psihologov, sociologov), posredujejo naslove institucij, kamor se lahko obrne žalujoča družina in ostali, organizirajo podporne skupine za žalujoče, dajejo pobude za izboljšanje strokovnega dela na področju pomoči žalujočom...


Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Matic Fabjan

Matic Fabjan dr. med. spec. plastične rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki