Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Osvežitev s paradižnikom

Obstaja okoli 7500 različnih vrst paradižnika in prav toliko načinov za njegovo pripravo.
Obstaja okoli 7500 različnih vrst paradižnika in prav toliko načinov za njegovo pripravo.

Paradižnikov smuti in juha

Botanično bi morali paradižnik prištevati k sadju. Paradižniki namreč rastejo iz cvetov in vsebujejo semena, tako kot sadje. Obstaja okoli 7500 različnih vrst paradižnika in prav toliko načinov za njegovo pripravo. Mi smo za poletno osvežitev pripravili recept za juho in smuti.
Paradižnik je zdrava prehranska izbira. Videz tega živo rdečega okroglega sadeža nam lahko pove, da je dober za srce in za ožilje, uravnava pa tudi holesterol. Vsebuje likopen, ki mu daje tako barvo kot zdravilne lastnosti. Likopen je antioksidant in varuje pred staranjem. Vsebuje pa tudi vitamina C, E, beta karoten ter kalcij, kalij, magnezij ...

Dober tudi vsak dan

Paradižnik hranimo pri sobni temperaturi. Če ga hranimo v hladilniku, izgubi aromo in ni več tako okusen. Pri paradižniku toplotna obdelava ne povzroči izgube dela zdravilnih vrednosti. Ko je sezona paradižnika, si ga privoščite vsak dan, in sicer v solatah, na popečenih kruhkih, v sendvičih in namazih, lahko tudi kot osvežilno hladno juho. Konec avgusta in v začetku septembra, ko je na tržnicah, v trgovinah in na kmetijah prava poplava paradižnika, ne pozabite pripraviti ozimnice in pri tem ne pozabite na njihove obvezne spremljevalce: baziliko, origano, olivno olje in česen.

Paradižnikova juha

Za 4 osebe potrebujemo:
  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 mali šalotki
  • 4 stroke česna
  • sol, poper
  • 1,5 kg paradižnika
  • 4 dcl vode (po potrebi tudi več)
  • 2 zvrhani žlici nasekljane bazilike
  • 250 g sveže albuminske skute
Sesekljamo mlado šalotko in česen. Paradižnike olupimo in odstranimo semena. V veliki kozici segrejemo olje, dodamo čebulo in pražimo do mehkega. Dodamo česen, solimo, popramo in pražimo, da zadiši. Dodamo narezane paradižnike. Kuhamo na zmerni temperaturi približno pet minut. Stalno mešamo. Dodamo vodo in baziliko. Dosolimo in popramo. Kuhamo v pokriti posodi približno 20 minut. Gladko zmešamo s paličnim mešalnikom. Postrežemo z žlico albuminske skute in s svežo baziliko.

Smuti s paradižnikom

Potrebujemo:
  • 3 manjše paradižnike
  • malo paradižnikovega soka
  • malo zelene
  • manjši korenček
  • ščepec soli in popra
  • 1 žlico limoninega soka

Paradižnik razrežite in mu v mešalniku dodajte še paradižnikov sok. Po želji dodajte narezan korenček in zeleno. Začinite z malo soli in popra. Ob koncu dodajte malo limoninega soka. Dobro premešajte in odličen napitek je končan. Na zdravje!

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

paradižnik

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.