Si znate pravilno umiti zobe?

Zobozdravniki neredko opažajo, da celo pri najbolj rednih uporabnikih zobne ščetke in zobne paste tehnika umivanja ni najboljša, zaradi česar zobje niso na vseh mestih dobro očiščeni.
Zobozdravniki neredko opažajo, da celo pri najbolj rednih uporabnikih zobne ščetke in zobne paste tehnika umivanja ni najboljša, zaradi česar zobje niso na vseh mestih dobro očiščeni. (Foto: Shutterstock)

Umivanje zob je opravilo, ki ga skoraj nezavedno izvajamo zjutraj in zvečer  in se nam zdi nekaj samoumevnega. Toda zobozdravniki neredko opažajo, da celo pri najbolj rednih uporabnikih zobne ščetke in zobne paste tehnika umivanja ni najboljša, zaradi česar zobje niso na vseh mestih dobro očiščeni. Na zobeh se začnejo nabirati obloge in zobni kamen, kar dolgoročno utegne pripeljati do vnetja dlesni in parodontalne bolezni. Zato je pravilna tehnika umivanja zob zelo pomembna in ni napačno, če jo s svojim zobozdravnikom občasno preverimo. Po korakih ustreznega umivanja zob nas je vodil zobozdravnik Tomaž Dolinar.

Vse se začne z osnovami. Pri umivanju zob je osnova dobra zobna ščetka. Pri nakupu posegajmo po zobnih ščetkah manjšo glavo, saj bomo z njo lažje dosegli tudi zobne ploskve zadnjih kočnikov. Pomembne so tudi ščetine: biti morajo mehke, karseda tanke in številne, izdelane pa iz materiala, ki se v vodi ne zmehča. V nasprotnem primeru ščetine med ščetkanjem ne ohranijo oblike.

Včasih so nas učili, da je zobe potrebno umivati v smeri od zgoraj navzdol proti dlesni. Ta tehnika ni najbolj ustrezna, saj v tem primeru preskočimo žleb med dlesnimi in zobmi. Če ga ne očistimo, se v njem nalaga plak in posledično zobni kamen, ki na dolgi rok lahko povzroči parodontalno bolezen. Zato je priporočljiva tehnika umivanja z nežnimi krožnimi mikrogibi, s katerimi očistimo tudi žleb.


1. Eno od osnovnih pravil ustreznega ščetkanja je, da ščetko držimo mehko in z njo ne pritiskamo preveč ob zobe in dlesni. Zobe umivamo z vrhnjo površino ščetin in ne z njihovim stranskim delom. Ščetine naj bodo med umivanjem poravnane in ne upognjene. Začnemo pri kočnikih, ki jim najprej očistimo zgornje ploskve. Umivamo z nežnimi krožnimi gibi ali z gibi v smeri naprej-nazaj.

2. Nadaljujemo s stranskimi (ličnimi) zunanjimi ploskvami. Ščetko prislonimo pod kotom 45 stopinj (poševno), na mejo med zobmi in dlesnimi, ter jo nežno, z rahlim pritiskom in drobnimi krožnimi gibi, vodimo po ploskvah vseh zob. Številne mehke ščetine zobne ščetke bodo očistile tudi žleb med zobno površino in dlesnijo ter odstranile bakterije, ki se tam nabirajo.

3. S ščetko potujemo proti sekalcem in na drugo stran proti kočnikom. Postopek ponovimo na notranji (nebni) strani zob, nato pa se preselimo na spodnjo vrsto, ki jo očistimo po enakih načelih. Posebno pozornost namenimo nebnim in jezičnim ploskvam sekalcev. Ščetko postavimo navpično, z glavo navzgor (pri spodnjih sekalcih navzdol), in z nežnimi krožnimi gibi očistimo vse sekalce.

4. Z zobno ščetko težko v celoti dosežemo in očistimo zadnjo stran sedmic, zato je priporočljivo, da uporabimo posebno, tako imenovano čopasto ščetko. Ta ima drugače oblikovan vrat in majhen snop ščetin, s katerim zlahka dosežemo vse dele zoba, ki jih z navadno ščetko ne moremo oziroma zelo težko. Ščetko primemo za vrat, jo prislonimo ob dlesni, da malce pobledijo, nato pa z rahlimi, povsem drobnimi gibi drsimo ob robu med dlesnijo in zobom ter tako odstranimo nečistoče s površine zoba in žleba dlesni.


Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Marijana Jazbec

mag. Marijana Jazbec poklicna grafologinja analiza pisave

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki