Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Ječmen ali ješprenj - pozabljeno zimsko žito

Ječmen je staro žito, ki prekaša pšenico zaradi višje vrednosti nenasičenih maščobnih kislin, saj znižuje slab holesterol, poleg tega pa vsebuje veliko vitaminov B in E.
Ječmen je staro žito, ki prekaša pšenico zaradi višje vrednosti nenasičenih maščobnih kislin, saj znižuje slab holesterol, poleg tega pa vsebuje veliko vitaminov B in E.

Ječmen je zelo dragoceno žito, ki so ga že Grki spoštovali kot idealno hrano, saj uravnoteži delovanje telesa in duha. Zagotovo ga je v naši prehrani premalo. Ričet z ješprenom je skoraj edina jed, v kateri ga srečujemo. Daje moč, ki jo izčrpani zaradi bolezni tako pogrešamo.
Ješprenj je staro žito, ki prekaša pšenico zaradi višje vrednosti nenasičenih maščobnih kislin, saj znižuje slab holesterol, poleg tega pa vsebuje veliko vitaminov B in E. Zaradi naštetih lastnosti ga čim večkrat zakuhajmo v juhe in enolončnice, oblikujmo polpete in porabimo za nadeve, za zajtrk pa si ga privoščimo kuhanega na mleku, ki mu dodamo po želji sezonsko sadje, pripravimo ričet.

Ječmen v industriji uporabljajo za pripravo piva, kvasa, slada in sladnega ekstrakta, praženega pa za nadomestek kave. Torej vsi, ki imamo radi žitno kavo, popijemo nekaj ječmena, ne da bi se tega zavedali!


Nekaj enostavnih receptov z ješprenom

JEŠPRENOVI POLPETI

Sestavine:
(za 4 osebe)
  • 160 g ješprenja
  • sol
  • poper
  • ghee maslo
  • 2 vejici rožmarina
  • 40 g drobtin
  • 2 veliki čebuli
  • 1 strok česna
  • 2 jajci
  • nekaj vejic peteršilja

Priprava:

Ješprenj kuhamo v slani vodi 30 minut. Čebulo in česen očistimo in natanko sesekljamo. Peteršilj in rožmarin prav tako na drobno sesekljamo. Kuhan ješprenj odcedimo. Dodamo mu čebulo, česen, zelišča, drobtine, skuto, jajci, sol in poper. Dobro pregnetemo in iz mase oblikujemo polpete. Na vročem maslu v ponvi jih na vsaki strani pečemo 2 do 3 minute, potem pa prestavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo še 10 minut. Postrežemo.

JEŠPRENJ IZ PEČICE

Sestavine:
  • 2 žlici ghee masla
  • 1 srednje velika koleraba
  • 1 srednje velika čebula
  • 200 g ješprenja
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • sol
  • poper
  • 5 dl vode
  • 2 žlički zelenjavne jušne osnove
  • 2 žlic suhih gob

Priprava:
Pečico segrejemo na 175 °C. Čebulo olupimo in grobo sesekljamo. Kolerabo olupimo in razrežemo na manjše koščke. Maslo v ponvi stopimo, dodamo ješprenj. Pražimo toliko, da ješprenj porumeni. Dodamo peteršilj. Začinimo s soljo in poprom. Stresemo v ognjevarno posodo, dolijemo vodo ter vmešamo jušno zelenjavo in suhe gobe.

Pečemo 1 uro in 15 minut, toliko da se zrna zmehčajo. Na koncu posujemo z naribanim sirom, da se ta stopi in malo zapeče. Postrežemo kot prilogo.

SLADKA JEČMENOVA KREMA

Sestavine:
  • 50 g drobno mletega ječmena
  • 2 dl vode
  • 2 dl ovsenega mleka
  • 250 g albuminske skute
  • sok 1 limone
  • četrt žličke mlete burbonske vanilje
  • 2 žlici medu
  • ščepec soli
  • suho sadje po želji
  • lešniki ali mandlji

Priprava:
Mleti ječmen zmešamo z vodo in namakamo 1 do 2 uri. Prilijemo toplo mleko in ob stalnem mešanju kuhamo 5 minut. Pustimo, da se ohladi in dodamo limonin sok, skuto, vaniljo, med in ščepec soli. Oreščke sesekljamo in jih vmešamo v kašo. Naložimo v skodelice in dodatno okrasimo s suhim sadjem. Po želji prelijemo s pretlačenim kakijem.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

ješprenj , žito

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.