Banana
je izjemen sadež, ki nam pomaga preživeti zimo in popestri prehodno
obdobje, ko nestrpno čakamo domače sadje.
Vse to vsebujejo banane, ki najdejo mesto na policah naših trgovinah. V toplih krajih, kjer banane rastejo, pa so priljubljene posebne moknate banane, ki jih uporabljajo podobno kot pri nas krompir. Ker so zelo okusne in tudi priročne, jih pogosto najdemo v zelenjavnih trgovinah na drugi strani naše meje. Iz moknatih banan ne pripravljamo slaščic, sadnih solat in najrazličnejših pijač, ampak jih pečemo ali kuhamo in postrežemo kot prilogo. Najprej jih olupimo, kar je precej bolj zapleten postopek kot pri sadnih bananah, saj jih je težko "sleči". Zato jih z lupino vred narežemo na kolobarje, jih za pol ure namočimo v slani vodi, nato pa preprosto potisnemo meso iz lupine. Če želimo kuhati cele ali narezane po dolžini, odrežemo oba konca in jih olupimo z nožem kot kumaro.
Lahko jih spečemo
tudi kot čips. V tem primeru jih narežemo na tanke kolobarje. V vrelem
olju jih pečemo 3 do 5 minut oziroma toliko časa, da postanejo svetlo
rjave barve.
Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)
Jelena Vidović univ.dipl.prav
asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije