Kako izbrati pravo zobno ščetko?

(Foto: Jupiterimages)

Vsi vemo, da je zobna higiena nadvse pomembna za zdravje zob in ustne votline, toda v kolikšni meri na to vpliva izbira zobne ščetke? Odgovore smo za vas poiskali pri zobozdravnici Nadi Puharič, specialistki za zdravljenje zob in zobno estetiko.

Po novo vsak mesec

Kakšne zobne ščetke so sploh na voljo? Tri glavne skupine obsegajo mehke, srednje in trde ščetke. "Dobro, da je zdaj izbira ščetk v trgovinah pestra, kajti nekoč je lahko pomenila težavo prav majhna izbira. Osebno ne priporočam trdih ščetk, pač pa srednje trde in mehke. Trda ščetka je morda dobra v mladosti, ko so zobje in dlesni še trdni in zdravi, pozneje pa je bolje uporabljati katero od drugih dveh.

Pred uporabo je treba zobno ščetko najprej zmočiti – za kratek čas s toplo ali malce dlje s hladno vodo, da se zmehča in postane gibkejša," svetuje Nada Puharič. Obenem opozarja, kako pomembno je, da zobno ščetko menjujemo redno, in sicer na mesec dni. Če uporabljamo dve zobni ščetki, srednje trdo in mehko, ter ju kombiniramo, ju je treba zamenjati vsaka dva do tri mesece.

Ključna razlika med ščetkami za otroke in odrasle je v velikosti. Za otroke je manjša ščetka primernejša preprosto zato, ker imajo manjša usta, zlasti pri mlečnem zobovju, razlaga sogovornica, pozneje pa že lahko uporabljajo običajno ščetko.

Posebna skrb pri protetiki

Ljudje s snemnimi protetičnimi izdelki oziroma protezami, potrebujejo posebno ščetko, za mostičke pa posebne ščetke niso potrebne, pravi Nada Puharič. Opozarja še, da je pri fiksni protetiki treba paziti, da začnemo čiščenje pri dlesni. Mesta, na katerih so prevleke, so namreč neobčutljiva, zato pri rabi pretrde ščetke ob dotiku z dlesnijo nastopi bolečina, zaradi česar oseba pri umivanju zob nezavedno izpušča dlesni.

Vse protetične izdelke, ki so ves čas v ustih, je treba umivati enako skrbno kot lastne zobe ali celo bolj, poudarja zobozdravnica. Morebitne medprostore med zobmi najučinkoviteje očistijo posebne manjše ščetkice in zobne nitke. Zobne vsadke je priporočljivo čistiti z mehkimi zobnimi ščetkami, njihovo čiščenje pa zahteva veliko natančnost.

Za umivanje zob z ortodontskimi aparati obstajajo posebne zobne ščetke, ki omogočajo čiščenje okoli žic, kar je včasih težavno, zato zahteva veliko skrbnost.
Članek se nadaljuje »


Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Vsi Viva strokovnjaki