Melasa je gost, temen sirup, ki spominja na med, pridobivajo pa ga s stiskanjem sladkornega trsa ali sladkorne pese. Ta nerafinirani sirup, ki ne vsebuje aditivov ali konzervansov, je prava zakladnica hranilnih snovi, saj je bogat s kalcijem, železom, magnezijem, kalijem, manganom, vitamini skupine B, bakrom in s kromom. Melasa pomaga ohranjati zdravje krvi, kosti, zob, las, mišic, ugodno vpliva tudi na raven energije in blaži tegobe pri menopavzi. Obstaja več vrst melase, najbolj zdrava pa je najtemnejša, ki je rahlo grenkega okusa. Svetla je slajša, vendar vsebuje manj vitaminov in mineralov. Kakovost je odvisna od zrelosti trsa oziroma pese ter od metode ekstrakcije in količine sladkorja, ki ga pri tem pridobijo. V eni žlici melase je trikrat več železa kot v jajcu in več kalcija kot v kozarcu mleka. Melasa pa ima še eno dobro lastnost: na telo deluje bazično in ga torej ne zakisa, čeravno je sladilo. Vzrok za to so velike količine rudnin.
dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka
Iris Selan dr. vet. med.
Irma Škoro dr. dent. med.