Na veselje vegetarijancev je amarant izredno hranljivo živilo, saj ni le
izredno bogat z beljakovinami, celo bolj kot večina žit (vsebuje jih
kar 15 %, več kot kravje mleko). Vsebuje namreč tudi vrsto vitaminov in
mineralov – denimo sedemkrat več kalcija ter trikrat več magnezija in
železa kot pšenica. Amarant je bogat z maščobnimi kislinami omega 6,
vlakninami in esencialnimi aminokislinami (redka lizin in metionin).
Vsebuje tudi vitamine A, C, E, vitamine skupine B ter cink in kalij.
Pomembna sestavina amaranta so holesterolu podobne sestavine
fitosteroli, ki telo varujejo pred srčno-žilnimi boleznimi in različnimi
vrstami raka, preprečujejo pa tudi zgodnje sivenje las. Za bolnike s
celiakijo pa je dobra novica, da amarant ne vsebuje glutena, zato ga
lahko uživajo brez skrbi. Tako kot ajda, proso in kvinoja tudi amarant
sodi med psevdožita, vendar ga ljudje po vsem svetu uporabljajo kot
žitarico, listnato zelenjavo in celo kot okrasno rastlino.