Sadni in zelenjavni sokovi

  • KPM
  • ponedeljek, 22. februar 2010
(Foto: Shutterstock)

Preženite utrujenost

Sadni, sadno-mlečni in zelenjavni sokovi so energetsko-vitaminsko-mineralna bomba. Poleg tega čistijo telesna tkiva in nevtralizirajo odpadne snovi. Najboljši so sveže pripravljeni, po možnosti iz ekološko gojenega sadja in zelenjave.

Če nimate sokovnika, si lahko pomagate z že pripravljenimi ekološkimi sokovi, ki jih kupite v lekarni ali trgovini z zdravo hrano. Sok si privoščite že zjutraj, na tešče za zajtrk, čez dan pa pred obroki; nič hudega ne bo, če z njimi nadomestite tudi katerega od obrokov. Zadostuje do 5 dcl soka na dan.Ne popijte več kot 2 dcl korenčkovega soka na dan, sicer bo vaša koža dobila rumen odtenek.

Pesni sok lahko v večjih količinah povzroča bruhanje; dovolj ga je že od 0,5 dcl do 1 dcl na dan. Oba sokova zmešajte z vodo v razmerju 1: 1.

KREPILNI SADNO-MLEČNI KOKTAJLI

Takšni sokovi so zaradi mlečnih beljakovin in vitaminov (predvsem vitamina C) čudovita mešanica za krepitev duševnih in telesnih zmogljivosti.Vsi napitki naj bodo sveže pripravljeni; po možnosti jih spijte čimprej.

Koktajl 1
Sok 1 pomaranče, 2 dcl posnetega mleka, 2 dcl pinjenca, 1 žlica javorovega sirupa, sveže iztisnjen sok 1/2 limone.Vse sestavine temeljito zmešajte in sok popijte takoj.

Koktajl 2
Sok 1 pomaranče, sok1 / 2 limone, 2,5 dcl sirotke, 1 žlica medu, noževa konica cimeta,
Sestavine zmešajte v mešalniku in napitek takoj popijte ker pomaranča in limonina kislina sirotko hitro sesirita.

Koktajl 3
Majhna banana, 50 g korenčka, 1/2 kozarca kislega mleka, 1 žlička kokosovih kosmičev, 1 žlička limoninega soka. Banano narežite na kolesca, korenček nastrgajte. Skupaj s kislim mlekom in limoninim sokom ju zmešajte v mešalniku. Koktajl nalijte v kozarec in posujte s kokosovimi kosmiči.

Koktajl 4
150 g jagod, 1/4 avokada, 1 žlica limoninega soka , 2 žlici svežega sira, 2 žlici mleka, 5 orehovih jedrc, žlička medu, noževa konica naravne vanilje, 2 lista melise.Avokado olupite, narežite na tanke krhlje in ga nakapajte s 1/2 žlice limone. Jagode prepolovite in nanje nakapajte preostanek limoninega soka. Sveži sir, mleko, med in vaniljo temeljito zmešajte. Jagode in avokadove krhlje zmešajte s sesekljanimi orehi ter jih dajte v širok steklen kozarec. Vse skupaj prelijte s sirovo kremo in okrasite z meliso.

Koktajl 5
za vse ljubitelje pikantnega
2,5 dcl paradižnikovega soka, 1 dcl sladke smetane, 1 dcl navadnega jogurta, zeliščna sol, kajenski poper, tabasco, lističi bazilike.Sladko smetano stepite in zmešajte z jogurtom. Paradižnikov sok zmešajte z začimbami in ga zlijte v kozarec. Na vrh dajte smetano in okrasite z baziliko.

REGRATOV SIRUP

Regrat je že od nekdaj cenjen v ljudskem zdravilstvu, saj vsebuje mineralne in druge zdravilne snovi, ki pospešujejo prebavo in presnovo, čistijo kri in odvajajo vodo.
Koristen za krepitev odpornosti in poživitev je sirup oziroma med iz regratovih cvetov.

Dve manjši košarici regratovih cvetov namočite v 2 litrih vode in počasi segrevajte do vretja. Ko voda vzkipi, lonec odstavite in ga pustite stati čez noč. Naslednji dan sok odcedite ter vanj vmešajte 2 kg sladkorja in sok dveh limon. Odkrit lonec postavite na najmanjšo temperaturo in počasi kuhajte 30 minut.

Postopek lahko ponovite enkrat do dvakrat, da dosežete primerno gostoto sirupa. Sirup ne sme biti preveč tekoč, ker bi se utegnil skisati, in ne preveč gost, ker bi čez čas kristaliziral. Nalijte ga v steklene kozarčke, ki jih hranite v hladnem in temnem prostoru.Najbolje je, če vsako jutro pojeste žličko regratovega medu, lahko pa ga mažete tudi na kruh.