Za zdravo srce in ožilje uživajte papriko

(Foto: Shutterstock)

Paprika je odličen vir vitaminov A in C, ki premoreta močan antioksidacijski učinek, kar pomeni, da uničujeta proste radikale, ki spadajo med največje krivce za nabiranje slabega holesterola, poškodbe ožilja in živčevja, bolečine v sklepih, poslabšanje astme in nastanek sive mrene. Redno uživanje paprike koristi srcu in ožilju, saj vsebuje tudi vitamina B6 in B9, ki preprečujeta smrt zaradi srčne kapi; njene vlaknine pa dodatno znižujejo raven holesterola v krvi. Za povrh je rdeča paprika bogata z likopenom, izjemnim hranilom, ki ga znanstveniki povezujejo z zmanjšanim tveganjem za nastanek raka. Bil naj bi celo razlog, zakaj nekateri kadilci zdravi dočakajo visoko starost.

Nakup

Paprike so najbolj okusne prav ta mesec, zato hitro poiščite takšne, ki so čvrste, bleščeče in težke. Ne smejo imeti nobenih madežev, svež in zelen mora biti tudi pecelj, medtem ko oblika ni pomembna. Za kilogram paprik je treba odšteti približno 2 evra.
Shranjevanje

Paprike lahko neoprane hranite v hladilniku od pet do sedem dni; najbolje pa jih je postaviti v del, predviden za shranjevanje zelenjave. Lahko jih tudi zamrznete, vendar jim predtem odstranite peclje in semenje.

Priprava

Paprike lahko svežo postrežete polnjeno s kozjim ali z ovčjim sirom, lahko pa jo napolnite z rižem in govejim mesom ali zelenjavo ter spečete v pečici. Popražene lahko zmešate z jajci, s čebulo in tofujem ali pa s krompirjem in paradižnikom; nasekljano pa dodate solatam s tuno ali piščancem. Popečete jo lahko tudi na žaru; prej jo le marinirajte z mešanico olivnega olja, balzamičnega kisa, česna, popra in soli. Najokusnejša je, če obdrži vsaj nekaj hrustljavosti.

    
Zanimivost

Najbolj sladka je rdeča paprika, najmanj pa zelena.

Kupujte ekološko

Ekološko pridelano papriko poiščite na najbližji tržnici, kjer svoje izdelke prodajajo ekološki kmetovalci.

Recept

Pražena paprika s česnom in zelišči

  • 3 žlice olivnega olja
  • 2 veliki rdeči papriki, narezani na trakove
  • 2 veliki rumeni papriki, narezani na trakove
  • 2 strta stroka česna
  • 1 žlica vinskega kisa
  • 1 žlica nasekljane sveže bazilike
  • 1 žlica nasekljanega svežega peteršilja
  • sol in poper po okusu

V ponvi na močnem ognju segrejte olivno olje, dodajte trakove paprike in jih pražite kakih pet minut oziroma toliko časa, da se začnejo mehčati. Nato zmanjšajte ogenj in v ponev dodajte česen, sol in poper. Pražite še dve minuti, ugasnite ogenj ter dodajte kis in zelišča. Premešajte, premestite v skledo in pustite, da se ohladi. Postrezite s popečenimi kruhki.

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki