Resnice o kavi

(Foto: Shuttersock)

Prednosti in slabosti

Že nekaj desetletij smo priča raziskavam, ki dokazujejo škodljivost kave, predvsem kofeina. Slednji naj bi povzročal nemirnost, nespečnost, dehidracijo in pri nosečih ženskah celo spontane splave. Zadnje raziskave pa trdijo, da ima kava v nekaterih primerih celo zdravilne učinke! Razkrivamo vam prednosti in slabosti kave, vi pa se na osnovi prebranega odločite, ali je kava za vas.

Prednosti:
1. Kava preprečuje nastajanja žolčnih kamnov.
Ameriški zdravnik je lani v Časopisu ameriškega zdravniškega združenja objavil raziskavo, v kateri je deset let opazoval življenjske navade več kot 46 tisoč Američanov. Ugotovil je, da je možnost za nastanek žolčnih kamnov pri ljudeh, ki popijejo od dve do tri skodelice kave na dan, za 40 odstotkov nižja kot pri ljudeh, ki ne pijejo kave. Pri tistih, ki popijejo več kot štiri skodelice kave na dan, je tveganje manjše celo za 45 odstotkov. Ugotovitve se nanašajo le na ljubitelje prave kave, torej tiste, ki vsebuje kofein (vključno z espressom in instant kavo). Izidi raziskave kažejo, da kava s kofeinom pospešuje čiščenje žolčnika in preprečuje gmotenje holesterola v žolčne kamne.

2. Kava zmanjšuje tveganje za nastanek rakastega obolenja debelega črevesa.
Obstaja kar nekaj različnih domnev, zakaj kava preprečuje nastanek raka na debelem črevesu. Nekateri znanstveniki trdijo, da kava vsebuje sestavino, ki preprečuje spreminjanje celic. Drugi dokazujejo, da pospešuje peristaltiko, kar preprečuje rakasta obolenja. Toda iz izidov sedemnajstih raziskav, ki so jih v zvezi z delovanjem kave na debelo črevo opravili v zadnjih štiridesetih letih, je očitno naslednje: ljudje, ki popijejo vsaj štiri skodelice kave na dan, imajo za 24 odstotkov manj možnosti, da zbolijo za rakom na debelem črevesu, kot tisti, ki kave ne pijejo. Zadnja ugotovitev je bila objavljena v Časopisu za epidemiologije.
Italijanski raziskovalci so v reviji Prehrana in rak primerjali prehranjevalne navade zdravih ljudi in tistih, ki imajo raka na debelem črevesu. Pri tistih, ki popijejo manj kot dve skodelici kave na dan, je bila pogostost bolezni za 47 odstotkov večja kot pri tistih, ki popijejo več kot dve skodelici kave na dan.

3. Kava vam lahko pomaga rešiti težave.
Ker kofein pospešuje delovanje centralnega živčevja, z njegovo pomočjo možgani delujejo učinkoviteje. Skodelica ali dve prispevata k boljši zbranosti in človeka spodbujata pri delovanju. Britanski znanstveniki, ki se ukvarjajo s fiziologijo in človekovim obnašanjem, trdijo, da uživalci kave lažje sprejemajo nove informacije in so pri tem vzdržljivejši od tistih, ki kave ne pijejo. Hkrati opozarjajo, da kava ne krepi spomina in ne izboljšuje razpoloženja.

4. Kava preprečuje zaspanost.
Ko postanete zaspani, vam bo skodelica kave izboljšala motorične sposobnosti in vas nekaj časa "držala pokonci". Toda ista skodelica lahko povzroči težave, ko se boste želeli potopiti v spanec. Več o tem preberite med slabostmi kave.

5. Kava pomaga pri telesni vadbi.
Kofein pri poklicnih športnikih povzroča tekmovalnost, zato je Svetovni olimpijski komite omejil njegovo rabo v športu. Športniki imajo lahko po tekmi v urinu "le" toliko kofeina, kolikor bi ga dobili, če bi v eni ali dveh urah pred tekmo popili od šest do osem skodelic kave. Pri ljubiteljskih športnikih kava povečuje vzdržljivost.
Članek se nadaljuje »


Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki