Korenček

  • N.P
  • ponedeljek, 09. november 2009
(Foto: Diana Anđelič)

Za vitalnost in energijo

Iz čisto vsakdanje zelenjave, kot je korenček, lahko telesu vrnemo obilje vitaminov in mineralov. Poletje in vročina kar kličeta po korenčkovi osvežitvi – po korenčkovem soku. Če za sadne sokove velja, da telo predvsem čistijo, ga zelenjavni gradijo in prenavljajo oz. ga pozdravijo. Zaradi vseh sestavin so sveže stisnjeni zelenjavni sokovi naravni rudninsko-vitaminski napitki in močni antioksidanti, ki ščitijo telo pred ključnimi boleznimi sodobne civilizacije, izboljšajo krvno sliko in pomagajo utrujenim žlezam, da si opomorejo.

Hrana za ves organizem
Korenčkov sok sestavlja kombinacija elementov, ki hranijo ves organizem. Korenček je bogat z vitamini in minerali, vsebuje natrij, kalij, kalcij, magnezij, selen, železo, fosfor, žveplo in silicij, vitamine A (betakaroten), B, C, D, E, G in K ter folno kislino.

Vsebuje tudi vlaknino pektin, ki v prebavnem traktu nabrekne ter tako varuje želodčno in črevesno sluznico. Korenček povečuje tek in izboljša prebavo. Vsebuje tudi selen, ki je za imunski sistem najpomembnejši mikroelement – skupaj z vitaminom A pomagata graditi boljši imunski sistem. Ker vitamin A ohranja zdravo sluznico, zagotavlja prvo linijo obrambe pred infekcijami.

Korenje varuje tudi pred okužbami oči in grla, mandljev, sinusov, dihalnih organov ter ščiti živčni sistem. Izboljšuje zgradbo kosti in zob ter vsebuje snovi, potrebne za prehrano žlez z notranjim izločanjem (zlasti nadledvičnih). Pravijo tudi, da naj bi korenček pomagal pri neplodnosti.

Na eks!
Korenčkov sok lahko naredimo sami s centrifugalnimi sokovniki ali s sokovnikom z dvema cilindričnima nožema, ki obenem meljeta in stiskata. Tako pridobljen sok moramo takoj porabiti, ker hitro oksidira. V primerih, ko soka ne moremo pripravljati na ta način ali ga popiti takoj, se lahko zadovoljimo tudi z ekološko pridelanimi sokovi, ki jih kupimo v specializiranih trgovinah, oz. poskusimo ekološki korenčkov pripravek, ki prav tako vsebuje bogastvo hranil.