Mocarela

Mocarela
Mocarela (Foto: Diana Anđelič)

Mocarela, najbolj znana med italijanskimi mehkimi siri, je bogata s proteini. V primerjavi z zrelimi siri vsebuje malo maščob, zato je lahko prebavljiva in primerna za shujševalne diete. Vsebuje mlečne fermente, ki uravnavajo bakterijsko floro v črevesju in blagodejno vplivajo pri črevesnih težavah in napenjanju. Varuje pred osteoporozo saj je prava zakladnica kalcija in vitamina D. Mocarela pomaga premagovati nespečnost in depresijo – kot vsi mlečni izdelki namreč vsebuje triptofan, ki je ena od življenjsko pomembnih aminokislin (gradnik beljakovin), vendar je organizem ne proizvaja sam. Triptofan je naravni relaksant, ki blaži napetost in depresijo. Ključen je tudi pri proizvodnji melatonina, ki omogoča dober spanec.

Nakup in shranjevanje

Mocarela je gladek, nežen sir brez skorje, navadno oblikovan v okrogle ali podolgovate kepice. V naših trgovinah jo prodajajo predvsem v vakuumskih vrečkah z malo slanice. V hladilniku lahko počaka največ mesec dni. Sveže kupljena kot hlebček v slanici je uporabna največ teden dni. Nekatere trgovine ponujajo tudi prekajeno mocarelo ter mocarelo, nadevano s šunko, s paradižniki ali z olivami.
Svežo mocarelo boste prepoznali po gladki površini hlebčka; če ga prerežete, mora na nožu ostati vlažna sled sirotke. Če mocarele iz vrečke ne porabite takoj, je ne hranite več v hladilniku, saj bo spremenila okus. Postavite jo v posodico, prelijte z sirotko iz vrečke ali z mlekom ter jo porabite najpozneje v enem dnevu.

Priprava

Najkakovostnejša mocarela, ki slovi kot edina "prava", je tista, ki jo izdelajo iz nepasteriziranega bivoljega mleka, znana pa je kot mozzarella di bufala Campana. Velja za samostojen desertni sir. V nekaterih južnih pokrajinah Italije, zlasti v okolici Neaplja, so jo izdelovali že v 12. stoletju. Zaradi kratkega roka trajanja so svežo sprva uporabljali le v južni Italiji, v drugi polovici 19. stoletja se je razširila po vsej Italiji, moderna tehnologija pa je omogočila, da je priljubljena po vsej Evropi in svetu.

Cenovno najdostopnejšo mocarelo, ki je na voljo tudi v naših trgovinah, izdelujejo iz navadnega pasteriziranega kravjega mleka. Dandanes ta sir proizvajajo tudi v drugih državah – v ZDA poznajo suho mocarelo z manj kot 50 odstotki tekočine. Največja izvoznica mocarele je še vedno južna Italija.

Surova mocarela je lahko, vendar nasitno živilo, primerno kot samostojna jed, a tudi v različnih solatah (s kaprami, z baziliko, jajčevci, bučkami, s pršutom in paradižnikom) ali kot dodatek sendviču. Odlična je na pici, kot sestavina lazanje, pripravite jo lahko s testeninami, na žaru in celo panirate in cvrete. Ne branijo se je niti sladice. Ujema se se z večino jedi – od mesnih do zelenjavnih.


Zanimivost

Legenda pravi, da je mocarela nastala, ko so rimski legionarji v usnjenih vrečkah prevažali bivolje mleko. Na poti po rimskem imperiju je zaradi toplote , fermentacije slučajno nastal ta mladi, nesoljeni sir.Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki