Praznični recepti

Praznični medenjaki
Praznični medenjaki

Toplina, objemi ljubljenih ter slastni vonji cimeta, medenjakov in čokolade, ki se vijejo iz kuhinje … Vse to že kar tradicionalno zaznamuje praznični čas.

Prav je, da vsako leto obudimo delček tradicije, se objamemo in si podarimo pristen nasmeh. Za še lepši nasmeh in pravo razpoloženje pa poskrbijo sladice, brez katerih si praznike kar težko predstavljamo. Da bo praznična miza še bolj dišeča, lahko pripravimo sladice po spodnjih receptih; vzele nam bodo le malo časa, veselje pa bo toliko večje.


Praznični medenjaki

SESTAVINE:

* 300 g polnozrnate pirine moke
* 40 g mletih mandljev
* 60 g kokosovega sladkorja
* ½ žličke soli
* ½ žličke pecilnega praška
* 1 žlička cimeta
* 40 g mleka
* 120 g masla
* 3 žlice medu
* lupinica polovice limone
* namazi iz mandljev, indijskih oreščkov, arašidov ali čokoladno-­lešnikov namaz

PRIPRAVA:

Zmešamo moko, mlete mandlje, kokosov sladkor, sol, pecilni prašek in cimet, nato dodamo mleko, med in maslo. Dobro pregnetemo, da dobimo homogeno zmes. Testo zavijemo v živilsko folijo, ga za 30 minut postavimo v hladilnik in nato razvaljamo. Testo je mastno in se pri valjanju nekoliko lomi, a s tem ni nič narobe. Oblikujemo ga s poljubnimi modelčki. Za polovico mase lahko uporabimo kroge in za drugo polovico kroge z luknjico. Piškote pečemo 12 minut v pečici, predhodno ogreti na 180 stopinj. Ko se piškoti ohladijo, dodamo na vsak poln piškot žličko poljubnega namaza in ga prekrijemo s piškotom z luknjico.

Rumove kroglice

SESTAVINE:

* 150 g piškotov
* 50 g mandljeve moke
* 30 g happy cacao mixa
* 30 g temne čokolade s stevijo
* 80 g mandljevega masla
* 40 g kokosovega masla
* 1 dl mešanice ruma in mleka (razmerje po okusu)
* kokos, v katerem povaljamo kroglice

PRIPRAVA:

V posodi zmešamo mlete piškote, mandljevo moko in happy cacao mix. Drobno naribamo temno čokolado in jo dodamo k suhim sestavinam. Potem dodamo vse mokre sestavine. Zgnetemo maso in iz nje oblikujemo kroglice. Vsako kroglico povaljamo v nastrganem kokosu. Kroglice hranimo v hladilniku.


Čokoladni kolački

SESTAVINE:
* 1 jajce
* ½ skodelice grškega jogurta
* 1 zvrhana žlica kokosovega olja
* 2 žlici jabolčne čežane
* ½ skodelice kokosovega sladkorja
* ½ zavojčka vinskega kamna
* zvrhana skodelica polnozrnate pirine moke
* 2 žlici mletih rožičev
* cimet
* ščepec soli
* čokoladno-lešnikov namaz

PRIPRAVA:
Zmešamo mokre sestavine, nato dodamo suhe. Maso vlijemo v silikonske modele za kolačke. Pečemo jih 25 minut pri 180 stopinjah. Z zobotrebcem preverimo, ali so pečeni. Kolačke napolnimo s čokoladno-lešnikovim namazom. Namaz lahko damo v luknjice ali pa kolačke prerežemo in namažemo.

Še več receptov je na www.malinca.si

Galerija

Praznični medenjaki

Čokoladni kolači

Rumove kroglice

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki