Shranjevanje hrane

(Foto: Dreamstime)

Pomembno ni le to, kaj jemo, ampak tudi, kako hrano pripravimo za uživanje. Živila in iz njih pripravljene jedi so varni, če jih pravilno shranjujemo in pripravljamo. Hrana je namreč idealno gojišče zdravju škodljivih bakterij, zato sta pravilna priprava in shranjevanje ključna pri preprečevanju zastrupitev s hrano.

Hrana bo neoporečna in varna, če boste upoštevali nekaj pomembnih navodil in pravil:
 • Vsi prostori, v katerih shranjujete hrano, omarice in shramba, naj bodo vselej čisti, na hladnem in suhem.
 • Hrane nikoli ne shranjujte v posodah, ki jih uporabljate za druge namene; to še posebno velja za posode, v katerih so bile predtem kemikalije.
 • Hrano pokrijte in jo hranite karseda daleč od kemikalij.
 • Živil v hladilniku nikoli ne nalagajte preblizu stene, saj bi tako onemogočili kroženje zraka.
 • Pred pripravljanjem hrane očistite delovne površine, posodo in drug pribor za pripravo hrane (noži, vilice, žlice   ...). Po pripravi jih je treba znova očistiti in posušiti
 • Sadje in zelenjavo pred pripravo in kuhanjem operite v čisti vodi. Sadje in zelenjavo, ki ju nameravate uživati sveža, temeljito operite v čisti, po možnosti tekoči vodi.
 • Če nimate pomivalnega stroja, posodo in drug pribor operite s sredstvom za pranje posode, temeljito izperite pod tekočo vodo in nato posušite. - Med pripravljanjem hrane se vzdržite kašljanja, kihanja, dotikanja nosu, ust, las in vsega drugega, kar bi utegnilo onesnažiti hrano.
 • Če ste bolni ali imate poškodbe na rokah, se izogibajte pripravljanju hrane.
 • Hrano, ki je ne shranjujete v hladilniku, je treba zaščititi pred žuželkami, škodljivci, živalmi, pticami, prahom in paro. Hišnim ljubljenčkom preprečite dostop v kuhinjo.
 • Kuhinjske krpe menjajte pogosto.

Ne hranite predolgo

Tudi v čistem okolju se hrana sčasoma pokvari, saj vsebuje bakterije, ki se začnejo razmnoževati in naposled povzročijo kvarjenje. Zato je pomembno naslednje:
 • Upoštevajte navodila za shranjevanje živil.
 • Hrane ne hranite predolgo. Živilo zavrzite, če je videti pokvarjeno ali ima sumljiv vonj.
 • Plesniva živila zavrzite v celoti, in ne samo površinsko plast.
 • Odpadkov ne puščajte okoli, saj se bodo tako bakterije razširile na živila, ki jih boste pripravljali pozneje.

Pozor! Surova hrana

Surovo meso, perutnina in ribe zahtevajo posebno skrb. Bakterije so pri njih vedno na površini, toda pravilno kuhanje jih bo uničilo. Pomembno je, da surovo meso, perutnina ali ribe ne onesnažijo že skuhane hrane in tiste, ki jo nameravate uživati surovo.

Še nasveta:
 • Ljudje, ki imajo opravka s surovo hrano, si morajo temeljito umiti roke, očistijo naj tudi vse delovne površine in pribor.
 • Surovo hrano je treba hraniti ločeno od kuhane in tiste, ki jo boste uživali surovo.

Pravilna temperatura


Shranjevanje hrane na hladnem upočasnjuje razmnoževanje bakterij, zato je treba vsa živila, ki se hitro pokvarijo, zlasti meso, perutnino in ribe, hraniti na hladnem. Pravilno kuhanje uniči vse ali vsaj večino bakterij v hrani, vzdrževanje hrane na dovolj visoki temperaturi po kuhanju pa preprečuje nadaljnje razmnoževanje večine nevarnih bakterij. Meso in mesne jedi je treba vedno temeljito skuhati. Če je meso v notranjosti krvavo ali pa so krvavi sokovi, to pomeni, da ni dovolj skuhano in da utegne vsebovati škodljive mikrobe. Hrano, ki jo kuhate v vodi, kuhajte v kipeči vodi, in sicer tako dolgo, da doseže dovolj visoko temperaturo, ki bo uničila vse bakterije.


Ohladite takoj


Pripravljeno hrano je treba pojesti takoj, ko je skuhana. Če kuhane ali pogrete hrane ne zaužijete takoj, jo grejte, dokler je ne pojeste, ali pa jo takoj ohladite in shranite na hladnem. Hrane ne smete shranjevati na toplem ali pri sobni temperaturi, saj so takšne temperature idealne za hitro bohotenje bakterij. Mleka, mlečnih izdelkov in hrane z dodatkom majoneze nikoli ne pustite na sobni temperaturi.


Hladilnik


Najboljše mesto za shranjevanje sveže hrane je hladilnik ali zamrzovalnik. Živila shranjujte ločeno, če pa jih boste zaprli v nepredušne posode, se boste izognili neprijetnim vonjavam v hladilniku. Ker bakterije za razmnoževanje potrebujejo vlago, za posušena živila, kot so stročnice, orehi, kruh in neprekuhane žitarice, velja, da jih je varneje hraniti pri sobni temperaturi. Konzerve lahko hranite pri sobni temperaturi le tako dolgo, dokler jih ne odprete. Ko jih odprete, vsebino takoj zaužijte ali pa jo stresite v čisto pokrito posodo in shranite na hladnem mestu. Hrane ne puščajte v odprti konzervi.
Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki