Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Cvetača idealna izbira pri shujševalnih dietah

(Foto: Diana Anđelić)

Cvetača je idealna izbira pri vseh shujševalnih dietah, saj vsebuje neznatne količine maščobe in ogljikovih hidratov ter obilo vlaknin in drugih visokovrednih bioloških snovi. Obenem je izvrsten diuretik, pomaga pri težavah z ledvicami in mehurjem, krepi zdravje črevesne sluznice in imunski sistem, preprečuje vnetja in pomaga pri nižanju krvnega tlaka.

Obilica prehranskih vlaknin ima pomembno vlogo pri rednem praznjenju črevesja, zaradi česar se strupene snovi krajši čas zadržujejo v telesu, s tem pa se znatno zmanjša tveganje za nastanek številnih bolezni. Vlaknine iz cvetače upočasnjujejo razgradnjo sladkorjev, zato velja za varovalno živilo pri sladkorni bolezni.
Cvetačo odlikuje tudi obilica fitokemikalij, ki vsebujejo žveplo in povečujejo sposobnost jeter za nevtralizacijo strupenih snovi, posledično pa ščitijo pred različnimi vrstami raka. Fitohranilo indol-karbinol vpliva na presnovo estrogena, zato ščiti pred rakom dojke in drugimi vrstami raka, značilnimi za ženske. Encimi iz cvetače zmanjšujejo tveganje za razvoj multiple skleroze in možganske kapi. Bogata je z vitaminom C, ker pa ima biološko sestavo vrtnice, jo uvrščamo med delikatesno zelenjavo. Cvetača vsebuje tudi veliko mineralov, od katerih je najpomembnejši kalij, pa tudi magnezij in mangan.

Nakup cvetače

Izberite glavo, ki je zelo svetla, ima tesno stisnjene cvetove, obdajajo pa jo sveži svetlo zeleni listi. Debelejši ko so listi, bolj je cvetača sveža in zaščitena pred sončno svetlobo. Velikost glave ne vpliva na kakovost. Če je cvetača ovita v plastično folijo, preverite spodnji del stebla, ki ne sme biti rumen, mehak ali posušen. Svežino cvetače boste najlažje prepoznali po vonju, ki ne sme biti neprijeten, saj ta izdaja, da je stara..  

Shranjevanje cvetače

V hladilniku jo hranite v papirnati ali plastični vrečki. Da se boste izognili nabiranju vlage, jo na polico položite s steblom navzdol. Najbolje jo je porabiti v treh ali največ petih dneh, saj tudi v hladilniku hitro oveni in dobi vsiljiv okus, kuhana pa lahko počaka v hladilniku največ dva dni.


Priprava cvetače

Priprava cvetače je zelo preprosta. Najpogosteje jo na kratko pokuhamo v slani vodi ter zabelimo z drobtinami in maslom. Zelo okusna je v kombinaciji s krompirjem ali rižem ter sirom (namesto drobtin jo posujemo s parmezanom). Od začimb se ji najbolj poda sol, pa tudi malo popra in muškatnega oreščka. Uživate jo lahko toplo ali hladno, kot predjed, glavno jed, prilogo …

Cvetačo kuhajte največ deset minut in pazite, da se ne razkuha, saj v tem primeru izgublja hranila in okus, po kuhinji pa se širi neprijeten vonj po žveplu. Cvetača bo ostala bela, če ji boste med kuhanjem dodali malce limoninega soka. Cvetačo lahko pripravite na pari in jo po želji popečete na olivnem olju ali maslu, zmešate z jajci v omleti, ki ji dodate še zeliščno maslo in parmezan. Lahko jo prelijete s karamelizirano čebulo in posujete s popečenimi pinjolami. Cvetača je okusna tudi surova, zgolj nastrgana. Vložena v kisu je odlična ozimnica.

Vam je članek všeč?


Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.