Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Okrepite se s stročjim fižolom

Če želimo, da stročji fižol med kuhanjem ohrani lepo zeleno barvo, ga ne smemo kuhati do mehkega.
Če želimo, da stročji fižol med kuhanjem ohrani lepo zeleno barvo, ga ne smemo kuhati do mehkega.

Menda ni pomembnejšega telesnega organa, ki ga stročji fižol ne bi spravil k pozitivnemu delovanju, zato si ga kar privoščimo.
Stročnice so bile že od nekdaj pomemben del prehrane naših prednikov. Samo pri nas poznamo več kot 1000 avtohtonih sort fižola, tako visokega kot nizkega, ki ga radi uporabljamo v kuhinji. Fižol po kakovosti in vsebini hranil prekaša marsikatero drugo zelenjavo, čeprav ni najbolj priljubljeno živilo zaradi nastajanja vetrov.


Sveži zeleni deli rastline vsebujejo provitamina C in A. Svež fižol vsebuje zaviralce črevesnih encimov, ki ovirajo prebavo– zato je nujno, da fižol skuhamo. V fižolu se nahajajo tudi tanini: črni in temno rdeči fižol sta bogatejša z njimi kot tisti, ki so svetlejše barve. Beli fižol je bogat z vitaminom B9 (folna kislina), hkrati pa ima nizko vsebnost maščob. Skodelica belega fižola zadosti polovici dnevne potrebe po folni kislini. Raziskave so pokazale, da če bi človek vsak dan zaužil dnevno vrednost folne kisline, bi s tem zmanjšal možnost za srčni napad za 10 odstotkov. Ena skodelica (125 g) kuhanega stročjega fižola vsebuje 44 kalorij.

Uživanje fižola pozitivno vpliva na naše počutje in krepi vse telo. Stročji fižol ter čaj iz fižolovih luščin in cvetov naj bi zmanjševala tudi sladkor v krvi in v urinu. Snovi v fižolu vplivajo na izločanje seča, zato ga uživajo tudi pri boleznih ledvic in mehurja. Ravno tako pomaga pri slabokrvnosti, živčnih boleznih, zaprtju, boleznih jeter, zmanjšuje količino holesterola ter tudi preprečuje prekomerno telesno težo. Obloge iz pretlačenega fižola so včasih polagali na otekline.

Kako ga nakupujemo?

Splača se poiskati domačega, saj je ta okusnejši od onega iz veleblagovnic, ki je večinoma uvožen s Kitajske. Pri nakupu pazimo, da izberemo čim bolj sveže nabrane in čvrste stroke brez madežev in mehkih delov. Če se strok samo upogne in ne prelomi, je to znak, da fižol ni sveže nabran.

Topel ali hladen

Kuhamo ga v veliki količini slane vode in v odkritem loncu. Če želimo, da fižol med kuhanjem ohrani lepo zeleno barvo, ga ne smemo kuhati do mehkega. Stročji fižol si lahko privoščimo tudi hladen. Odlično se kombinira s čebulo, česnom, kisom, limoninim sokom, sončničnim in olivnim oljem, peteršiljem, šetrajem, orehi in sirom. Stročji fižol je primeren predvsem za solate, juhe in enolončnice. Mesnat stročji fižol pripravljamo kot prilogo in glavno jed. Prilagamo dva recepta za pokušino.

Solata iz stročjega fižola

Potrebujemo:
  • 500 g rumenega stročjega fižola
  • 2 stroka česa
  • sol
  • mleti poper
  • bučno olje
  • jabolčni kis

Stročji fižol operemo, odcedimo in odrežemo peclje. Velike stroke razpolovimo, lahko pa jih pustimo cele. Fižol kuhamo v slani vodi le kakšnih 15 minut (odvisno od starosti fižola), da se ne razkuha, je polnejšega okusa, ohrani svojo barvo in je v solati lepo hrustljav. Po kuhanju fižol splahnemo z mrzlo vodo in s tem preprečimo, da bi se še naprej kuhal, nato ga odcedimo in ohladimo. Na ohlajen fižol na drobno narežemo česen, solimo, popramo in prelijemo z bučnim oljem in kisom. Premešamo in postrežemo.

Stročji fižol z mandlji

Potrebujemo:
  • maslo
  • mandlje v lističih
  • 2 stroka česna
  • polovico čebule
  • stročji fižol
  • sol in poper

V ponvi stopimo malo masla, dodamo mandljeve lističe in jih prepražimo. Ko lističe prepražimo, jih vzamemo iz ponve in vanjo dodamo sesekljano čebulo in česen. Dodamo stročji fižol, prilijemo vodo in skuhamo. Fižol precedimo, solimo, popramo in po vrhu potresemo z mandljevimi lističi.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

stročji fižol , priprava hrane

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.