Pasti zobnega turizma

(Foto: Shutterstock)

Zdravje ni pločevinka fižola

Ena od turističnih agencij ponuja neverjeten aranžma. Čudovito sedemdnevno potovanje v Bolgarijo, v klimatiziranem avtobusu in z bivanjem v klimatiziranem hotelu, med vračanjem v Slovenijo pa klimatsko napravo v avtobusu izključijo, da se pravkar nameščeni zobje ne bodo "prehladili". To je, dragi bralci, stvarnost današnjega časa. Tudi nasmeh in zobje so postali del turističnih ponudb. Glavni motiv in razlog: DENAR.

Toda tega nikakor ne smemo zamenjati z omejenimi finančnimi sredstvi. Dejstvo, da lahko za manj denarja postaneš lastnik novega nasmeha, je vsekakor privlačno. Potreba po lepem nasmehu je pri ljudeh čedalje večja in še narašča. "Zakrivile" so jo zahteve sodobnega časa: človek mora biti lep, privlačen, pameten in prilagodljiv. Vsaj za prvega od teh atributov lahko deloma poskrbijo tudi tovrstni aranžmaji. Poudarek je na besedi deloma, kajti zobni turizem, kot mu pravijo, ima tudi skrito past. V okviru paketa, ki ga ponuja izlet v Bolgarijo, Romunijo ali kako drugo državo s cenejšimi zobozdravstvenimi storitvami, namreč ne boste dobili nečesa veliko pomembnejšega: zdravja, dolgotrajne stabilnosti in predvidljivega stanja v vaših ustih.

Tvegano!

Oditi po nasmeh oziroma nove zobe v oddaljeno državo je tvegano početje. Zakaj? Preobrazba nasmeha, ali širše gledano, oralno protetična rehabilitacija je nadvse zapleten postopek, ki temelji na natančnem pregledu ter poznavanju pacienta in njegovih navad, čemur sledi še natančnejša in preudarna rešitev težave. Za to pa je potreben dejavnik, ki je veliko pomembnejši od denarja: čas, v katerem dosežemo in poskrbimo za zdravje ter popolno stabilnost zob in obzobnih tkiv.

Imamo okužbo ustnih tkiv?

Samo podatek: kar 85 odstotkov odrasle populacije v Sloveniji ima katero od oblik bolezni obzobnih tkiv, bodisi vnetje dlesni bodisi − v napredovalih fazah − kosti, od tega pa sta odvisni trdnost in stabilna postavitev zob. Upam si trditi, da je odstotek takšnih pacientov med tistimi, ki se odločajo za oskrbo zob v drugih državah, enak, če ne celo večji. Toda velja se zavedati, da zgolj terapija vnetja obzobnih tkiv praviloma poteka od enega do treh mesecev, včasih še dlje. Šele po tem času je možno sprejeti odločitev, ali nadaljevati s protetično oskrbo zob. Težko si je zamisliti, da je to mogoče doseči v tednu dni, ne glede na to, za katero državo gre in kakšna je strokovnost zobozdravnika. To pa ne velja zgolj za prevleke in kompleksnejše protetične rešitve. Velja za vse. Pravi pristop do pacienta in njegove težave je poskrbeti za odsotnost kakršnekoli ogrožajoče okužbe ustnih tkiv.

Priprava zob

Pogosto je treba izvesti tudi ustrezno pripravo zob. Tudi zdravljenje koreninskega kanala ali procesov pod njim (granulom) je časovno zahtevno. Sploh ne nameravam zaiti na področje sposobnosti in podkovanosti naših kolegov v drugih državah. Verjamem, da je njihovo znanje na visoki ravni, sploh zdaj, ko je dostopno vsem in povsod. Tudi prepiranje o izbiri materialov, ki jih uporablja zobozdravnik, je brez pomena. Material podobne kakovosti povsod stane približno enako.

Pomemben je odnos, ne oskrba

Če zobozdravnik ponuja prevleko za 100 evrov v nekaj dneh od pacientovega prvega obiska v ordinaciji, naj temu predtem odgovori na naslednja vprašanja:

  • Ali sem dovolj zdrav, da lahko dobim nove prevleke/zalivke?
  • Ali so moja obzobna tkiva v primernem stanju, brez vnetij in stabilna?
  • Ali so zobje stabilni in pripravljeni za to, da postanejo nosilci prevlek, mostičkov?
  • Vprašajte tudi, ali me boste po oskrbi redno spremljali?

To pa nujno pomeni naslednji obisk po tednu dni, da se doseženo stanje idealizira, nato pa še po mesecu dni in po treh mesecih. Šele ko je jasno, da je stanje v ustih resnično stabilno in da pri pacientu ni nikakršnega nelagodja, vnetja, nestabilnosti in subjektivnih težav, sledijo redni obiski vsake pol leta. Večina mojih pacientov na ta vprašanja dobi odgovor, ki ne dovoli enkratnega obiska letovišča ob Črnem morju. Od prvega obiska do dokončane oskrbe namreč navadno minejo več kot trije meseci, obiski pa si morajo slediti vsak teden. Poleg stabilnega oralnega stanja je nadvse pomembno tudi to, da v tem obdobju pacienta dobro spoznamo, ga izobrazimo in motiviramo, da doseženo stanje vzdržuje ob pomoči rednih obiskov po oskrbi. Gre za odnos, ne za oskrbo.

Zdrav nasmeh v enem tednu – nemogoče

Omogočiti pacientu nasmeh v tednu dni, po pravici povedano, ni noben problem. Doseči zdrav nasmeh, ki bo izključeval vse možne zaplete zaradi površnega načrtovanja in pomanjkanja časa, pa je tako rekoč nemogoče. S stališča sodobne stomatologije je to tudi neetično. Ali se boste, ko bo prišlo do zapletov (boleče in krvaveče dlesni, majavost zob, vnetje zobnega živca, zlom mostička ali keramike, slab zadah …), vrnili v obljubljeno deželo? Mimogrede, takšne obljubljene dežele obstajajo tako rekoč povsod po svetu.

Znano je, da v ZDA množično organizirajo tovrstna potovanja v Indijo, kjer bolnikom po ogledu tamkajšnjih znamenitosti operirajo srce, vstavljajo umetne kolke in podobno. Še več, ta dejavnost je dobila tolikšne razsežnosti, da so celo lastniki tamkajšnjih klinik − Američani. Kompleksnejša ko je rešitev pacientove težave, večja je želja pacienta, da bi to uredil tako, da bo njegov žep manj trpel. Toda kompleksne rešitve nujno zahtevajo pacientovo bivanje karseda blizu mestu oskrbe. Njegovega stanja namreč ni treba spremljati samo med posegom, temveč tudi po njem. Komunikacija na daljavo se pri tem ne obnese.

Zdravje ni pločevinka fižola

Vse večji razmah zobnega in zdravstvenega turizma nasploh ljudem oddaja napačno sporočilo, po katerem so tovrstne storitve enake pločevinki fižola, za katero je vseeno, v kateri trgovini jo izbereš − in pri kateri je cena glavni dejavnik pri odločanju. Iz vas, spoštovani bralci, nikakor ne nameravam narediti zobozdravnikov, toda prav je, da veste nekaj nujnih podatkov. Neka slovenska agencija ponuja tovrstne aranžmaje v eni od novih članic EU. Njihov oglaševalski trik je predstavitev keramičnih prevlek, katerih osnova je titan. V tem ni nič spornega. Toda turistični delavci ne vedo, da je od odločitve za prevleko do dokončne vstavitve potrebnih več kot 120 postopkov − izbira materiala za prevleke je le eden od njih. Vsak tak postopek je možno opraviti na več načinov in različno hitro. Cena prevleke je potemtakem še kako odvisna od tega, ali se boš držal najvišjih meril, ki jih omogoča in tudi zahteva sodobna stomatologija, in kar je še pomembnejše, da so to standardi, ki si jih naši pacienti tudi zaslužijo.

Dejstvo je, da je zobozdravstvena oskrba v Sloveniji dražja kot denimo pri naših vzhodnih in južnih sosedih. Slovenija tudi nikakor ni edina država, kjer boste deležni vrhunskih zobozdravstvenih storitev. In vendar: ne glede na to, kateremu zobozdravniku boste zaupali skrb za svoje ustno zdravje, ne obiščite ga samo enkrat ali dvakrat. Od njega tudi zahtevajte čimveč informacij, ki so potrebne za lažjo odločitev, kako doseči dolgoročno stabilnost v vaših ustih.

Želim vam veliko zdravja!

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki