Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Kislo zelje zelo priljubljeno v joti

Ena izmed najbolj priljubljenih jedi s kislim zeljem je zagotovo jota.
Ena izmed najbolj priljubljenih jedi s kislim zeljem je zagotovo jota.

Kislo zelje vsebuje velike količine vitaminov, predvsem vitamina C, mineralov, rudnin in vlaknin. Surovo fermentirano zelje spodbuja prebavo in ima probiotično ter protivnetno delovanje. Uživanje kislega zelja upočasnjuje presnovo estrogena, hormona, ki lahko spodbuja rast celic raka na prsih.
Poskusite kislo zelje z ananasom. Presenetilo vas bo, kako lepo se ujemajo sladko-kisli okusi. Kupujte sveže skisano zelje, najbolje na tržnici, ali pa ga skisajte sami.

Presno kislo zelje lahko pripravimo kot samostojno solato ali pa ga dodamo zimskim solatnicam. Odlično zimsko solato pripravite tako, da odcejeno kislo zelje zmešate z ekstra deviškim oljčnim oljem in ga po okusu začinite z mleto kumino in strtim česnom. Če solati primešate še kuhan fižol ali na rezine narezan kuhan krompir, bo s kosom črnega kruha zadoščala kot samostojna jed.

Jota s kislim zeljem

Potrebujemo:
  • pol kilograma kislega zelja
  • 4 srednje velike krompirje
  • 2 čebuli
  • 2 lovorova lista
  • dva stroka česna
  • 250 g kuhanega fižola
  • maščobo za praženje
  • sol, poper, mleto kumino in rdečo papriko
  • po želji dodamo še kranjsko klobaso in ocvirke

Priprava
Čebulo drobno narežemo in dušimo v večji posodi. Ko se zmehča, dodamo kislo zelje in nekaj minut dušimo. Dodamo začimbe in prelijemo z vodo. V drugi posodi v osoljeni vodi skuhamo olupljen, na srednje velike kose narezan krompir. Posebej skuhamo tudi kranjsko klobaso. Ko sta krompir in klobasa skuhana, ju skupaj s fižolom dodamo zelju in kuhamo toliko časa, da se okusi povežejo. Nekaj kosov krompirja lahko z vilicami zmečkamo, da se jota primerno zgosti. Preden postrežemo, lahko dodamo tudi pogrete ocvirke.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

kislo zelje

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.