Samo higiena zob ni dovolj

(Foto: Jupiterimages)

Ustna higiena

Članek je namenjen razjasnitvi pojma ustna higiena. Čeprav se o tem učimo že od malih nog, vse preveč časa in pozornosti omejimo zgolj na higieno zob, toda to ni dovolj. Popolna ustna higiena namreč obsega tudi dlesni, jezik in -- če smo zelo natančni -- tudi ustnega neba.

Ker so pripomočki in tudi namen čiščenja enaki za dlesni in tudi za zobe, higieno obojih opisujem na enem mestu. Namen ustne higiene je en sam – odstraniti obloge (plak), ki so nastale čez dan; te so nevarne, ker se v njih zadržujejo in razmnožujejo bakterije. Z uspešnim odstranjevanjem oblog z zobnih površin preprečimo nastajanje zobne gnilobe, z odstranitvijo oblog ob dlesni pa preprečujemo vnetje obzobnih tkiv.

Večina ljudi očisti zobe in dlesni nepopolno. Zakaj? Ker je plak biofilm, ki ga je težko odstraniti z zobnih površin, a tudi zato, ker so na zobnih površinah mesta, ki jih je težje očistiti, tako imenovana predilekcijska mesta. Ta so vdolbine na griznih površinah, medzobni prostori ter predeli med zobom in dlesnijo. Prav neustrezna higiena zadnjih dveh predelov botruje nastanku vnetja dlesni in drugih obzobnih tkiv.

Da bo vaša ustna higiena karseda uspešna, predstavljam štiri smrtne sovražnike oblog: ščetkanje, nitkanje, medzobne ščetke ter ustne prhe in raztopine.

Ščetkanje

Uspešnost ščetkanja, ko gre za odstranjevanje oblog, določajo trije dejavniki: oblika ščetke, veščina posameznika pri ščetkanju ter pogostnost in trajanje ščetkanja.

Zobe in dlesni je priporočljivo čistiti dvakrat dnevno po dve minuti. Priporočam mehke ščetine, zlasti zato, ker enako uspešno odstranijo plak z zobnih površin, le da so veliko prijaznejše do dlesni. Trenutno je na trgu veliko ščetk z nagnjenimi in različno debelimi ščetinami, ki vse bolj nadomeščajo klasične ščetke z ravnimi ščetinami enake dolžine in debeline. Razlika v uspešnosti odstranjevanja oblog govori v prid novim oblikam ščetk, zlasti pri osebah, ki čistijo zobe tradicionalno: s horizontalno postavljeno ščetko, ki potuje levo-desno ter naprej-nazaj.

Naprednejša tehnika, ki, vsaj na začetku, zahteva nekaj več izurjenosti, je v postavitvi ščetke pod kotom 45° od dlesni proti zobu in pod kotom 45° od zoba proti dlesni. Tako veliko natančneje očistimo predel med dlesnijo in zobno površino.

Katerokoli tehniko že uporabljate, upoštevajte, da je del ščetin vedno dovolj prislonjen ob dlesen. Sila pri tem ni potrebna.

Električne zobne ščetke priporočam vsem, ki ne zmorejo dobre higiene z rokami, zlasti tiste s soničnim učinkom. Študije so pokazale, da so uspešnejše in natančnejše na mestih, kjer je naša roka površna ali nenatančna.


Nitkanje z zobno nitko ali trakovi

Ne glede na to, kaj govorijo v reklamah, je raba zobne nitke nujna iz dveh razlogov: ker odstrani obloge v medzobnem prostoru, kjer sicer kaj hitro nastane karies, in ker z nitko temeljito očistimo predel med zobom in dlesnijo, s čimer preprečimo zadrževanje ščetki nedostopnih bakterij. Nitkanje izvajajte enkrat na dan, najbolje zvečer.


Medzobne ščetke …

… so zlasti priporočljive (poleg nitkanja) za večje medzobne predele, kjer se je dlesen že umaknila. Zaradi svoje majhnosti očistijo predele, za katere je nitka preozka, ščetka pa do njih nima dostopa.

Ustne prhe in raztopine …

… zagotovo pripomorejo k optimalni higieni, vendar nikakor niso nadomestilo za ščetkanje, nitkanje in rabo medzobnih ščetk. Te raztopine omejeno delovanje na obloge.

Na koncu svetujem še čiščenje zgornje površine jezika. Za to obstajajo posebni pripomočki, ki pa so lahko vključeni tudi v zobno ščetko. Lahko pa poskrbite tudi za čisto ustno nebo, kar storite s ščetko. Nikakor pa ne čistite le zob!Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki