Pomladi narava ponuja podporo razstrupljanju telesa

Najpogosteje regratovo solato pripravljamo s toplim krompirjem, fižolom ali trdo kuhanimi jajci.
Najpogosteje regratovo solato pripravljamo s toplim krompirjem, fižolom ali trdo kuhanimi jajci. (Foto: Shutterstock)

Pomlad je zelo primeren čas za očiščevalni proces, s čimer premagamo spomladansko utrujenost. Narava nam na dlani ponuja vse potrebno, da se naše telo zares dobro očisti nakopičenih strupov. Pravo razstrupljanje traja tri mesece, to je toliko časa, kolikor jetra potrebujejo, da se lahko popolnoma regenerirajo, če ste pozimi morali uživati antibiotike in jemati kakšna druga zdravila, pa tudi če se je na vašem krožniku znašla mastna predelana hrana. Če za podporo razstrupljanju izberemo še pravo prehrano, si lahko obetamo krasne rezultate, boljše počutje in veliko energije.Regrat

Iz regrata si najraje pripravimo veliko skledo solate, vendar to ni edini način njegove uporabe med razstrupljanjem. Regrat lahko po žeji dodamo v smutije ali iz njegovih listov in korenin pripravimo čaj, pitje katerega je priporočljivo pri slabšem delovanju jeter. Regratovi listi pomagajo še pri ostajanju vode v telesu, motnjah v delovanju ledvic in mehurja ter pri revmatskih obolenjih.

Bodite pa vsekakor pazljivi, v kakšnem okolju nabirate regrat. Naj bo čisto, kjer zemlja ni onesnažena s težkimi kovinami, travniki niso pregnojeni in v bližini ni cest. Lahko rečem, da je v mojem rojstnem kraju, kjer smo zadnja domačija v neokrnjeni naravi sredi gozda, na svežem zraku brez avtomobilov, najboljši regrat in ga z velikim veseljem nabiram že od otroških let vse do danes. Regrat je ena izmed rastlin, ki iz zemlje posrka največ težkih kovin, zato pazljivost pri nabiranju ni odveč.

Špinača

Špinača je ena izmed spomladanskih vrtnin, ki nas zelo hitro razveseli na našem vrtu. Privoščite si jo čim večkrat, saj zelo pomaga telesu, da se hitreje in lažje razstrupi. Vsa zelenjava, ki vsebuje klorofil, izboljšuje kri, v telo prinaša kisik ter spodbuja pomlajevanje in obnovo celic. Ne pozabite na blitvo, peteršilj, baziliko, brokoli, krešo in drugo zelenjavo, ki naj ne manjka na vašem jedilniku. Mlada špinača je nežna. Zato bodimo pozorni že pri čiščenju in splakovanju, čim manj jo sekljajmo in čim hitreje pojejmo. Špinačo lahko uživamo tudi v obliki nakaljenih semen, ki se jim v dveh do treh tednih razvijejo listi. Te uživamo kot popestritev solat in sendvičev.

Čemaž

Imam srečo, da mi čemaž raste na dosegu roke, skočim mimo ovinka in že ga imam pri roki. Kako narava ve, kako poskrbeti za nas! Nabiramo ga le, če ga dobro poznamo. Še moja mami opozarja, da ga lahko zamenjamo za šmarnico ali podlesek, ki sta izredno strupena, celo smrtonosna. Liste čemaža poznam; če jih podrgnete, zavohate česen. Čemaž lahko dodajate solati, krasna je juhica. Čemaževa omaka je zelo okusna s testeninami, lahko pripravimo namaz in še in še. Učinkuje podobno kot česen, le da se mu prepisuje še več koristnih učinkov. Cenijo ga, ker spodbuja delovanje žlez, čisti celotno prebavno pot, dihalne poti in krvni obtok ter razkužuje. Deloval naj bi celo proti astmi, zniževal raven holesterola, nižal vročino, odvajal seč iz telesa...

Preverite recept za okusno čemaževo juho, ki je lahko tudi samostojna jed.

TESTENINE Z REGRATOM
Podobno kot špinača in rukola se regrat zelo dobro obnese kot zelenjava za k testeninam. Na oljčnem olju prepražimo čebulo, dodamo nasekljan regrat in ga popražimo. Dodamo strt česen, poper, malo smetane za kuhanje, kuhane testenine in zmešamo. Postrežemo kot prilogo ali kot samostojno jed.

SOLATA Z REGRATOM
Spomladansko solato lahko pripravite na več načinov. Najpogosteje regratovo solato pripravljamo s toplim krompirjem, fižolom ali trdo kuhanimi jajci.

SOLATA IZ MLADE ŠPINAČE
Špinači potrgajte peclje, operite in osušite. Šalotko olupite in zelo drobno sesekljajte. V posodi zmešajte kis, šalotko, gorčico, sol in poper. Rahlo zmešajte s špinačo in razporedite v skledice. Potresite z orehi in ponudite. Namesto orehovega olja, ki je precej intenzivnega okusa, uporabite oljčno olje.

Za solato iz špinače uporabljajte mlade liste. Odstranite jim peclje, saj peclji in listna rebra starejše špinače vsebujejo nezaželene sestavine, kot sta oksalna in sečna kislina.
Galerija

Najpogosteje regratovo solato pripravljamo s toplim krompirjem, fižolom ali trdo kuhanimi jajci. Shutterstock

Špinačo si privoščite čim večkrat, saj zelo pomaga telesu, da se hitreje in lažje razstrupi. (Foto: Shutterstock)

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki