Česen, ki ne povzroča neprijetnega zadaha in težav s prebavo

Tatjana Vuković
Tatjana Vuković (Foto: Diana Anđelić)

Z inovativno zamislijo in s trdim delom do uspeha

Tatjana Vuković je ženska z izredno zagnanostjo, s strastjo do inovacij in z neusahljivo energijo. Pri šestdesetih letih se je odločila za nov poslovni korak – in zopet stopila na samostojno podjetniško pot. Pri tem je sledila tudi želji, da bi bili njeni izdelki naravni in zdravi. Tako je začela po edinstvenem postopku pripravljati pravi gurmanski česen. Po treh letih trdega dela se je vest o česnu, ki po zaužitju ne povzroča neprijetnega zadaha in težav s prebavo, razširila in priromala tudi do našega uredništva. Zato smo se v tej številki odločili predstaviti to začinjeno zgodbo, v katere ozadju se skrivajo moč, trdo delo in upanje.

"Pred nekaj leti sem se odločila, da svoje življenje zaživim drugače, posledično pa se je v moje življenje prikradla tudi ideja o novem poslovnem izzivu, zato sem se odločila  začeti na novo – kot bi imela dvajset let," začenja svojo pripoved Tatjana Vuković. Vrsto let je vodila podjetje, ki se je ukvarjalo z uvozom kozmetičnih izdelkov, potem se je iz podjetništva za nekaj let povsem umaknila. Čeprav je v mladosti končala študij živilske tehnologije, ni v svojem poklicu delovala – dokler se ji ni porodila zamisel o pripravi česna. "Želela sem odkriti postopek, s katerim bi ohranila zdravilne učinke česna, le da bi bil lahko prebavljiv in gurmanskega okusa." To ji je tudi uspelo.

Po babičinem receptu

"Posebnost izdelkov je ročna priprava, ki je po izkušnjah podjetja zagotovilo zdrave in skrbne predelave ter vrhunske kvalitete izdelkov. Pri tem ne uporabljam dodatkov, konzervansov in antioksidantov, saj želim, da so moji izdelki čim bolj naravni in zdravi. Tako obdelan česen ostane čvrst in hrustljav, ohrani se tudi njegova prefinjena aroma. Njegova posebnost je v tem, da je lahko prebavljiv in ne povzroča želodčnih  težav, zato ga lahko uživa vsakdo. Zaradi edinstvenega postopka tudi ne povzroča neprijetnega zadaha," razlaga sogovornica in dodaja, da je recept družinska skrivnost.

Skrbno izbrane surovine

Njeno glavno vodilo je kakovost, zato je veliko truda vložila v iskanje surovin. Za vsak vložen kozarček poskuša najti najkakovostnejše naravno pridelane surovine. Nekatere kozarčke, v katerih preskuša surovine, hrani tudi po več let – prav z namenom, da lahko preveri  njihovo kakovost. Trenutno uporablja česen iz bližnjih evropskih držav, želi pa si, da bi v bližnji prihodnosti začela sama pridelovati česen na slovenski zemlji. Česnu dodaja tudi izbrane začimbe, od čilija, popra in lovora do rožmarina in bazilike – za vsak okus nekaj. "Posebnost naše ponudbe je česen, vložen v suhih slivah in s suhimi figami, v pripravi so tudi novi proizvodi – česen, vložen s svežo hruško sorte viljamovka in česen v oljčnem ter bučnem olju. Ti izdelki so izredno inovativni,  poraja pa se še veliko zanimivih novih zamisli."


Ljubezen na prvi strok

Na vprašanje, kako ljudje sprejemajo njene gurmanske izdelke in tako neobičajne kombinacije okusov, odgovori z nasmeškom: "Vsak, ki ga poskusi, je navdušen, tako Slovenci kot tujci." Postreči ga je mogoče tudi kot prilogo, ki je blagodejna za zdravje. Česen namreč vsebuje zdravilni alicin, ki zmanjšuje raven holesterola v krvi in blagodejno vpliva na visok krvni tlak, poleg tega je naravni antibiotik in čisti dihalne poti. "Tudi ko sem sama imela visok krvni tlak, sem ga vsakodnevno uživala in tako sama opazovala njegove zdravilne  učinke. Nekateri prijatelji mi pravijo, da ga imajo tako radi, da ga jedo kar z žlico …"

Z voljo in trdim delom je možno vse

Pri delu ji je v veliko pomoč trdna volja, seveda pa je del posla včasih odvisen tudi od sreče. Hvaležna je, da ji ob strani stoji družina in da jo pri novih podvigih podpirajo tudi prijatelji. Zaveda se, da je izbrala naporno pot, vendar pa se vsakega izziva loteva postopoma. "Vsak dan je nov dan. Imam močno voljo in trdno verjamem v svoj uspeh; zanj je treba vložiti veliko trdega dela. Poti nazaj ni več, lahko grem samo še naprej," pravi sogovornica in sklene: "Prav vsakdo ima priložnost, da s trdim delom poskrbi za svoje preživetje. Če ne bi uvidela priložnosti s česnom, bi zagotovo našla kaj drugega."


Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki