Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Vroče pijače za hladne dni


(stran 2 od 2)


Začinjen kakav

V skodelico damo od dve do tri žličke kakava in ga zmešamo z malo vroče vode. Dodamo pol žlicke zmletega pimenta, ščepec strtih zrn kardamoma in, če si upamo, malo ali malo vec čilija v prahu; s čilijem so namrec začinjali kakav v njegovi srednje- in južnoameriški domovini. Z vročo vodo dopolnimo do vrha, premešamo in se čudimo. Če pijače pijemo brezpogojno sladke, tovrstno pripravljen kakav osladimo z medom. Potrebno pa ni.

Puerh

Od vseh temeljnih pijač, ki ogrevajo, se brez dodatkov, vendar vseeno z opombo pod črto, kot najzanimivejši izkaže puerh. To je povsem črn zeleni čaj, ker nastane med posebnim postopkom nadzorovanega plesnenja čaja. Ima zemljasto aromo, sploh ne trpek okus in lepo greje, kar se najbolj izkaže, če spijemo puerh in se odpravimo na sprehod, ali pa ga spijemo na izletu, sredi klanca. Pripravimo dva preliva, ju zmešamo in popijemo - to je vsa umetnost. Puerh poživlja, razstruplja, spodbuja globlje dihanje, pospešuje presnovo in sploh razmaščuje telo.

Brez dodatkov

V ogrevalno-poživljajoče namene pripravimo tudi črno kavo, črni čaj in kakav, za poskus vse brez dodatkov. Še posebno zanimiv je kakav, če ga pripravimo gostejšega in z vodo, da je pravzaprav tekoča hrana. Blago poživlja, nas antioksidira ter oskrbi z nemalo rudninami, a tudi maščobami. Pripravimo ga tako, da damo v skodelico dve ali kar tri zvrhani žlički kakava v prahu. Z malo vroče vode ga umešamo v gladko zmes, ki jo nato do vrha zalijemo z vrelo vodo. Dobro premešamo in uživamo.

Ogrevajoč ingverjev napitek

Polcentimetrski košček ingverja prav tanko narežemo. Damo ga v posodo, prelijemo s skodelico vode, zavremo in na šibkem ognju kuhamo nekaj minut. Precedimo in osladimo z medom. Poleg tega, da ogreva, napitek spodbuja prebavo in presnovo.

Črni čaj z začimbami

Ne odmerimo kaj več kot žličko črnega čaja na skodelico, na primer močnejšega assama ali darjeelinga ne previsoke kakovosti. Medtem ko segrevamo vodo, dodamo nekaj strtih zrn kardamoma, malce cimetove skorje in na tanke rezine narezan košček svežega ingverja. Ko voda zavre, z njo poparimo čaj, ga pustimo stati od 3 do 4 minute in precedimo. Sladimo ga ne, razen če nismo tega izrecno vajeni. Obenem pomislimo, kaj bi se zgodilo, če bi čaj pili neoslajen.




Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

mraz , čaj , pijača

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.