Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Jajca: Blagodejna tudi proti holesterolu

Jajca so superživilo, saj so vir cele abecefde vitaminov, neštetih mineralov ter vseh devetih esencialnih aminokislin. Dobrodejno vplivajo na zdravje možganov in na razvoj možganov pri zarodku. Poleg tega preprečujejo bolezni oči, ščitijo srce in ožilje, lepšajo lase in nohte. Ker so nasitna in vsebujejo malo kalorij, so zelo primerna tudi med dieto. Toda vse te dobre lastnosti vsebuje rumenjak, ki je bil zaradi vsebnosti holesterola dolgo na slabem glasu, toda najnovejše raziskave vse po vrsti kažejo, da so za povečano raven holesterola v krvi krive nasičene maščobe.

Shranjevanje

Jajca obvezno hranite v hladilniku, kjer bodo sveža še mesec dni, pri sobni temperaturi pa se v enem samem dnevu postarajo kar za teden dni. V originalni kartonski embalaži ali v dobro pokriti posodi naj stojijo z debelejšim delom navzgor: v nasprotnem primeru izgubljajo vlago, saj je njihova lupina porozna, pa tudi vpijajo vonjave.

Nakup

Lupine jajc ne smejo biti počene ali umazane. Lupine ne smejo biti preveč bleščeče, saj je to znak, da so jajca stara. Barva jajc ni pomembna, saj je odvisna od vrste kokoši. Uživajte samo jajca A- ali ekstra kakovostnega razreda, za recepte pa kupujte velika jajca (označena z oznako L). Pol ducata jajc stane od 80 centov do 2,5 evra.

Priprava jedi

Če se beljak dotakne celo najmanjše sledi maščobe ali rumenjaka, ga ne boste mogli dobro stepsti. Zato za stepanje uporabljajte posode iz nerjavnega jekla, saj plastika zaradi porozne površine tudi po pranju ostane malce mastna. Rumenjak in beljak se najbolje ločita, dokler sta hladna, vendar pa beljak lažje in hitreje stepete, če počakate, da se segreje na sobno temperaturo. Jajca so dokazano zdrava jed za začetek dneva. Pomešamo jih lahko z beluši, gobami ali dimljenim lososom, posujemo pa z drobnjakom ali peteršiljem.

Zanimivost

Svežino jajca pokaže preprost preizkus: spustite ga v slano vodo. Če potone na dno, je sveže, če pluje na površini, pa pokvarjeno.

Opozorilo

Eno na dvajset tisoč jajc vsebuje bakterijo salmonele. Toda če takšno jajce dobro skuhamo, ga lahko mirno pojemo. Bakterije so tudi na lupini, zato si po vsakem dotikanju jajc temeljito umijte roke. Telesno šibkejši naj raje uporabljajo pasterizirana jajca.

Recept

Italijanska juha stracciatella
Zavrite piščančjo juho ter ji dodajte špinačo ali torteline. Juha naj še deset minut počasi vre. Juhi primešajte dve stepeni jajci in jo po želji posujte s parmezanom.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

jajca , dieta , priprava hrane , holesterol , kalorije , shranjevanje hrane , esencialne aminokisline

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.