Melasa - sladka zakladnica hranilnih snovi

(Foto: Diana Anđelić)

Melasa je gost, temen sirup, ki spominja na med, pridobivajo pa ga s stiskanjem sladkornega trsa ali sladkorne pese. Ta nerafinirani sirup, ki ne vsebuje aditivov ali konzervansov, je prava zakladnica hranilnih snovi, saj je bogat s kalcijem, železom, magnezijem, kalijem, manganom, vitamini skupine B, bakrom in s kromom. Melasa pomaga ohranjati zdravje krvi, kosti, zob, las, mišic, ugodno vpliva tudi na raven energije in blaži tegobe pri menopavzi. Obstaja več vrst melase, najbolj zdrava pa je najtemnejša, ki je rahlo grenkega okusa. Svetla je slajša, vendar vsebuje manj vitaminov in mineralov. Kakovost je odvisna od zrelosti trsa oziroma pese ter od metode ekstrakcije in količine sladkorja, ki ga pri tem pridobijo. V eni žlici melase je trikrat več železa kot v jajcu in več kalcija kot v kozarcu mleka. Melasa pa ima še eno dobro lastnost: na telo deluje bazično in ga torej ne zakisa, čeravno je sladilo. Vzrok za to so velike količine rudnin.

Nakup

Melasa je na voljo v trgovinah z zdravo prehrano in na oddelkih z zdravo prehrano v skoraj vseh večjih trgovinah. Na voljo je v konzervah in v stekleničkah. Naprodaj so tudi vrste rjavega sladkorja z dodano melaso, vendar pa so pri teh njene vsebnosti zelo različne. Cene za 300-gramski lonček se gibljejo od 5 evrov navzgor, v spletnih trgovinah pa jo najdete tudi že za dobre tri evre.

Shranjevanje

Neodprto melaso hranite v hladnem, temnem prostoru, vendar največ leto dni. Po odprtju jo lahko hranite še dvanajst mesecev, vendar poskrbite, da je pokrov vedno dobro zaprt in čist. Če je ne uporabljate pogosto, jo lahko hranite tudi v hladilniku, vendar se zavedajte, da bo na sobni temperaturi potrebovala približno pol ure do uro, da se bo povrnila v prvotno tekoče stanje.

Priprava melase

Melaso lahko uporabljate namesto sladkorja in drugih sladil, primerna je tudi za peko, saj velja, da podaljša trajnost in svežino kruha in peciv. Vseeno svoje kulinarične mojstrovine pecite pri malce nižji temperaturi, s čimer boste preprečili, da bi testo preveč potemnelo. Melasa se odlično ujema s kislimi čaji, uporabna je za slajenje drugih napitkov, z njo pa lahko tudi prelijete sadno solato.

Zanimivost

V preteklosti je bila melasa najpogostejše sladilo in je bila precej cenejša od rafiniranega sladkorja, zdaj pa so njene cene vsaj dvakrat višje od cene sladkorja.

Kupujte ekološko

V trgovinah ponujajo navadno in bio melaso, ki je bogatejša s hranili in posledično bolj zdrava.