Amarant - hranljivo žito bogato za beljakovinami

(Foto: Diana Anđelić)

Na veselje vegetarijancev je amarant izredno hranljivo živilo, saj ni le izredno bogat z beljakovinami, celo bolj kot večina žit (vsebuje jih kar 15 %, več kot kravje mleko). Vsebuje namreč tudi vrsto vitaminov in mineralov – denimo sedemkrat več kalcija ter trikrat več magnezija in železa kot pšenica. Amarant je bogat z maščobnimi kislinami omega 6, vlakninami in esencialnimi aminokislinami (redka lizin in metionin). Vsebuje tudi vitamine A, C, E, vitamine skupine B ter cink in kalij.

Pomembna sestavina amaranta so holesterolu podobne sestavine fitosteroli, ki telo varujejo pred srčno-žilnimi boleznimi in različnimi vrstami raka, preprečujejo pa tudi zgodnje sivenje las. Za bolnike s celiakijo pa je dobra novica, da amarant ne vsebuje glutena, zato ga lahko uživajo brez skrbi. Tako kot ajda, proso in kvinoja tudi amarant sodi med psevdožita, vendar ga ljudje po vsem svetu uporabljajo kot žitarico, listnato zelenjavo in celo kot okrasno rastlino.

Nakup

Amarant je naprodaj v trgovinah z zdravo hrano in v večjih supermarketih. Na voljo so tudi amarantova semena, moka, testenine, energijske ploščice, kosmiči in hrustljava napihnjena semena v obliki pokovke.

Shranjevanje

Semena hranite v dobro zaprti posodi v hladnem prostoru, zaščitenem pred soncem. Tako shranjena so uporabna eno leto. Amarantova moka je hitro pokvarljiva, zato je najbolje, če semena meljete sproti, v mlinčku za kavo. Moko lahko tudi zamrznete.

Priprava

Amarantovo zrnje lahko uporabljate za kaše, priloge in samostojne jedi, iz moke pa pečete kruh in pekovske izdelke – že malo amarantove moke (navadno do 30 odstotkov) izredno obogati kruh, saj je zelo hranljiv, ne gre pa pozabiti niti na to, da mu podeli sladek okus po lešnikih in omamen vonj. Moka je primerna tudi za kuhanje juh in enolončnic ter pri pripravi podmeta, kjer jo lahko uporabite samostojno. Amarant je najpogosteje v rabi v kombinaciji s stročnicami, iz njega pa lahko pripravite tudi sladke prigrizke. Amarantovo zrnje pred kuhanjem narahlo prepražite, nato pa ga zalijte z vodo in kuhajte pol ure, dokler ne nabrekne.

Zanimivost

Amarant je staro žito, ki izvira iz Mehike, v stari Grčiji pa je veljalo za simbol nesmrtnosti. O njem je pisal že Ezop v svojih znamenitih basnih.

Kupujte ekološko

Ker je amarant naravno odporen proti škodljivcem in zelo prilagodljiv, pri njegovi pridelavi ni treba uporabljati škropiv in umetnih gnojil, zato je zrnje že samo po sebi ekološko.