Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Ingver: Zdravilo, začimba ali zelenjava?


(stran 3 od 3)


Ingverjev čaj z začimbami

  • Za 3 skodelice čaja potrebujemo:
  • 3/4 žličke semen koromača
  • 3/4 žličke semen janeža
  • 6 klinčkov
  • 1 zvrhana žlica drobno nastrganega ingverja
  • rjavi sladkor

Pristavimo vodo, in ko čakamo, da zavre, v majhnem lončku suho opražimo semena koromača, ravno toliko, da za odtenek spremenijo barvo. Pretresemo jih v možnar, ročni ali električni mlinček in na grobo zmeljemo. Ni jih potrebno zmleti v prah, dovolj je, da se zrna zmečkajo ali na grobo zdrobijo. Če nimamo mlinčka, uporabimo kar cela zrna, ampak v tem primeru aroma koromača ne bo tako izrazita.

Ingver skupaj z drugimi sestavinami stresemo v vodo, tudi če še ni zavrela. Pustimo, da voda močno zabrbota, potem zmanjšamo ogenj ali lonec za nekaj sekund odstavimo in nato spet na močnem ognju pustimo nekaj sekund vreti. Spet odstavimo in ta postopek ponovimo pet- do šestkrat. Ko lonec dokončno odstavimo, čaj takoj precedimo in postrežemo. Sladkamo z rjavim sladkorjem po okusu. Po želji lahko dodamo malo navadnega ali sojinega mleka.

Ingver pomaga pri:
slabi prebavi,
zgagi,
bruhanju,
slabosti med potovanjem.

Poleg tega ingver:
  • stimulira krvni obtok,
  • sprošča periferno ožilje,
  • krepi izločanje sline,
  • pomaga pri vnetju grla,
  • lajša izkašljevanje in
  • ima antiseptične lastnosti.

Na Kitajskem in v Indiji je ingver po nekaterih podatkih znan že 5000 let. Raste na vlažni plodni tropski prsti. Tradicionalno so ga uporabljali za krepitev teka, čiščenje telesa s potenjem, blaženje slabosti, kot sredstvo proti vetrovom, za odpravljanje simptomov prehlada in kot krepčilo. Kitajski mornarji so žvečili koščke svežega ingverja za premagovanje morske bolezni, ženske pa so z ingverjevim čajem lajšale menstrualne tegobe. Grki so po obilnem obroku zavili kos ingverja v kruh in ga pojedli, da bi s tem pomagali prebavi. V Angliji so ga dodajali k pivu za blaženje driske, slabosti in bruhanja.



Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd